Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Медреформа
  • Оприлюднені фрагменти української антиковідної стратегії від МОЗ виглядають як малобюджетний мікс американської — Катерина Амосова

Оприлюднені фрагменти української антиковідної стратегії від МОЗ виглядають як малобюджетний мікс американської — Катерина Амосова

Хоча лікар оригінал критикує.

3 хв на прочитання12 Вересня 2021, 13:46
Поділитись:

Доктор медичних наук, професор Катерина Амосова у своєму життєписі в Фейсбук розповіла про «нову-стару» національну антиковідну стратегію Джо Байдена.

Лікар нагадує первісний план: повернути США до нормального життя до 4 липня шляхом створення колективного імунітету від щеплень.

«Надворі вересень, вакциновано більше 50 %, а ковід б’є рекорди. Тож декілька днів тому американський президент виголосив новий план із 6 пунктів», — говорить Катерина Амосова.

Вона перераховує ці пункти.

1. Вакцинація невакцинованих під гаслом: «Ми довго [вас] терпіли, але терпець вичерпується».

лікар пояснює, що йдеться про запровадження широкої, обов’язкової вакцинації працюючих, зокрема в приватному секторі. Альтернатива — щотижневе тестування власним коштом.

2. Посилення захисту вакцинованих шляхом введення 3-ї дози всім.

Катерина Амосова нагадує, що наукових даних про ефективність «старих» бустерів від «дельти» поки що обмаль, а FDA, яка їх ще не розглядала, після оголошення плану опинилася в скрутному становищі — два її високопосадовці звільнилися на знак протесту.

3. Збереження закладів освіти відкритими.

«Поки що не дуже виходить, а нових ідей, на додаток до обов’язкової вакцинації і масок, немає», — констатує Катерина Амосова.

4. Збільшення тестувань швидкими тестами, безоплатними або зі знижкою для використання вдома.

«Ефективність виглядає сумнівною внаслідок обмеженої точності тестів у без(до)симптомних при використанні рідше, ніж щоденно. А також за відсутності примусу і якісного контролю за самоізоляцією», — коментує Катерина Амосова.

5. Нова економічна підтримка малого бізнесу.

6. Покращення медичної допомоги хворим — поширення використання моноклональних антитіл в амбулаторних умовах безоплатно і розгортання тимчасових лікарень при переповненні існуючих.

Катерина Амосова підсумовує, що американський план 2.0 базується здебільшого на щепленні.

«Хоча, при всій ефективності запобігання смерті, вже очевидно, що цього недостатньо. Ми бачимо, що захист вакцинованих від інфікування «дельтою» є вдвічі гіршим, ніж від попередніх варіантів. І такі особи зберігають здатність до розповсюдження інфекції, в тому числі, в досимптомний період. І хоча ефективність ковід-сертифікатів, які зараз запроваджує Західна Європа, викликає сумніви, але це, принаймні, спроба долучити до вакцинації ще один шлях», — говорить Катерина Амосова.

Лікар вважає, що за наявності фінансового ресурсу «напрошуються» і такі завдання в сфері громадського захисту, як удосконалення вентиляції і фільтрації повітря в приміщеннях і забезпечення населення хірургічними масками, якщо не М95.

Серед слабких місць американського плану Катерина Амосова відзначає відсутність у колі пріоритетів пришвидшення розробки «універсальних» вакцин і нових потужних противірусних препаратів, а також продовження тренду «повного ігнору тих, хто перехворів, принаймні, в межах 6 місяців».

«Цей статус навіть не фіксується в базах даних інфікованих і госпіталізованих, що дало б можливість зробити важливі дослідження. Знов-таки, на відміну від США, країни Європи і Ізраїль надають таким людям «ковід-сертифікат», — нагадує лікар.

Катерина Амосова вважає, що оприлюднені фрагменти української стратегії від МОЗ виглядають як малобюджетний мікс із трьох пунктів.

#1 — «ковідні перепустки» — але лише для людей із довідкою про вакцинацію, навіть 1 дозою;

#2 — де-факто примусова вакцинація — але лише для 80% із частини «бюджетників», найбільш залежних;

#3: подаровані моноклональні антитіла для амбулаторного лікування пенсіонерів.

Також ми розповідали, чому «ми разом у цьому човні»: лікар пояснює, чому меседж про «пандемію невакцинованих» є шкідливим.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання12 хвилин тому
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання2 години тому
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання3 години тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання6 годин тому
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання7 годин тому
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання8 годин тому
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання9 годин тому