Догори
Дати відгук

Переломний момент у лікуванні раку грудей: науковці знайшли спосіб, який допоможе підібрати «персональну» терапію

Рак молочної залози є другою найпоширенішою формою раку, на яку припадає 11,6 % нових випадків захворювання.

3 хв на прочитання20 Травня 2024, 19:14
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Науковці здійснили потенційний прорив у галузі лікування раку молочної залози. Їм вдалося знайти спосіб, як зберігати тканини молочної залози у спеціальному гелі близько тижня — а, можливо, навіть довше. Це допоможе виграти час, щоб із більшим шансом підбирати найбільш ефективну терапію для конкретної пацієнтки. Про це розповідає The Guardian.

Експерти виявили, що збережена тканина молочної залози зберегла свою структуру, типи клітин і здатність реагувати на низку препаратів так само, як і нормальна тканина молочної залози.

Дослідження, опубліковане в Journal of Mammary Gland Biology and Neoplasia, може сприяти розробці нових препаратів для лікування та профілактики раку молочної залози без необхідності тестування на тваринах.

Ханна Гаррісон, науковий співробітник Манчестерського університету, сказала, що це відкриття допоможе вченим тестувати найбільш підходящі препарати на живій тканині для лікування і профілактики раку молочної залози.

«Існують різні варіанти зниження ризику для жінок із високим ризиком розвитку раку молочної залози — наприклад, для тих, хто має обтяжену сімейну історію чи мутації в генах BRCA [раку молочної залози]. Однак не всі препарати працюють для всіх жінок. Цей новий підхід означає, що ми можемо почати визначати, які ліки будуть працювати для яких жінок, вимірюючи їх вплив на живу тканину. Зрештою, це означає, що жінки зможуть приймати найефективніші ліки для їхнього конкретного генетичного складу», — говорить науковиця.

Гаррісон та її команді вдалося зберегти тканину молочної залози життєздатною поза організмом протягом відносно тривалого часу.

«Це справжня зміна правил гри для досліджень раку молочної залози у багатьох відношеннях. Ми зможемо краще тестувати препарати для профілактики та лікування раку, а також дослідити, як такі фактори, як щільність молочної залози, яка, як ми знаємо, є фактором ризику раку молочної залози, реагують на певні гормони або хімічні речовини, щоб побачити, чи впливає це на розвиток раку», — пояснює вона.

Для збереження тканини вчені використовували гелевий розчин VitroGel.

У своїй роботі вони зазначили, що виявлення нових ліків «ускладнюється відсутністю гарних доклінічних моделей».

Те, що було доступно до цього часу, не може «повністю відтворити складність людської тканини, оскільки не має людської позаклітинної матриці, строми й імунних клітин, які, як відомо, впливають на відповідь на терапію», зазначили вони.

«Цей прорив означає, що дослідники зможуть тестувати нові ліки в лабораторії з набагато більшою точністю, що має означати менше невдалих результатів клінічних випробувань і, зрештою, кращі результати для жінок, які страждають на цю страшну хворобу. Це надзвичайно захоплюючий розвиток досліджень без участі тварин, який ставить нас у дуже вигідне становище для пошуку нових препаратів для запобігання раку молочної залози», — зазначив Лестер Барр, засновник організації «Запобігання раку молочної залози».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, рак молочної залози є другою найпоширенішою формою раку, на яку припадає 11,6 % нових випадків захворювання, після раку легень, на який припадає 12,4 % нових випадків.

Але показники виживання при раку молочної залози значно покращилися. Згідно з дослідженням Оксфордського університету, жінки, у яких діагностували рак молочної залози на ранній стадії, мають на 66 % менше шансів померти від цієї хвороби, ніж 20 років тому.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost