Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Розслідування
  • Нічим дихати — пил забиває легені: жителі Горішніх Плавнів воюють із гранітним кар’єром, що день і ніч працює на «Велике будівництво»

Нічим дихати — пил забиває легені: жителі Горішніх Плавнів воюють із гранітним кар’єром, що день і ніч працює на «Велике будівництво»

Наслідки запуску в роботу цього промислового майданчику — катастрофічні.

13 хв на прочитання31 Березня 2021, 13:43
Рижівський гранітний кар’єр в Горішніх Плавнях Рижівський гранітний кар’єр в Горішніх Плавнях
Поділитись:

Другий рік поспіль мешканці садівничого товариства «Дружба», що в м. Горішні Плавні (Полтавської області), намагаються змусити ПрАТ «Рижівський гранітний кар'єр» зробити видобування граніту більш екологічним, зважаючи на те, що місто й так належить до одних із найбільш промислово забруднених в Україні.

Звернувшись в усі можливі профільні інстанції та не отримавши жодного результату або полегшення ситуації, мешканці прилеглих територій звернулись до редакції GreenPost із проханням провести  розслідування  та розібратись в свавіллі, яке триває вже два роки.

Насправді гранітний кар’єр у Горішніх Плавнях працює декілька десятиліть. Так, із рижівського граніту свого часу будувалися дороги таких міст, як Харків, Одеса, Суми, Горішні Плавні, Полтава, Кременчук.

Проблеми почалися у 2019 році, коли кар'єр став підвищувати видобуток граніту та щебеню як учасник програми «Великого будівництва доріг», анонсованої Президентом України. От тільки чи справді потрібні дорожні шляхи, збудовані за рахунок знищення природи та здоров’я людей?  

Саме в цей час на території підприємства завершилось будівництво нового промислового майданчика, на якому навпроти садових будинків людей встановили нове кар’єрне обладнання — дробарку. Тоді ж мешканці прилеглих будинків почали бити на сполох.

«Наше садівниче товариство розташоване біля одного з найчистіших (до недавнього часу) у нашому регіоні озера Щуче, яке є затокою річки Псел. На іншому боці озера, на відстані менше 100 метрів, розташований Рижівський гранітний кар'єр. У 2019 році вони розмістили на території нову промзону. Наслідки запуску в роботу цього промислового майданчику — катастрофічні. Величезна кількість викидів дрібнодисперсного пилу в атмосферне повітря, який одразу ж розноситься вітром та осідає на поверхні озера, на береговій лінії, садових ділянках, будинках, деревах і городині, вкриває все товстим шаром», — пояснюють у коментарі  GreenPost члени садового кооперативу. Внаслідок чого маємо взимку сніг сірого кольору , а на весні листя полуниці повністю вкрите сірим гранітним пилом . 

Наслідки антиекологічної діяльності гранітного кар’єру відчувають не лише дачники. Вже забруднене та закислене озеро Щуче, розташоване в межах ландшафтних заказників «Заплава Псла» та «Лісові озера».

Донедавна води озера були чистими і були нерестилищем для величезної кількості риб. Воно є місцем проживання річкових черепах, ондатр, бобрів, земноводних. Сюди ж прилітають на гніздів’я рідкісні чорні чайки. Після початку агресивної діяльності кар’єру у 2019 році озеро Щуче поступово помирає: гинуть червонокнижні білі лілії, вода вкрита плівкою.

За цей час громада вже неодноразово зверталася зі скаргами на нестерпні умови для проживання до мера міста, голови Полтавської ОДА, Державної екологічної інспекції, Держпродспоживслужби та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, проте безрезультатно. Така безконтрольність і безкарність дає змогу кар’єру і надалі нарощувати свої потужності.

Як вдалося з’ясувати GreenPost, будівництво нового промислового майданчику відбувалося без дотримання вимог закону України  «Про оцінку впливу на довкілля», законодавства про охорону навколишнього природного середовища, земельного та водного законодавства, з порушенням санітарних та екологічних норм, санітарно-захисних і природоохоронних зон.

Отже, про «перемоги» Міндовкілля у сфері ОВД уже знають і у Полтавській області.

Безрезультатною виявилася  і зустріч мешканців Горішніх Плавнів із представниками кар'єру навесні 2020 року, коли людям пообіцяли, що майданчик протягом року перенесуть в інше місце, але не зробили цього, як зазвичай у нас відбувається, коли звичайні мешканці щось вимагають.

Вдумайтеся, підприємство з видобутку граніту навіть не отримувало дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря джерелами забруднення, які використовуються в роботі на новоствореному майданчику. У кар’єра є Дозвіл на викиди 2018 року, але в ньому це обладнання не зазначено.

Кар’єр також прикривається старим екологічним висновком від 2013 року, в якому не передбачено і не могло бути передбачено будівництво новоствореного майданчику, та як наслідок не досліджено вплив його роботи на природне середовище та здоров’я мешканців навколишніх садівничих товариств.

Ці порушення були виявлені інспектором ДЕІ Центрального округу під час проведення позапланової перевірки у серпні 2020 року. За результатами перевірки було видано Акт з обов’язковим до виконання приписом.

А ось Держпродспоживслужба під час своєї перевірки взагалі не виявила жодних порушень. За словами місцевих мешканців, необхідні виміри вмісту пилу в атмосферному повітрі «дуже професійно» проводилися за вимкненого обладнання кар’єру.

«У дні перевірок робота кар’єру дивним чином тимчасово припинялася, а після від'їздів інспекції знов запускалась! Здивувало, що в інспекторів і лабораторій, як виявилося, немає приладів для необхідних вимірів шумового навантаження. Так само, коли  ми за свої кошти виміряли шум і вміст пилу в повітрі за допомогою акредитованого підприємства з новим обладнанням кар’єра, він то працював, то зупинявся на декілька годин, але ми все ж таки отримали показники, які в багато разів перевищують усі встановлені норми, важко уявити, які показники були б уночі , коли все безконтрольно працює на усю потужність», — пояснюють у садовому кооперативі.

Скріни протоколів про перевищення норм — нижче.

Сьогодні люди мало вірять у перемогу здорового глузду в цій історії. Надії на справедливе вирішення питання з кожним днем стає все менше. Згідно з новим ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» запуск в роботу такого дробильно-сортувального комплексу заборонено без урахування думки громади та проведення дослідження впливу на довкілля. Однак, як це часто трапляється в нашій країні, цього не було зроблено. Хто тепер змусить кар’єр прибрати все незаконно встановлене обладнання та розчистити майданчик і берег озера від відвалів гірської породи?

Прокуратура навіть починала досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, але на досудовому розслідуванні все й завершилося.

Попри це, наразі Рижівський гранітний кар'єр розширив і укріпив новий промисловий майданчик, збудував на ньому додаткові об’єкти та встановив ще більше обладнання, роботи там проводяться майже безперервно вдень і вночі. Відвали гірських порід виросли вдвічі, вся прибережна зона засипана.

Держекоінспекція після перевірки винесла припис і встановила строк для усунення кар’єром порушень — 17.11.2020 року. Однак ПрАТ «РГК» звернувся до суду з позовом до Державної екологічної інспекції Центрального округу, в якому просив визнати дій інспектора протиправними та скасувати припис.

З інформацією, наявною в Єдиному державному реєстрі судових рішень, розглядаючи справу, суд дійшов висновку, що «дії Державної екологічної інспекції Центрального округу під час проведення позапланового заходу державного нагляду щодо дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» здійснені не на підставі, не в межах повноважень та не у спосіб, що передбачені чинним законодавством України, а тому є протиправними. Фактично відповідач вийшов за межі своїх повноважень, провівши замість перевірки питань, порушених у зверненнях громадян, фактично повторну планову перевірку з порушенням її періодичності».

На цій підставі суд вирішив визнати протиправним також і припис про усунення порушень, і… скасував його. Виходить, усі порушення кар’єра проти довкілля залишилися «винесені за дужки». Їх у судовому засіданні не розглядали. Немає припису — немає порушень? Тепер представники ДЕІ можуть подати апеляцію, але чомусь зволікають…

Чи було нараховано збитки, нанесені шкідливою діяльністю кар’єра без належних дозвільних документів ?

З цими питаннями мешканці садівничого товариства «Дружба» теж зверталися до ДЕІ та Міндовкілля. Їм повідомили, що наразі триває судовий розгляд справи за позовом ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр». Щодо нарахування збитків пояснили, що є Методика розрахунку розмірів відшкодування збитків № 277. І ця Методика в разі виявлення такого виду порушень не застосовується. Виникає питання до міністерства та ДЕІ: що було зроблено для усунення вказаної прогалини у законодавстві щодо нарахування збитків, нанесених державі викидами забруднюючих речовин від нестаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, які здійснюють  негативний вплив на атмосферне повітря, інколи  більший ніж викиди зі стаціонарних джерел?

Редакція GreenPost довідалася про ще один факт:  7 лютого 2020 року Державна служба геології та надр продовжила строк дії Спеціального Дозволу на користування надрами ПрАТ «РГК» на 20 років (попередній дозвіл № 1902 від 08.06.1999 року). На початок 2020 року ПрАТ «РГК» вже розпочав діяльність на новому проммайданчику і нове обладнання (дробарка) було запущено в роботу. Продовжуючи дію Спецдозволу Держгеонадра, ймовірно, не знали про це. Хоча з аналізу норм статей ЗУ «Про ОВД» та Порядку надання Спецдозволів на користування надрами (Додаток 1, п. 2) вбачається, що кар’єр мав отримати висновок з ОВД за новим законом.

Окрім цього, ПрАТ «РГК» зайняли позицію, що наявний у них екологічний висновок від 2013 року є чинним і їм не потрібно отримувати новий висновок з ОВД, спираючись на ст. 17 ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля», де зазначено, що висновки державної екологічної експертизи, одержані до введення в дію цього Закону, зберігають чинність та мають статус висновку з оцінки впливу на довкілля. Вони скромно замовчують, що з моменту отримання цього висновку у них з’явився новий майданчик і обладнання в тому місці, де їх і близько не було у 2013 році! І вплив їхньої роботи на навколишню природу та на садівничі товариства не досліджувався! Як бачимо, проблема з ОВД у країні не вирішена, а тільки набирає нових обертів.

 «Ми у відчаї! По суті Рижівський гранітний кар’єр змінив і розширив свою діяльність, встановивши поруч із нашим СТ «Дружба» та озером Щучим нове обладнання, яке засипає все навкруги пилом і знищує все живе, утворили багатометрові відвали гірських порід просто на береговій лінії, вирубали ліс, працюють на підставі екологічного висновку 2013 року, не отримали дозвіл на викиди забруднюючих речовин у повітря джерелами забруднення з нової промзони, зате отримали продовження Спецдозволу на користування надрами на 20 років, і ніхто не вбачає законних підстав зупинити або обмежити це! Був припис, але тепер його скасовують. А поки йде судовий розгляд, кар’єр продовжує працювати, збільшивши шкідливий вплив на довкілля!», — у розпачі коментують ситуацію мешканці Горішніх Плавнів і просять GreenPost допомогти у розслідуванні цієї ситуації та уберегти їхнє майно від сваволі осіб, які заробляють на «Великому будівництві доріг», знищуючи екологію та порушуючи права людей.

Але що далі? А далі — тиша, кар’єр працює на повну та навіть не збирається зупинятись, труїть людей і все довкола. Тим часом Міндовкілля, як завжди, відмовчується у сторонці, але ми запитаємо та будемо з нетерпінням чекати на відповідь профільного міністра.

Пане Міністре, просимо Вас втрутитися в цю ситуацію та надати відповідь нам і скаржникам, які заходи були вжиті підконтрольними вам ЦОВВ (ДЕІ та Держгеонадра), а саме:

  • Чи були нараховані збитки, завдані державі господарською діяльністю без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря?
  • Чи було надано позов до суду щодо призупинення господарської діяльності ПРАТ «РГК» без висновку ОВД і дозволу на викиди забруднюючих речовин джерелами, встановленими на новоствореному майданчику кар’єра?
  • Чи проводився моніторинг підприємством відповідно до ст. 22 ЗУ «Про навколишнє природне середовище»?
  • Чи проводилися ДЕІ заходи з метою забезпечити збереження прибережно-захисної смуги та водоохоронної  зони озера Щучого?

Також просимо надати копію погодження Міністерства щодо подовження строку дії спецдозволу на користування надрами  та  обґрунтувати його надання відповідно до вимог Кодексу про надра та ЗУ про ОВД. 

Також прокоментувати продовження наданого спецдозволу Держгеонадрами з наданням копій, які стали підставою для його надання.

 Також хочемо поінформувати, що мешканці товариств «Дружба», «Лісовод», «Мрія» та інші охоче запрошують в гості Міністра довкілля, Голову Державної екологічної інспекції та членів комітету ВРУ з питань екологічної політики  відвідати мальовниче раніше озеро Щуче та насолодитися сусідством із Рижиківским гранітним кар’єром, подихати повітрям, насиченим гранітним пилом і послухати цілодобовий гуркіт дробарок, який перевищує всі можливі норми,  замість співу пташок. Головна вимога мешканців — щоб було чим дихати, адже це не тільки дачні садівництва, де люди бувають сезонно,  а й місця, де люди проживають повсякчас. Але  за таких умов не мають змоги відкрити вікно та перебувати на власному подвір’ї через гранітний пил у повітрі та неймовірний шум. На відео з протилежного берега озера це неабияк добре видно та чутно.

Нагадаємо, українські підприємства масово ігнорують обов’язковий післяпроєктний моніторинг ОВД. Міндовкілля мовчить.

Відомо, що Міндовкілля ніяк не контролює виконання підприємствами висновків ОВД: чи будуть покарані винні.

Як відомо, корупція в міністерстві Романа Абрамовського доведена судом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування