Догори
Дати відгук

Основним фактором є стрес: як зміцнити своє психічне здоров'я — поради експертів

Протягом життя кожен 4-й швидше за все перенесе будь-який психічний розлад.

5 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

За даними ВООЗ, просто зараз кожна 8-ма людина у світі живе із психічним розладом. Протягом життя кожен 4-й швидше за все перенесе будь-який психічний розлад, найчастіше у формі тривоги чи депресії.

У сучасному світі, що характеризується прискореними темпами життя, підвищеними вимогами, стресом, проблеми психічного здоров'я стають дедалі актуальнішими. Що ж із цим можна вдіяти? Ось що «Здорові люди» дізналися в експертів — психологів та психіатрів — про те, який вплив надає стрес на психічне здоров'я та як зберегти ментальне благополуччя.

Чим загрожує постійний стрес

Основним фактором, який може порушити психічне благополуччя, є стрес. Але, на жаль, цього неможливо уникнути.

Будь-яка дія, нова ситуація чи просто слова можуть стати стресовими для людини. При цьому незначні стреси, які супроводжують нас у житті, не є небезпечними для нашого здоров'я. Потрясіння, пов’язані з ним, — це природна частина існування. Водночас небезпека становить надмірний стрес, який триває протягом тривалого терміну. Причому у кожної людини та сама ситуація може викликати різні його прояви.

Які можуть бути реакції на стрес?

До психологічних чи психічних ознак стресу відносять широкий діапазон реакцій. Вони можуть бути як яскраві емоційно забарвлені, так і німі, замкнуті, депресивні: від бурхливої ​​реакції гніву, роздратування чи радості до порушення апетиту чи переїдання, ослаблення цікавості до міжособистісного спілкування, догляду за собою.

До фізіологічних проявів стресу належать:

  • мігрені,
  • виразки,
  • різні шкірні захворювання (наприклад, дерматити),
  • артеріальну гіпертензію,
  • біль у спині,
  • суглобах.

Ба більше, хронічний стрес може призводити до безсоння, тривоги, депресії та зниження працездатності.

Що може спричинити стрес?

Стрес може бути викликаний найрізноманітнішими причинами, пов'язаними з оточенням, побутом, роботою, навчанням, а також з особистісними факторами, з якими ми зустрічаємося постійно у різних життєвих ситуаціях.

Дослідження показують, що позитивні життєві ситуації можуть спричинити такий стрес, як і негативні. Наприклад, майбутня грандіозна подія. І той, хто проходив через такі заходи, знає, що навіть найяскравіші та найприємніші емоції можуть викликати сльози, істерики, які також є проявами стресу.

Чинники, які викликають стресову реакцію, умовно можна поділити на керовані та некеровані. Керовані — ті, які ми можемо контролювати, і вони залежать від нас, некеровані — ті, які нам не підвладні, і на них ми вплинути не можемо. Вони можуть бути стресорами за своєю суттю, проте викликати стресову реакцію внаслідок нашої інтерпретації, тобто від того, як людина сприймає ту чи іншу ситуацію.

До речі, одним із ключів до адекватного подолання стресу є здатність відрізняти стресори, на які ми можемо вплинути, від тих, контроль над якими нам не підвладний.

Як підтримати психічне здоров'я

Що ж нам допомагає залишатися психічно здоровими та почуватися добре? За даними досліджень визначено індивідуальні характеристики, що сприяють психічному здоров'ю. Наприклад, адекватна самооцінка, впевненість у собі, гарні комунікативні навички, навички вирішення проблем, навички подолання стресу, фізичне здоров'я й активна життєва позиція.

Так, багато вже дано нам від народження, і ми не можемо вплинути на ці особливості. Але дещо змінити все ж таки можливо, працюючи над собою, відвідуючи психолога, навіть займаючись фізичними вправами, що також важливо для психічного здоров'я.

Мають значення й соціальні обставини: підтримка сім'ї, друзів, спільна турбота про дітей, соціальну взаємодію, фізичну безпеку, економічну захищеність.

Для дітей украй важливими є успішні досягнення у школі. Необхідно, щоб дитина під час навчання мала позитивний досвід, щоб у неї щось виходило. Для старших важлива задоволеність роботою та професійна успішність. Окрім того, є середовищні фактори, що сприяють підтримці психічного здоров'я: соціальна справедливість, толерантність, інтеграція у суспільство людей, зокрема тих, хто має особливості психофізичного розвитку.

Аби виросла психічно здорова людина, важливу роль відіграє виховання дитини в сім'ї, що любить і приймає її. У підлітковому віці зростає вплив однолітків, з'являються ризики вживання психоактивних речовин. У цьому випадку одним із факторів профілактики, окрім обмеження доступності до цих речовин, є забезпечення зайнятості підлітків (спорт, хобі, все те, що цікаво та важливо для підлітка).

Три чверті всіх психічних розладів починаються у молодому віці до 25 років, половина — у віці до 16 років. Тобто це той вік, який, як правило, людина проводить у родинному колі. Тому сім'я може зіграти як захисну буферну роль, так і, навпаки, за несприятливої ситуації стати провокуючим чинником розвитку цих розладів.

У зрілому віці підтримки психічного здоров'я особливо важливі стійкі відносини, шлюб, зайнятість, сприятливе робоче середовище.

У середньому та похилому віці проблеми з психічним здоров'ям багато в чому пов'язані з фізичним здоров'ям. Тому основа профілактики — підтримка здоров'я тіла. Важлива для людей похилого віку також фінансова безпека та соціальна включеність. Залишатися психічно здоровими, когнітивно-збережними людям похилого віку допомагає їх максимальне залучення до будь-якої активності.

Одним із заходів профілактики психічних розладів є розвиток психологічної компетентності. Це означає турботу про себе, свій психологічний добробут, емоційний фон, настрій, що включає навчання навичкам саморегуляції, управління стресом, вирішення конфліктів, міжособистісного спілкування. Це допомагає зміцнити психологічне здоров'я та зробити людей більш психічно стійкими до психологічних навантажень. Правильне харчування, достатній сон, фізичні навантаження та відмова від шкідливих навичок також є мірою профілактики психічних розладів.

Отже, якщо ви маєте якісь проблеми з психічним здоров'ям, вживанням психоактивних речовин, слід звертатися за професійною допомогою.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Реформа МСЕК
Реформа МСЕК: що відомо
1 хв на прочитання5 годин тому
Топ-5 найкорисніших їстівних грибів
Топ-5 найкорисніших їстівних грибів українських лісів: лікувальні властивості та застосування
2 хв на прочитання7 годин тому
Зображення згенеровано ШІ
Всесвітній день дзюдо: чим це бойове мистецтво відрізняється від інших і кому підійде
2 хв на прочитання11 годин тому
Зображення згенеровано ШІ
Сушити волосся на повітрі може бути не такою вже й гарною ідеєю: ось коли варто обрати фен
3 хв на прочитання14 годин тому
Знову кажани: вірус Марбурга в Руанді, ймовірно, був викликаний передачею від летючих лисиць
2 хв на прочитання20 годин тому
День бабусі та дідуся: чому важливо зберігати зв'язок поколінь
3 хв на прочитанняВчора
Чому важлива повторна вакцинація: все про підтримку імунітету проти дифтерії та правця
4 хв на прочитанняВчора
Восени у ліжку може стати на одну проблему більше: про що йдеться і як із цим боротися
7 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Вертикальне хліборобство — новий тренд для міст і не тільки (ВІДЕО)
1 хв на прочитання31 хвилину тому
Фінансова підтримка енергетики України
ЄІБ та ЄБРР посилюють фінансову підтримку енергетики України
3 хв на прочитаннягодина тому
Україна стала членом Міжнародного фонду сільського розвитку (IFAD).
Фото: Guyrane Kiss
Україна приєдналася до Міжнародного фонду сільського розвитку: що це дає українським аграріям
1 хв на прочитання2 години тому
Як математика підтримує роботу мозку в будь-якому віці: від дитинства до старості
Як математика підтримує роботу мозку в будь-якому віці: від дитинства до старості
2 хв на прочитання3 години тому
До 40 % газу залишається в атмосфері через 1 000 років: збільшення частки CO₂ в атмосфері прискорилось у 2023 році
3 хв на прочитання3 години тому
БЕБ на Київщині відшкодувало експортеру зерна 12,6 млн грн несплачених податків
1 хв на прочитання4 години тому
Рятує Токіо під час найсильніших тайфунів: ось як виглядає найбільша дощова каналізація у світі
5 хв на прочитання5 годин тому
Національні кліматичні заходи є недостатніми — звіт ООН
2 хв на прочитання6 годин тому