Догори
Дати відгук

Безпідставна реєстрація БАДу як ліків від COVID-19: підозрюють колишнього першого заступника Міністра охорони здоров’я України

Прізвище підозрюваного не називається.

2 хв на прочитання13 Лютого 2023, 11:23
Поділитись:

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру колишньому першому заступнику міністра охорони здоров’я України у порушенні встановленого порядку державної реєстрації лікарських засобів (ч. 1 ст. 321-2 КК України). Про це заявили у прес-службі Київської міської прокуратури.

За даними слідства, підозрюваний, перебуваючи на посаді гендиректора Директорату фармацевтичного забезпечення МОЗ України та, бувши співголовою Постійної робочої групи з розгляду проблемних питань державної реєстрації лікарських засобів, порушив встановлений законом порядок державної реєстрації лікарського препарату для лікування застуди і грипу, який також широко використовувався для терапії COVID-19.

Прізвище підозрюваного не називається, але у повідомленні СБУ зазначено, що уряд звільнив його минулого тижня — судячи з усього, йдеться про Олександра Комаріду.

«Незважаючи на наявність висновку уповноваженого державного органу – ДЕЦ МОЗ України про відсутність підстав для державної реєстрації вказаного препарату, екс-посадовець підписав рішення, яким рекомендував здійснити його державну реєстрацію. Внаслідок дій підозрюваного лікарський препарат був безпідставно внесений до Державного реєстру лікарських засобів України відповідним наказом МОЗ України», — розповіли у прокуратурі.

Як свідчать матеріали розслідування, колишній посадовець сприяв незаконній реєстрації іноземних лікарських засобів недоведеної якості.

Встановлено, що він ухвалив неправомірне рішення щодо державної реєстрації за спрощеною процедурою зарубіжного препарату, який фактично є біологічно активною добавкою і потребує додаткових досліджень.

«Таким чином цей БАД не міг бути зареєстрований як лікарський засіб, тим більше у «прискореному» режимі», — наголошують в СБУ.

Наразі триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину та кола причетних до нього осіб.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.