Догори
Дати відгук

Німецькі міста борються із голубами — ось до яких засобів тут вдаються

Але не всі вони влаштовують зоозахисників.

7 хв на прочитання14 Червня 2024, 21:48
Міські голуби у Франкфурті-на-Майні. Раніше голубник-обманка стояла на даху паркування будівлі суду. Фото: Arne Dedert/dpa/picture alliance Міські голуби у Франкфурті-на-Майні. Раніше голубник-обманка стояла на даху паркування будівлі суду. Фото: Arne Dedert/dpa/picture alliance
Поділитись:

Голуб — символ миру та любові, без нього не можна уявити собі сучасне місто, та надмірно активне розмноження цих пернатих у міських умовах багатьох непокоїть. Окрім забруднених голубиним послідом будівель, пам'ятників і тротуарів із нею пов'язана небезпека поширення вірусів. Годувати міських голубів у Німеччині заборонено, але це мало допомагає зменшити їхню популяцію. З голубами німці «воюють» по-різному, але одне місто особливо виділилося на загальному тлі, розповідає Deutsche Welle.

У Лімбурзі вирішили вбивати голубів

У неділю, 9 червня, коли багато німців йшли до виборчих скриньок, щоб проголосувати на виборах до Європарламенту, жителі гессенського міста Лімбурга одночасно вирішували на референдумі долю понад 700 голубів. Міська влада ухвалила скоротити поголів'я шляхом умертвіння і найняти для цього сокольничого. Спосіб умертвіння — не для людей зі слабкими нервами: пернатим після оглушення ударом по голові збираються скручувати шиї. Як запевняє сокольничий, смерть настає протягом декількох секунд. Своїм голосом на референдумі мешканці маленького містечка, сповненого гарних, але вимазаних голубиним послідом історичних будівель, мали такі плани або підтримати, або скасувати.

Про цей спосіб боротьби з «повітряними щурами», як міських голубів ще називають німці, у Лімбурзі заговорили ще у листопаді минулого року — тоді на засіданні міської ради за умертвіння голубів виступила більшість депутатів. Акція, на вимогу міського комітету з екології, буде обмежена максимум двома роками. Для цих цілей буде створено спеціальний голубник — пастку, куди пернатих заманюватимуть і звідки їм уже не вибратися. Решту перебирає сокольничий.

Протести німецьких зоозахисників

Рішення міської влади Лімбурга палко обговорюється в Німеччині вже кілька місяців. Брутальний метод боротьби з голубами викликав обурення з боку організацій захисту тварин та екологів. Хвиля невдоволення пройшла у соцмережах, на акціях у самому Лімбурзі місцевих політиків називали «бандою вбивць», а сокольничому, за його словами, навіть погрожували. Громадянська ініціатива Stoppt das Taubentöten («Зупиніть вбивство голубів») запустила петицію, метою якої була організація референдуму. Активісти висловлювали впевненість, що жителі Лімбургу виявлять гуманізм. На думку зоозахисників, умертвіння голубів несучасне і не повинно бути способом поводження з тваринами, за яких людина несе відповідальність як за диких домашніх вихованців. Пройшла низка подіумних дискусій, поширювалися листівки. До жителів міста серед інших апелювали Німецьке товариство захисту тварин та Спілка зоозахисників землі Гессен.

Проте результат референдуму шокував зооактивістів. 53 % жителів Лімбурга, які мають право голосу, висловилися за, 47 % — проти. Зоозахисники пояснюють такий результат голосування тим, що деякі мешканці, можливо, неправильно зрозуміли питання, на яке їм потрібно було відповісти: «проти» рішення міської влади означало «за» умертвіння птахів і навпаки. На подив місцевої влади, рішення міськради більше підтримали жителі околиці, ніж центру Лімбурга, де голубина проблема набагато гостріша і звідки до міськради часто надходили скарги. Особливо сильно голуби розмножилися в пандемію, коли багато хто їв на свіжому повітрі, а упаковки від їжі з собою не утилізували належним чином.

Навіть якщо жителі міста погодилися з планами міськради, може пройти деякий час, перш ніж сокольничий приступить до їх виконання. Адміністрація міста ще може сказати своє слово. Тільки якщо на 100 м2 припадає не менше десяти голубів, вони вважаються шкідниками, як миші чи щури, і їх можна буде знищувати. Німецьке товариство захисту тварин уже загрожує подати заяву про порушення кримінальної справи проти міської влади відразу після того, як буде умертвлено першого птаха.

Аугсбурзький метод — голубники-обманки

Коли ухвалювалося рішення на засіданні міськради у Лімбурзі, розглядався й інший варіант: створити для голубів два приміщення для гніздування, залучати їх туди кормом і замінювати голубині яйця на їхню копію з гіпсу. Такну модель застосовують у Франкфурті-на-Майні. Муніципалітет планують встановити по одній голубнику у кожному із 16 районів міста та відвів на це 140 тисяч євро. Один голубник на 200 птахів нещодавно розмістили у зеленій зоні. Раніше схожі два будинки для гніздування стояли на дахах паркувань, але договори про оренду не було продовжено.

Чотири такі споруди стоять і у Вісбадені. Птахам, що гніздуються, дають корм, воду і необхідний медичний догляд. Більшу частину дня голуби проводять у голубнику. Це значно знижує пов'язані з ними незручності та забруднення довкілля, зазначається на сайті міста. Крім того, волонтери з громадського об'єднання Stadttaubenhilfe Mainz/Wiesbaden наглядають за кількома дикими місцями розмноження, наприклад, у гаражах або на задніх дворах, і там замінюють голубині яйця на муляжі. А місця розведення, які неможливо доглядати, вони закривають. До скорочення популяції такі заходи поки що не призвели, проте її зростання сповільнене.

Такі готелі для голубів відкриті й у Веймарі. Тут говорять про успіх: якщо три роки тому в місті налічувалося 1700 голубів, то зараз їх на 600 особин менше.

Першим такий підхід застосував баварський Аугсбург. Там до 1995 голубів відстрілювали, але це не призвело до довгострокового скорочення чисельності особин. Пізніше на вимогу зоозахисників було розроблено цілу концепцію. Сьогодні тут десять голубників-обманок. Аугсбурзький метод зоозахисники називають найгуманнішим, проте для його ефективності потрібна достатня кількість обманок і персонал, що доглядає їх. Проблема і в тому, що багато птахів гніздяться на горищах і балконах, в нішах порожніх будинків, недоступних для заміни яєць.

Німеччина Голуби Боротьба Міста Зоозахисники
Голуби на статуї імператора Октавіана Августа в Аугсбурзі. Це місто стало першим встановлювати голубники-обманки. Фото: Stefan Puchner/dpa/picture alliance

Кастрація та «протизаплідні» таблетки для голубів

Тому у Вісбадені вирішили вжити додаткових, радикальніших заходів — самців тут каструватимуть. Подібна концепція поряд із голубниками-обманками практикується з 2020 року в Дюссельдорфі на заході Німеччини. 10-хвилинні операції під повним наркозом проводять ветеринари.

А в місті Хагені крім заміни яєць на гіпсові муляжі з цього квітня голубам дають «протизаплідні» таблетки. Препарат Ovistop, випробуваний в інших європейських країнах, є кукурудзяними зернами з оболонкою з нікарбоцину — ця речовина використовується для боротьби з паразитами в птахівництві і як побічний ефект тимчасово викликає безпліддя. «Протизаплідними» пігулками будуть годувати голубів, які гніздяться у голубнику-вежі біля вокзалу. Місцева влада розраховує на те, що вже в перший рік застосування цього препарату можна досягти скорочення популяції на 15-20 %, а через чотири роки — на 80 %.

Цей медикамент також використовується в Кельні та Вупперталі. Проте як стерилізацію, так і таблетки зоозахисники вважають спірними методами. Операція може мати серйозні наслідки для ослабленого організму птахів, а можливі побічні ефекти від таблеток у випадку голубів ще не вивчені. Крім того, незрозуміло, як уникнути того, що інші птахи будуть їсти корм, що містить Ovistop.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Розповсюджував на півдні регіону сигарети без марок акцизного податку
Одесит розповсюджував на півдні регіону сигарети без марок акцизного податку
1 хв на прочитання53 хвилини тому
На Закарпатті упереджено розтрату 5,8 млн грн бюджетних коштів
БЕБ зупинило закупівлю Ужгородської міської лікарні на 5,8 млн грн
2 хв на прочитаннягодина тому
Найкорисніший сир Здоров'я серця Рекомендація кардіолога
Який сир найкорисніший для здоров'я серця: рекомендація кардіолога
1 хв на прочитання2 години тому
Цікаві особливості кожного знака зодіаку Астрологи про характер та звички людей
Цікаві особливості кожного знака зодіаку – перевірте, чи правда чи ні
4 хв на прочитання3 години тому
День стабільної гастрономії: гастротури Україною, які розкривають смакові традиції українців
4 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати домашній плавлений шоколадний десерт: діти уплітатимуть його за обидві щоки
2 хв на прочитання5 годин тому
Найбільша в світі сонячна електростанція, розташована в пустелі, є в Китаї
3 хв на прочитання5 годин тому
Понад 18 тисяч доз вакцини проти дифтерії доставили в Україну: послуга вакцинації безоплатна
1 хв на прочитання7 годин тому