Догори
Дати відгук

Скільки коштує підробна медична довідка про відсутність COVID

Документ про негативний результат тесту на коронавірус обіцяють надіслати оперативно, але жодних гарантій за те, що може статися на кордоні із власником такого "документа" не несуть.

4 хв на прочитання27 Січня 2021, 18:27
Пропозиція отримати довідку про негативний тест на коронавірус, не роблячи сам аналіз, набуває популярності серед українців Пропозиція отримати довідку про негативний тест на коронавірус, не роблячи сам аналіз, набуває популярності серед українців
Поділитись:

"Довідки на ковід", "справка на коронавирус заграницу", "справка covid новой почтой" - такі оголошення останнім часом заполонили соцмережі. 

Перший сплеск пропозицій придбати довідку про негативний тест на коронавірус стався у грудні минулого року, коли було найбільше охочих виїхати зустріти зимові свята закордон. Нинішній стався приблизно тиждень тому.

Спритників, які пропонували за невелику плату "липові" довідки, правоохоронці з початку року затримували у кількох містах України. Але найгучніше затримання сталося 21 січня в Дарницькому районі столиці.

Втім, шукачів легкої наживи перспектива опинитися в кайданках не лякає. І ось уже 27 січня в одній з спільнот на Facebook журналісти GreenPost натрапили на оголошення з пропозицією швидко та без зайвої мороки отримати довідку про негативний тест на ковід.

Користувач із ніком Артем Артем не побоявся залишити номер телефону для зв'язку та навіть "залив" до акаунту в соцмережі фото (втім, немає гарантій, що воно належить саме спритникові, а не сторонній людині). Публікацію розмістив у тематичній групі, де люди обговорюють працевлаштування в Польщі. 

Наша журналістка зателефонувала за вказаним номером. Той виявився поза зоною досяжності. Але приблизно через годину на номер, з якого ми робили дзвінок, "постукали" у Viber. Писав користувач під ніком Artemida. Одразу уточнив, що йому дзвонили на інший номер, а йому, мовляв, зручніше спілкуватися у чаті з цього.

 

Наша журналістка "підіграла" ділку й представилася заробітчанкою, яка днями має перетнути українсько-польський кордон. Але є одна проблема: аналіз на коронавірус у лабораторії коштує задорого і його потрібно чекати.

Чоловік по той бік екрану одразу озвучив розцінки: 700 гривень за бланк із негативним результатом тесту на коронавірус. Для цього необхідно надіслати лише першу сторінку закордонного паспорта, щоб у документі ім'я та прізвище латиницею надрукували вірно. А ще - знати точну дату перетину кордону. Тут таки горе-бізнесмен зізнався, що раніше бланки видавали взагалі без точних дат і люди самі проставляли їх ручкою перед тим. як показати прикордонникам. Але вже кілька тижнів, як така схема не працює: туристів і трудових мігрантів завертають із такими "документами" додому.

"Оплачивать сначала ничего не надо. Вы приходите на Новую Почту, вскрываете пакет, проверяете, все ли написано правильно, и платите деньги только после того. А то, знаете, есть схема. Вы нам сначала деньги пересылаете, а потом мы вам бланк на эмейл высылаем. Я таким позвонил, как услышал - так сразу сказал: до свидания", - запевнив у своїй "професійній чесності" Артем. 

І для більшої солідності додав, що працюють із перевіреною "фірмою" у Чернівцях, яка має філіали також у Києві. Запропонував навіть показати, який вигляд матиме бланк аналізу. І тут таки вислав його у приватні повідомлення, навіть не "замазавши" паспортні дані людини, якій "аналіз" передбачався.

З міркувань безпеки ми прибрали з документа всі особисті дані. 

 

У "шапці" бланка вказана київська адреса лабораторії Nikolab та її чинний телефонний номер. Найближчим часом ми направимо туди офіційний запит із проханням пояснити ситуацію із використанням бланків лабораторії у шахрайській схемі.

Тим часом постачальник "липових" медичних довідок попередив про ще одну проблему.

"Появилась буквально вчера вечером. Какие-то кур-коды (QR-захисні коди, - Ред.) вводят. Раньше не было. Мы их не делали на бланках. Сегодня отправляю группу из семи человек в Польшу, посмотрим, пропустят ли их без этих кур кодов. Если да, то хоть завтра можете заказывать. Если нет, - то что-то будем думать", - заявив "бізнесмен". 

Вочевидь, що долею клієнтів, які через несправжні документи не зможуть перетнути кордон та "наживуть" проблеми із законом, спритник не переймався. Для нього було важливо лише перевірити, чи дасть збій напрацьована схема. 

Раніше GreenPost повідомляв своїх читачів про те, де можна цілком легально та безкоштовно здати тести на коронавірус. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання32 хвилини тому
Фото ілюстративне
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання7 годин тому
Підвищують тиск Шкідливі напої Артеріальний тиск
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання7 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні знову запустили серце пацієнту
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитанняВчора
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитанняВчора
Нутриціолог перерахувала продукти, які прискорюють старіння
1 хв на прочитанняВчора