Догори
Дати відгук

Львівська компанія “утилізувала” відходи з COVID-19 на сміттєзвалищах Київщини

5 хв на прочитання30 Квітня 2020, 23:17
Поділитись:

Вже років 5 українці не чули про медичні відходи на лісопосадках та звичайних сміттєзвалищах. І ось знову.  На жаль, нова влада, попри те що не дбає про екологію взагалі, навіть не контролює видачу ліцензій у сфері поводження з небезпечними відходами. Наразі нова команда Мінекоенерго на чолі з профільним заступником паном Абрамовським та заступником департаменту з питань управління відходами, екобезпеки та переходу до кругової економіки паном Стрільцем успішно продовжують підписувати та видавати ліцензії таким еко-френдлі та відповідальним підприємствам, про яке йдеться далі. Нагадаємо, що основною з функцій міністерства є дотримання ліцензійних умов та контроль за діяльністю підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами. Але ось що відбувається, коли до влади приходять люди далекі від екології або котрим вона байдужа. Хоча наміри реформувати природоохоронну сферу та покінчити з корупцією були, але такого хаосу та некомпетентності не було навіть за злочинної влади.

Близько місяця тому в спалах пандемії до редакції «GreenPost», як до профільного медіа-ресурсу в сфері медицини та екології надійшло прохання щодо розміщення рекламного контенту про ТОВ «Екологічні переробні технології» та їх потужні можливості в утилізації відходів від Covid-19. Ми тоді відмовились від даного матеріалу, адже не публікуємо непідтверджену інформацію, а перевірка потребувала часу. Натомість надіслали запити до Міністерства енергетики  та захисту довкілля стосовно даної компанії та наявності в неї ліцензії відповідного типу. На нас не відреагували відповідним чином та надіслали нам стандартну неповну відмазку. Наше звернення могло б стати попередженням та закликом до перевірок та дій влади, але на журналістські запити не так жваво реагують, як на Службу безпеки, про що йдеться далі .

У Києві СБУ викрила протиправну діяльність компанії, яка порушила санітарні норми утилізації небезпечних відходів та вивозила медичні решти із столичних інфекційних відділень на звичайні сміттєзвалища Київщини.

Серед виявленого - шприци, медичні маски, халати тощо.  

За даними слідства, комерційна структура до цього часу спеціалізувалася на утилізації небезпечних використаних матеріалів (зокрема медичних та біологічних) не лише у столиці, а й по всій Україні.

Якраз після запровадження карантинних заходів було укладено договори на утилізацію заражених медичних відходів із опорними лікарнями Києва та госпіталів, що визначені для хворих на коронавірус.

Як стало відомо GreenPost із власних джерел у правоохоронних органах, йдеться про ТОВ «Екологічні переробні технології» (https://www.er-tec.com.ua/), яка зареєстрована у Львові та у 2018 році отримувала приписи від тодішнього Міністерства екології та природних ресурсів України про усунення порушень. Зауваження стосувалися якраз відсутності необхідних технологій для здійснення утилізації таких небезпечних відходів. Слід зазначити, що за законодавством компанія має право здійснювати свою діяльність за місцем своєї реєстрації , тобто у Львові, а ніяк не у Київскій області. Наче логічно,  адже там має знаходитись уся матеріально-технічна база для здійснення заходів по утилізації, має бути можливість перевірки такого підприємства відповідними органами за місцем реєстрації. Проте, в державі де з усіх телеекранів влада захищає бізнес та не вважає за потрібним його перевіряти, відбувається саме так. Недоброчесна компанія ТОВ «Екологічні переробні технології» вирішила, що нині дорого перевозити київські відходи до Львову, дешевше і зручніше зробити це на звичайному сміттєзвалищі на Київщині без жодної утилізації та спалювання відповідно до норм та класу відходів.

Дана компанія позиціонує себе як така, що дбає «про поліпшення екологічного стану і зменшення об’єму небезпечних та потенційно небезпечних відходів в Україні. Задля того щоб наші діти та онуки росли здоровими в екологічно чистій країні. Також застерігає не викидати небезпечні відходи у звичайний смітник, адже вони можуть бути токсичними та радіоактивними, викликати різні небезпечні хвороби»

Гарно написано, але горе від діяльності таких компаній. Гадаємо, що жителі Вишгородського району та усієї Київської області хочуть аби їх діти та онуки дихали свіжим повітрям бажано без існування таких псевдо-екологічних утілизаторів.

Вже у 2020 році напередодні оголошення карантину компанія дивним чином отримала можливість укласти договори з провідними столичними медзакладами про утилізацію відходів.

Як повідомили в Генеральній прокуратурі України, у межах кримінального провадження, проведено обшуки в офісних приміщеннях та за місцем проживання фігурантів, у ході яких вилучено документи, засоби зв’язку, комп’ютерну техніку та інші речові докази.

Наразі вживаються заходи, направлені на встановлення всіх обставин скоєного злочину та притягнення винних осіб до відповідальності.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням, а також привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст. 325 та ст. 191 КК України).

Зараз в Україні зареєстровано 247 фірм, які мають ліцензії Мінекоенерго і відповідно право займатися небезпечними відходами. Із них 23 мають ліцензію на роботу з медичними відходами, але далеко не у всіх випадках є досвід та технології для здійснення утилазації такого типу відходів. Особливо актуальною ця тема стає під час поширення небезпечного вірусу COVID-19, коли через дії підприємців, подібних до компанії  ТОВ «Екологічні переробні технології» ризики підхопити новий вірус підвищуються у кілька разів, адже до сьогодні поширення коронавірусу та тривалість його життєздатності не досліджені остаточно.

Наше видання дуже стурбоване даною ситуацією та від імені екоспільноти закликає нову міністерку Міністерства енергетики та захисту довкілля  Ольгу Буславець до перегляду  ефективності кадрових призначень колишнього Камбіну «реформаторів».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко