Догори
Дати відгук

Несанкціоновані звалища медвідходів в Україні стають нормою. Міністр мовчить

Горе-утилізатор зі Львівщини продовжує труїти країну медичними відходами.

5 хв на прочитання14 Лютого 2021, 13:26
Країну продовжують труїти медичними відходами, а очільник Міндовкілля мовчить Країну продовжують труїти медичними відходами, а очільник Міндовкілля мовчить
Поділитись:

Нацполіція знову виявила несанкціоновані звалища епідемічно небезпечних медичних відходів. Йдеться відразу про Миколаївську та Київську області.

Як розповіли у поліції, в обох випадках представники фірми-ліцензіата звозили до приміщень, не передбачених для зберігання та утилізації, тонни використаного медичного інструменту, лікарських діагностичних і дезінфекційних засобів, органічні медичні відходи, предмети із залишками біологічних рідин, відходи медичних закладів і мікробіологічних лабораторій, діяльність яких у тому числі пов’язана із СОVID-19.

Згідно із правилами знищення лікарських та біологічних засобів, що не підлягають подальшому використанню, вони набувають статусу відходів і передаються для знищення за спеціальною технологією. Натомість підприємство просто вирішило, що достатньо взяти з лікарень гроші за утилізацію, а відходи можна і в сараях потримати.

За нашою інформацією у справі фігурує фірма-утилізатор зі Львівщини, яка раніше вже потрапляла у поле зору правоохоронців минулого року все з тих же причин: недобросовісного поводження з небезпечними медичними відходами, зокрема, тими, що залишаються у відділеннях із хворими на COVID-19.

Якщо точніше, то йдеться про ТОВ «Екологічні переробні технології», яке зареєстровано у Києві, а проваджує свою господарську діяльність у Львові (тобто має там виробничі потужності). Слід зазначити, що за законодавством компанія має право здійснювати свою діяльність за місцем провадження своєї господарської діяльності, тобто у Львові, а ніяк не у Київській чи Миколаївських областях. Це логічно, бо саме там має розташовуватися матеріально-технічна база для знешкодження.

18–19 листопада 2020 р. була проведена позапланова перевірка Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України вищезазначеного підприємства. Під час перевірки було виявлено 14 порушень дотримання вимог ліцензійних умов.

Проте наказом про проведення позапланової перевірки ліцензійних умов передбачалося лише 11 пунктів. Тобто фірма-утилізатор має 14 порушень з 11 пунктів, передбачених до перевірки.

Серед порушень встановлено:

1) ліцензіат не розміщує відходи у спеціально обладнаних місцях;

2) у ліцензіата немає дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки;

3) у ліцензіата немає спеціальних паспортів на кожне місце чи об’єкт видалення відходів.

Одне з порушень, яке встановлене міністерством, стосувалося зберігання небезпечних відходів 1-го класу. Але якщо проаналізувати ліцензійний реєстр «Поводження з небезпечними відходами», розміщений на сайті міністерства у відкритому доступі, то ліцензії на поводження з відходами 1-го класу небезпеки взагалі не існує.

Водночас зазначаємо, що у 2018 році тодішнє Мінприроди проводило перевірку та надало припис, який стосувався відсутності необхідних технологій для знешкодження небезпечних відходів.

Понад те, 09–10.02.2021 року ця компанія позапланово перевірялася Державною екологічною інспекцією у Львівської області, щодо дотримання вимог законодавства про охорону атмосферного повітря, а саме: перевірявся припис. Встановлено одне порушення щодо невиконання припису і на припис надано ще один припис. Попри це компанія й надалі працює.

Компанія ТОВ «Екологічні переробні технології» вже вкотре вирішила, що нині дорого перевозити київські чи миколаївські відходи до Львова, дешевше та зручніше все зберігати на закинутих складах без їх правильного зберігання та знешкодження.

Слово «вкотре» не випадкове у цьому тексті. Адже востаннє діяльністю цього горе-утилізатора займалася СБУ навесні 2020 року після того, як були виявлені факти вивезення цією компанією медичних решток зі столичних інфекційних відділень на звичайні сміттєзвалища Київщини. Тоді серед виявленого також були шприци, медичні маски, халати тощо. Нагадаємо, що це під час всесвітньої пандемії Covid-19, коли особлива увага прикута саме до безпечної утилізації медичних відходів.

Цікаво, як цій компанії після всіх слідчих дій і суспільного резонансу знову вдалося укласти договори на утилізацію заражених медичних відходів із медичних закладів? Так сталося, бо держава інституційно слабка чи у власників фірми-утилізатора є хороші покровителі у міністерських коридорах?

Ось уже у 2021 році 11 лютого, працівники Національної поліції України задокументували факти грубого порушення санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з небезпечними відходами ліцензіатом. Проведено обшуки не лише на складах, але й в офісних приміщення недобросовісного утилізатора зі Львівщини, що «прославився» на всю країну. 

Цікавим і неоднозначним залишається той факт, що Міндовкілля та ДЕІ проводили перевірки, компанія хоч із порушеннями, але успішно їх пройшла та досі працює. Виникає питання, міністерство захисту кого та чого? Вже рік нас труїть медичними відходами одна і та ж компанія, а міністерство мовчить, хоча ситуація набула розголосу в ЗМІ.

Шановний міністре Абрамовський, за вашої каденції вказана вище компанія потрапляла в поле зору правоохоронних органів вже двічі та відкрито труїть громадян нашої держави, коли нарешті від Вас буде відповідна реакція та якісь дії? Адже особисто за Вашим підписом відповідно до наказу видаються та анулюються ліцензії на поводження з небезпечними відходами.

Бездіяльність або «прихована діяльність» призводить до надзвичайної шкоди довкіллю та здоров’ю людей.

А «утилізатор» теж наче знущається з українців, пишучи на своєму сайті, що компанія дбає «про поліпшення екологічного стану і зменшення об’єму небезпечних та потенційно небезпечних відходів в Україні. Задля того, щоб наші діти та онуки росли здоровими в екологічно чистій країні». Також застерігає не викидати небезпечні відходи у звичайний смітник, адже «вони можуть бути токсичними та радіоактивними, викликати різні небезпечні хвороби».

Нагадаємо, що корупція в міністерстві Романа Абрамовського доведена судом.

Крім того, Міндовкілля свої повноваження вважає досягненнями, а звичайну роботу називає перемогою.

Тим часом назвали найзасміченіші області України.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання8 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання11 годин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання11 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання12 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання13 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання14 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання16 годин тому