Догори
Дати відгук

Нова мутація коронавірусу загрожує насамперед щепленим мНРК-вакцинами — інфекціоніст

Європа вже почала панікувати, незабаром настане черга України.

2 хв на прочитання27 Листопада 2021, 16:00
Поділитись:

Новий варіант коронавірусу — мутація B.1.1.529 - може бути небезпечнішим за всі донині відомі штами. Науковці з Великої Британії попередили, що у B.1.1.529 «жахливий профіль спайкових білків» і рекордна кількість мутацій (32 проти двох у дельта-варіанту та трьох у бета-варіанту), які комбінують у собі фрагменти колишніх варіантів коронавірусу з новими, ще не дослідженими. Це може вплинути на заразність і здатність інфекції уникати розпізнавання антитілами та імунної відповіді організму.

Мутацію B.1.1.529 вже почали називати не лише «найгіршим, що ми бачили», а й «еволюційним стрибком» коронавірусу. Частина науковців припускає, що інфекція адаптувалася до спроб людей захиститися та виробити колективний імунітет за допомогою вакцинації.

Офіційно відомо, що перші випадки B.1.1.529 виявили 11 листопада у Ботсвані. Наразі у сіті виявлено близько 100 випадків захворювання, і багато країн уже почали вживати заходів, зробивши жорсткішими правила в'їзду. Однак B.1.1.529 уже потрапив до Європи

— у Бельгії 26 листопада зареєстрували перший випадок зараження.

Прихід в Україну нового варіанту коронавірусу В.1.1.529 може виявитися катастрофічним, вважає відомий лікар-епідеміолог, інфекціоніст Олексій Галімський.

«Крім усього іншого, у бюджеті на 2022 рік грошей на боротьбу з коронавірусом, коронавірусного фонду та коронавірусного пакету фінансування від НСЗУ немає», - наголошує лікар.

Він також підкреслює, що готовності реагування наша система охорони здоров’я наразі немає. Тим більше ми вже бачили, як виглядає «небувала готовність по кисню», про яку рапортували наші чиновники від медицини, говорить Олексій Галімський.

Інфекціоніст переконаний, що якщо масово і важко почнуть хворіти щеплені основними вакцинами, що створюють антитіла виключно до S-білка, система охорони здоров'я просто завалиться.

 «Усі застосовувані у нас вакцини сприяють виробленню антитіл до S-білку (білку шипа/спайкового білку). А саме він у нового варіанту змінився. І всі ці антитіла можуть не спрацювати», — пояснив GreenPost Олексій Галімський.

Багато інших лікарів також вважають, що проти B.1.1.529 кращий захист мають перехворілі, ніж щеплені мНРК-вакцинами.

Відомо, що перші 4 випадки захворювання на «новий» коронавірус у Ботсвані було зафіксовано у повністю вакцинованих жителів.

Нагадаємо, МОЗ почне карати сімейних лікарів за невиконання плану з вакцинації.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитаннягодина тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання2 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора