Догори
Дати відгук

Червона класика з Іспанії: час підняти келих за Темпранільйо

Від Ріохи до Нового Світу.

2 хв на прочитаннягодина тому
Міжнародний день винограду Темпранільйо Міжнародний день винограду Темпранільйо
Поділитись:

Щороку у другий четвер листопада відзначають Міжнародний день винограду Темпранільйо (International Tempranillo Day). У 2025 році він припадає на 13 листопада, інформує GreenPost.

Ініціатива зародилась у 2011 році під егідою асоціації Tempranillo Advocates Producers and Amigos Society (TAPAS) (TAPAS), яка просуває сорт Темпранільйо та його культуру. 

Темпранільйо — чорний виноград, який вважається “флагманським” сортом Іспанії: він рухає такі легендарні регіони, як DOCa Rioja і DO Ribera del Duero.

Назва походить від іспанського слова temprano («рано») — через те, що сорт достигає раніше, ніж багато інших.

Сьогодні сорт активно вирощують не лише в Іспанії, але й у Португалії (де він відомий як Tinta Roriz або Aragonez), у США, Аргентині, Австралії та інших виноробних країнах. 

Особливості сорту

Середній-пізній період достигання, але раніше багатьох інших сортів, що дає перевагу у теплому кліматі.

Вина з Темпранільйо можуть бути від легких і фруктових до серйозних витриманих червоних з нотами табаку, шкіри, спецій та темних ягід.

Дуже адаптивний до різних теруарів: від високогір’я Іспанії до тепліших широт Нового Світу. 

У рамках Міжнародного дня винограду Темпранільйо виноторгові заклади, винні бари і сомельє поєднують дегустації з тематикою Tempranillo — наприклад, із виноробними регіонами Іспанії, з їжею (тапас, іспанські гастрономічні страви), зі спеціальними промо-акціями. 

Для українських поціновувачів вина це свято — можливість звернути увагу на сорти, які імпортуються з Іспанії та інших країн, і навчитися розпізнавати характер Tempranillo: м’які таніни, фруктовість, витримка. Також це привід провести тематичну дегустацію чи винний вечір із друзями.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Міністерство економіки впроваджує платформу «Пульс» для збору зворотного зв’язку від бізнесу
Міністерство економіки впроваджує платформу «Пульс» для збору зворотного зв’язку від бізнесу
1 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне / censor.net
Польські перевізники погрожують заблокувати всі пункти пропуску до кінця року
2 хв на прочитанняВчора
Плоди мигдалю. Валерій Буров
Кіровоградщина збирає перший урожай мигдалю, відкриваючи шлях промисловим садам
2 хв на прочитанняВчора
У кабіні фермери іноді просто сторожові пси. Робота в полі ведеться за допомогою GPS. Фото: Thomas Trutschel/dpa
ЄС погодив спрощення спільної сільськогосподарської політики для підтримки фермерів
1 хв на прочитання11 Листопада 2025
В Україні почали вирощувати міскантус, який дає на 20% більше енергії, ніж деревина
1 хв на прочитання11 Листопада 2025
Ціна на помідори зросла до 120 грн/кг через листопадові погодні катаклізми
2 хв на прочитання11 Листопада 2025
Чому учасники бойових дій не можуть отримати землю у приватну власність під час війни
1 хв на прочитання10 Листопада 2025
Ціни на борщовий набір впали втричі: надлишок продукції та воєнні ризики обвалили ринок
2 хв на прочитання09 Листопада 2025
Більше з GreenPost