Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Ліки
  • Підвищує ризик серцевих захворювань чи інсульту: британців попередили про небезпеку вживання парацетамолу

Підвищує ризик серцевих захворювань чи інсульту: британців попередили про небезпеку вживання парацетамолу

Раніше припускалося, що парацетамол — найбільш використовуваний препарат у світі — є абсолютно безпечним.

3 хв на прочитання12 Лютого 2022, 10:30
Поділитись:

Дослідження показують, що люди з високим кров’яним тиском, які регулярно приймають парацетамол, можуть мати підвищений ризик серцевих захворювань та інсульту. Про це розповідає британське дослідження 0.

Через це дослідники кажуть, що пацієнтам, які мають довгостроковий рецепт на знеболювальне, яке зазвичай використовується для лікування хронічного болю, слід призначати найнижчу ефективну дозу протягом найкоротшого часу.

За словами науковців, припускалося, що парацетамол є абсолютно безпечним препаратом для пацієнтів із цим захворюванням.

Але їхні результати показують, що вплив на кров’яний тиск подібний до нестероїдних протизапальних засобів (НПЗП), таких як ібупрофен, які, як відомо, підвищують кров’яний тиск і ризик серцевих захворювань, а також використовуються для лікування хронічного болю.

Очікується, що підвищення артеріального тиску збільшить ризик серцевих захворювань або інсульту приблизно на 20 %, кажуть експерти.

Вони припускають, що дослідження має призвести до перегляду довгострокових рецептів парацетамолу.

«Це дослідження чітко показує, що парацетамол — найбільш використовуваний препарат у світі — підвищує кров’яний тиск, що є одним з найважливіших факторів ризику серцевих нападів та інсультів. Лікарі та пацієнти разом повинні враховувати ризики та переваги тривалого призначення парацетамолу, особливо у пацієнтів із ризиком серцево-судинних захворювань», — сказав професор Джеймс Дір, керівник кафедри клінічної фармакології Единбурзького університету.

Він додає, що два тижні лікування парацетамолом підвищують артеріальний тиск у пацієнтів, які мають гіпертензію (високий кров’яний тиск).

«Йдеться не про короткочасне застосування парацетамолу від головного болю чи лихоманки, що, звісно, ​​добре, але це вказує на нещодавно виявлений ризик для людей, які приймають його регулярно протягом тривалого періоду, як правило, від хронічного болю», — сказав провідний дослідник д-р Єн МакІнтайр, консультант із клінічної фармакології та нефрології в NHS Lothian.

Дослідження показало, що після того, як люди перестали приймати препарат, їхній артеріальний тиск повернувся до того рівня, який був на початку дослідження.

За оцінками, кожен третій дорослий у Великій Британії має високий кров’яний тиск, який підвищується з віком, в той час як кожен десятий житель Шотландії, де проводилося дослідження, регулярно приймає парацетамол.

У дослідженні 110 пацієнтам із високим кров’яним тиском в анамнезі призначали 1 г парацетамолу чотири рази на день — дозу, яку зазвичай призначають пацієнтам із хронічним болем — або плацебо протягом двох тижнів кожному.

Дослідники виявили значне підвищення артеріального тиску у тих, хто приймав знеболююче, порівняно з тими, хто приймав плацебо.

За словами експертів, дослідження було налаштовано, щоб побачити дуже незначний вплив на кров’яний тиск, і вони були здивовані, побачивши набагато більший вплив.

«Це підкреслює, чому лікарі та пацієнти повинні регулярно перевіряти, чи є постійна потреба приймати будь-які ліки, навіть те, що може здатися відносно нешкідливим, як парацетамол, і завжди зважувати переваги та ризики», — сказав професор сер Нілеш Самані, медичний директор Британського фонду серця, який фінансував дослідження.

Доктор Річард Френсіс, керівник дослідження в Асоціації інсульту, нагадав, що високий кров’яний тиск є найбільшим фактором ризику інсульту.

«Це нове та надійне дослідження доповнює попередні дослідження та припускає, що звичайний парацетамол викликає швидке підвищення артеріального тиску у людей, які вже піддаються ризику інсульту та серцевого нападу. Тому важливо, щоб лікарі регулярно переглядали та зважували ризики та переваги призначення парацетамолу», — говорить він.

Також ми розповідали, коли не слід збивати високу температуру.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.