Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Ні — поліетиленовим пакетам, так — альтернативному пакуванню

Ні — поліетиленовим пакетам, так — альтернативному пакуванню

1:30
Поділитись:

Понад 33 країни світу повністю відмовилися від пластикових пакетів, а 53 — ввели часткове обмеження або податкову систему

Щороку 3 липня проводиться Міжнародний день відмови від пластикових пакетів — International Plastic Bag-Free Day. Його мета — привернення уваги до нашого надмірного споживання одноразових пластикових речей, які надзвичайно забруднюють довкілля.

За даними ООН щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових торбинок. Щорічно до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластикової тари, у т. ч. поліетиленових пакетів. А в середньому період розкладу одного пакету становить 100–200 років.

Щороку кожен українець використовує приблизно 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. Усього приблизно 6 % їх загальної кількості пізніше були направлені на переробку.  В Україні на людину щорічно припадає понад 500 викинутих поліетиленових пакетів

Дедалі більше країн у світі запроваджують заборону використання поліетиленових пакетів. З 2020 року пластикові торбинки стали «нон-грата» у 20-мійльонній столиці Мексики. А наступного року до противників пластику долучиться Таїланд. 

Пластиковий пакет є штучно синтезованою сполукою із нафтопродуктів і природного газу. Його розкладання веде до утворення мікрочастинок, які забруднюють ґрунт і проникають у воду. Це призводить до загибелі рослин, тварин і появи онкозахворювань у людей.

Виробництво «СПІЛЬНО-production», кіноакторська студія «Простір Інноваційних Креацій «Палац», автор ідеї Anna Zhurakivska, Pavlo Valko, Іванка Климентій, Володимир Моргунов.