Догори
Дати відгук

Плазма від коронавірусу: доступно, безкоштовно, але МОЗ проти

Гарна новина: можливість проводити специфічне лікування від COVID-19 в Україні є. Погана новина: воно заборонене

5 хв на прочитання03 Травня 2020, 11:16
Поділитись:

Переливання плазми людей, котрі одужали від коронавірусу, застосовується для лікування важких випадків COVID-19 у багатьох країнах, але не в нашій. Про те, наскільки ефективний цей метод і що заважає застосовувати його в Україні, GreenPost розповів професор Віктор Досенко – патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. Богомольця НАН України.

ВООЗ визнає, що антитіла не гарантують імунітету від коронавірусу. Чому тоді варто покладатися на лікування плазмою перехворілих – адже начебто вся ідея була в тому, що така плазма містить антитіла, і таким чином отримується пасивний імунітет?

Конвалесцентна плазма – або, як її називають у пострадянських країнах, реконвалесцентна плазма – є емпіричним методом лікування нових інфекційних захворювань. Емпіричне – те, що пізнається за власним досвідом: спробували – вийшло. Ну, або не вийшло. :) Уже багато разів переконувалися, що конвалесцентна плазма може врятувати життя. А от як вона це робить – досі таємниця. Ми (тобто відділ загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. Богомольця) якраз разом зі швейцарськими колегами плануємо дослідження, збираємо матеріал, щоб з’ясувати, за рахунок чого допомагає конвалесцентна плазма.

Взагалі очікувати противірусного імунітету від антитіл не варто. Це я вам кажу як патофізіолог. Розуміння цього є дуже простим: вірус (а SARS-CoV-2 – це вірус) є внутрішньоклітинним паразитом. Він перебуває всередині наших клітин. Антитіла – це білки. Вони не проникають через мембрану клітини. Як же зустрінуться вірус і антитіло? Допомога залу, 50 на 50? :) Правильно: ніяк. Вони просто в різних компартментах: вірус усередині клітини, а антитіло поза клітиною. Як антитіло може дістатися до вірусу? Коли вірус, розмножившись у певній клітині, починає виходити з цієї клітини – ось у цей момент антитіла, МОЖЛИВО, його перехоплять.

Для боротьби з вірусом нам потрібен клітинний імунітет – Т-лімфоцити, або Т-хелпери, які рятують нас від усіх вірусних інфекцій.

Хто може бути донором конвалесцентної плазми?

Більшість конвалесцентів, тобто тих, хто перехворів. Через два тижні після одужання конвалесцент може здати кров. Звісно, йдеться лише про тих, хто не інфікований іншими захворюваннями, такими як СНІД, гепатит тощо. Ще одне обмеження, яке ми внесли в проєкт наказу МОЗ (він готовий уже більше місяця, але все так і не підписаний) – це жінки, які народжували дітей. У їхній плазмі крові можуть бути антитіла, що ушкоджують легені.

Але таку плазму не можна використовувати раніше, ніж через 4-6 місяців?

Є такий наказ про карантин донорської плазми – така пересторога є ще в деяких країнах, із радянських часів тягнеться ця маячня. Гіпотетично існує можливість, що ми поки що не можемо поставити діагноз донору, наприклад на ВІЛ, а через пів року він проявиться, тому весь цей час ми цю плазму не переливаємо. Звісно, що в цій ситуації лікар має зважувати ризик людини – загинути від COVID-19 чи в перспективі з дуже низькою ймовірністю захворіти на якусь «кров’яну» інфекцію. Тому в усьому світі розгорнуто дослідження й використовують конвалесцентну плазму для порятунку людей, а в Україні – ні.

Доповнення і зміни в положення про заготівлю компонентів крові також готові, але, знов-таки, ще не прийняті. Я поспілкувався з фахівцями МОЗ та Центру громадського здоров’я, і вони начебто радо сприйняли нашу пропозицію (а тут уже ми – це Вища українська медична школа, я є її директором). Ми ще на початку лютого зрозуміли, що у нас є лише один доступний засіб специфічного лікування COVID-19 – конвалесцентна плазма. Доступний, безкоштовний, але досі не дозволений – уявляєте, навіть НА РОСІЇ, у дикунській країні, вже ллють цю плазму! У США триває більше десяти клінічних досліджень конвалесцентної плазми. А в нас немає дозволу…

Яка причина відсутності цього дозволу?

Чиновники цього не коментують, воно загрузло в якомусь болоті між Центром громадського здоров’я і МОЗом. І знайти кінці мені не вдається. Від кого саме залежить вирішення цього питання – незрозуміло.

Отже, поки що ні державні, ні приватні лікарні в Україні не можуть застосовувати плазмотерапію?

Легальної можливості здати/взяти кров людини, яка перехворіла на коронавірус, нема.

Ніхто ні в якому центрі крові, ні в якій лікарні не візьме кров людини, яка нещодавно перехворіла на COVID-19. Є чітка інструкція: брати кров тільки через місяць після останньої вірусної інфекції.

Якщо у вас є можливість звернутися з цим питанням до Степанова, до Ляшка, до очільника Центру громадського здоров’я, – будь ласочка, звертайтеся. Я жодного разу не чув їхніх коментарів про конвалесцентну плазму. Вони як у рот води набрали! А можливо, просто не знають, що це таке…

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.