Догори
Дати відгук

Обережно – «липовий» травневий мед!

Декілька слів про те, який мед цього року буде справжнім

7 хв на прочитання11 Червня 2020, 16:25
Фото Сергія Щербака Фото Сергія Щербака
Поділитись:

Як бджоли пережили зиму і чи принесли такий улюблений у поціновувачів травневий мед?

GreenPost розпитав власника пасіки «Деснянські медозбори» Сергія Щербака.

Сергію Дмитровичу, як тепла зима і холодна весна вплинули на бджіл, на медовий урожай?

М'яка зима сприяла тому, що втрат бджолосімей майже не спостерігалося. Прохолодний квітень розтягнув цвітіння садів, погода сприяла розвитку сімей –«медовиків» і навіть приморозки суттєво не вплинули на їх силу. Якщо абрикос, персик навколо Києва постраждали від нічних морозів і нектару не дали, то яблуні, груши, вишні, черешні та сливи дозволили наповнити до 4-5 кормових рамок медом. Кочові пасіки отримали перший взяток (і перші потрави – там де не було взаємодії між пасічниками  та аграріями, що планово  використовують отрутохімікати) на ріпаку.

 

На початку травня були всі підстави прогнозувати гарний взяток з акації, що зазвичай у нас цвіте наприкінці місяця.  Аномально холодний і дощовий травень приніс непрогнозовані проблеми бджолярам Київщини. Сильні сім’ї потребують багато меду, в той час як дощі тримали бджіл у вуликах. В окремі дні контрольні ваги на пасіці показували до мінус три кг. Це означає, що бджоли з’їли власні запаси, тож говорити про медове поповнення – навіть не доводиться

Що у таких випадках роблять пасічники?

Рятують своїх бджілок. В другій половині травня всі медові запаси були вичерпані і бджоли почали викидати «розплід» - незапечатаних личинок. В такому випадку на промислових пасіках сім’ї підгодовують. Добре, якщо для підгодівлі використовується медова «сИта» - розчин меду у воді. Якщо підгодівля ведеться цукровим сиропом, то в подальшому сліди цукру можуть бути зафіксовані в меді під час перевірок якості продукції експортерами із відповідним репутаційним втратами. Щоправда, ризик таких знахідок незначний, оскільки основний мед, що здають експортерам - це мед із соняшника, який буде цвісти з кінця червня майже по вересень.

Дрібні виробники, які продають всю свою продукцію в роздріб і знають своїх клієнтів в «обличчя» ще більш мотивовані у бездоганній якості і «натуральності» меду, тому, зазвичай, цукрової підгодівлі у період потенційного взятку не практикують. В будь-якому разі, додаткові витрати на підтримку бджіл у травні і слабке цвітіння акації, сприятимуть підвищенню роздрібної ціни на мед.

 

Чи буде у цьому році акацієвий мед, який так полюбляють ласуни? З яких квіток зараз переважно беруть взяток бджоли?

Я можу прогнозувати тільки по своїй медоносній базі. В Києві свій мікроклімат. У мене пасіка серед акації - на 20 дерев два суцвіття. А в минулому році все було біле. В селі цвіте малина, багато сезонних квітів, але це все підтримуючий взяток. Можуть взяти з малини, з суниці, але в моєму випадку буде мед з деснянських заплавних лук, намішаний з липою. Дякуючи дощам луки квітують як ніколи за останні шість років.

 

Травневий мед - це поліфлорний (багатоквітковий – ред.)  мед, тобто суміш акації, плодових дерев і всіх тих медоносів, до яких достають бджоли. Такий мед цінується на рівні з акацієвим, тільки сісти (закрісталізуватися) може швидше.

Серед водно-болотних рослин, що починаю квітнути на початку літа чи не найпоширеніші - глечики жовті. Якщо пасіка знаходиться поблизу заплавних водойм, яких чимало в Придесенні, у продукті, який качають після липи, але до соняшника, можна вловити аромат глечиків жовтих

Довідка: Гле́чики жо́вті, лата́ття жо́вте або куби́шка жо́вта (Nuphar lutea, народні назви: жовта водяна лілія, жовта маківка, бабка, збанок, збанятник, лопатень жовтий, лопушняк жовтий, мак водяний, товстушка, водяна царівна, русальна квітка) — багаторічна водяна трав'яниста рослина родини лататтєвих (Вікіпедія).


 

Чисто глечиковий мед відібрати майже неможливо, бо одночасно з ними квітне багато медоносів, серед яких лох вузьколистий, будяк, люцерна, конюшина. Але мені щорічно щастить покуштувати ще більш екзотичний мед - мед з німфей.

Довідка: в Україні поширена німфея біла, більш відома як латаття біле або ж водяна лілея (Nymphaea alba). Інші назви: жіноче латаття, водяна лілія, водяний лопух, збаночки, листоплуг, ломич, лопатник, русальний квіт, умич білий, купава) — багаторічна водяна трав'яниста кореневищна рослина родини лататтєвих. Окремі екземпляри живуть до 22 років. Єдина рослина, яка мільйони років без будь-яких морфологічних змін існує у флорі України (Вікіпедія).

В декоративному садівництві широко використовують декоративні сорти німфей різних видів.

 Молоді сім'ї-відводки я залишаю на садибі, де у мене все літо квітнуть сотні німфей різних сортів і кольорів. От цей мед, прямо із сотами куштують родичі, гості і сусіди. Нажаль, в промислових масштабах його виробляти не вдається, але це може бути ще однією атракцією для власників ставків риболовного спрямування.

 

У профільних ФБ-групах бджолярів більшість дописувачів також повідомляє, що замість качати травневий мед, змушені підгодовувати бджіл. І радять не вірити тим брендам, які проводять ярмарки з продажу травневого меду.

«Хіба що вони продають минулорічний, хоча швидше за усе це соняшниковий або ріпаковий», - пише один з коментаторів.

Ціни, які називають у групах, коливаються від 120 до 180 гривень за кілограм цьогорічного меду. Також називають ціни на соняшниковий та рапсовий мед. Вони  – нижчі. Також вказуються закупівельні (оптові) ціни, які ще нижчі.

У той же час зрідка зустрічаються повідомлення про те, що травень був успішним.

«Ми будемо качати. Акація доцвітає, зараз [цвітуть] аморфа і маслина (вочевидь, маслинка вузьколиста – ред.). І Дніпро гарно цвіте - морська жалива (вочевидь, мається на увазі кушир, водна рослина - ред.). Полтавська область», - пише Виталий Петрусь

Аморфа - рід рослин із сімейства горохових, Fabaceae. Всі види є рідними з Північної Америки, з півдня Канади, більшості США та північної Мексики. Вони широко відомі як фальшиве індиго.

Масли́нка вузьколи́ста, лох вузьколистий (Elaeagnus angustifolia) — багаторічна рослина родини маслинкових, також відома під народними назвами масли́на, царегра́дська верба́, царегра́дська лоза́, локовина, оли́вка, джида́, масли́чне де́рево. (Вікіпедія)

Кушир – у цих рослин немає коріння, рослини плавають під поверхнею. Стебла можуть досягати довжини 1–3 м, розгалужені. З інтервалами вздовж вузлів стебла виробляються кільця яскраво-зеленого листя. Але квіти розміщуються у них над водою. Суцвіття чергуються з листям. Квіти маленькі й непомітні, з чоловічими та жіночими квітами на одній рослині.

Як ми вже писали, на сьогодні для пересічного споживача не існує надійних способів, які дозволяють визначити якість меду при його придбанні. Тож убезпечитися можна лише купуючи продукцію у тих виробників, які вже довели свою надійність.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.