Догори
Дати відгук

Полярники-науковці пояснили, чому фінансування антарктичних досліджень є важливим

Кошти з досліджень Антарктики неможливо витратити на дрони та будь-які інші військові потреби.

3 хв на прочитання31 Травня 2024, 20:32
Фінансування Антарктичні дослідження Академік Вернанський Фінансування Антарктичні дослідження Академік Вернанський
Поділитись:

У Національному антарктичному науковому центрі після хвилі гейту та обурення дали детальне пояснення, чому фінансування антарктичних досліджень є таким важливим для нашої держави та світу та з яких джерел воно отримане. 

Науковці розповіли, що кошти досліджень Антарктики неможливо витратити на дрони та будь-які інші військові потреби. Це тому, що програма полярників фінансується з тієї частини держбюджету, що передбачена суто на гуманітарні видатки. Наповнюється вона коштом міжнародних партнерів – з умовою, що гроші витрачатимуть лише на цивільні потреби.

Оскільки науковці розуміють, що пересічні громадяни не обізнані детально з їхньою щоденною дослідницькою діяльністю, вони доступно пояснили важливість антарктичних досліджень:

“Основними дослідженнями на нашій станції завжди були геофізичні та метеорологічні, а пізніше додалися біологічні. Деякі ряди геофізичних та метеорологічних спостережень на “Вернадському” є найдовшими в усій Антарктиці: кліматичні ведуться щодня з 1947 року, магнітного поля Землі – з 1954-го, рівня озону в атмосфері – з 1957-го. Завдання наших вчених – збирати, обробляти та передавати ці дані в міжнародні та українські організації. Ними потім користуються для найрізноманітніших потреб – від навігації суден та літаків до побудови кліматичних моделей або ж звичайних прогнозів погоди”.

“Ми вже згадали про безперервні спостереження – для світової науки вони мають величезну цінність саме тим, що робляться постійно в один час за одними методиками, тобто доступні для порівняння. Саме за кліматичними даними з 1947-го ми зараз бачимо, що середньорічна температура в Антарктиці зросла на понад 3°С! І таких прикладів – багато”.

“Якщо в Антарктиці не доглядати за інфраструктурою станції та поставити в “холодний відстій” криголам, станція просто зруйнується, а судно піде на металобрухт. Після Перемоги нам доведеться будувати все це з нуля, а це незрівнянно (на порядки величин) більші видатки, ніж кошти на підтримку програми. Після розпаду СРСР росія не віддала нам жодної союзної станції. Нашу нинішню станцію ми отримали безкоштовно від Великої Британії, для чого свого часу українські науковці та дипломати доклали колосальних зусиль. Після цього Україна зробила багато інвестицій, щоб бути антарктичною державою. Зупинка антарктичної програми просто все це перекреслить”.

“Ще один важливий нюанс – політичний. Україна – одна з кількох десятків країн, які мають цілорічні станції в Антарктиці й право голосу в Договорі про Антарктику (а всі рішення там приймають виключно консенсусом). Тобто ми маємо реальний вплив на вирішення долі Антарктики, а також голос на важливому міжнародному майданчику, який активно використовуємо, зокрема, і для інформування про російську агресію та протидії активностям рф. До речі, росія має кілька станцій в Антарктиці, фінансує їх всі, а деякі й модернізує навіть під час “СВО” та буде дуже рада, якщо Україна припинить дослідження Антарктики та участь у Договорі", – додали у Національному центрі.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Що висадити на клумбу Невибагливі квіти Поради квіткарів
Які квіти висадити на клумбу з мінімальними потребами в догляді
2 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Мурахи ампутують лапку своєму родичу, щоб урятувати йому життя — дослідження
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенероване ШІ
Бегемоти можуть літати — науковці
3 хв на прочитанняВчора
Люди дивляться на лаву, що піднімається з кратера вулкана Етна, Італія, 2 липня 2024 року. Фото: Reuters
В Італії вивергається Етна, міжнародний аеропорт закритий, готуються плани з евакуації: ось що там відбувається (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Відновлення Зони відчуження: Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва виділить кошти
3 хв на прочитанняВчора
Скорочення антропогенних викидів метану: Міндовкілля вивчає досвід для виконання міжнародних зобов’язань
2 хв на прочитанняВчора
Від геометричних форм до імітацій природних образів: фігурна стрижка хвойних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Що обов'язково треба знати про літню обрізку садових троянд
1 хв на прочитанняВчора