Догори
Дати відгук

Перехворілі на коронавірус часто не мають антитіл – дослідження

3 хв на прочитання12 Липня 2020, 14:18
Image by fernando zhiminaicela from Pixabay Image by fernando zhiminaicela from Pixabay
Поділитись:

Значна частина тих, хто перехворів на COVID-19, не мають традиційних у таких випадках антитіл до вірусу, однак все одно мають імунітет до хвороби. Таке відкриття зробили вчені з Каролінського інституту у Швеції, пише Ракурс.

Вчені виявили, що у людей, які перенесли COVID-19 у легкій формі або зовсім без симптомів, немає антитіл проти білків коронавірусу 2020 року, натомість є SARS-CoV-2-специфічні T-клітини пам'яті. Останні, ймовірно, і відповідають за довгостроковий імунітет проти вірусу з короною.

При активації гуморальної імунної відповіді після битви з супротивником — в нашому випадку коронавірусом 2020 року — в організмі зберігаються B-клітини пам'яті. Саме на їхній захист ми розраховуємо, роблячи тести на антитіла. Проте при клітинній імунній відповіді також утворюються клітини пам'яті — T-лімфоцити. Ці стражники вміють «впізнавати» вірус, з яким вже зустрічалися, негайно натискаючи кнопку «пуск». Завдяки злагодженій роботі працівників клітинного імунітету запускається ланцюжок реакцій і клітини-вбивці знищують клітини-жертви, в яких завівся шкідливий вірус.

Варто зауважити, що при зустрічі з будь-яким збудником інфекції активуються обидві гілки імунітету. Найчастіше для перемоги однієї з них буває достатньо. Організм спочатку залучає клітинний імунітет — він є менш витратним і більш спритним. Якщо ж це не допомогло, то запускає синтез антитіл.

Шведські вчені провели непрості випробування і перевірили пацієнтів з коронавірусом COVID-19. Це були люди з важкими симптомами, середньою тяжкістю хвороби і безсимптомні, а також члени їхніх сімей. Досліджувалася також кров донорів, зібрана у травні 2020 року. Донори, до слова, були певні, що ні на що підозріле не хворіли, в тому числі і на коронавірусну інфекцію. Як виявилося, T-клітинна відповідь була в усіх перехворілих і приблизно у третини донорів. А ось антитіла знайшли лише у тих, хто хворів на COVID-19 з явно вираженою симптоматикою.

Результати дослідження свідчать, що насправді в популяції може бути набагато більше людей, які перенесли новий коронавірус 2020 року, ніж виявляється за допомогою ПЛР-тестів, КТ (комп'ютерної томографії) або ІФА-тестів на антитіла. Це чудова новина, яка наближає заповітні цифри захисту колективного імунітету. Але одразу ж виникають запитання щодо популяційних досліджень на антитіла, покликані з'ясувати, скільки людей у популяції реально перенесли хворобу і яким є стан колективного імунітету. Ці результати з огляду на нові дані можуть виявитися, м'яко кажучи, далекими від реальності.

Станом на 12 липня в Україні підтверджено 53 521 випадок COVID-19, 26 118 пацієнтів одужали, 1383 померли. Протягом останньої доби лабораторно підтверджено 678 випадків. У світі станом на 14:19 11 липня (за київським часом) зареєстровано 12 322 395 випадків захворювання. З них 556 335 завершились смертю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитаннягодина тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитаннягодина тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання2 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання3 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання3 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання4 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання6 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання7 годин тому