Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Медреформа
  • Не збільшення бюджету, а виконання закону: медики намагалися пояснити депутатам, чому не задоволення обіцянко підвищення зарплат (ФОТО, ВІДЕО)

Не збільшення бюджету, а виконання закону: медики намагалися пояснити депутатам, чому не задоволення обіцянко підвищення зарплат (ФОТО, ВІДЕО)

Їм пообіцяли підвищити зарплату, а вони все одно говорять про фінансування.

3 хв на прочитання21 Вересня 2021, 19:34
Поділитись:

21 вересня Верховній Раді представляли бюджет на 2022 р., тому медики та пацієнти вирішили провести акцію під Верховною Радою України, вимагаючи в уряду та народних депутатів виділити 5 % ВВП (268 млрд грн) на пакет медичних гарантій.

«Саме ця сума визначена Законом та необхідна на системні зміни для підвищення оплати праці лікарям та забезпечення необхідних потреб для якісного лікування пацієнтів. Натомість ми маємо запланований бюджет 2022 на ПМГ на рівні 2,9%, а рівень недофінансування складає аж 110,9 млрд грн. Про що ми не можемо мовчати і вкотре споглядати за порушенням Закону», — анонсували організатори.

Пацієнти та медики роздати депутатам на вході листівки, які мали пояснити, чому підвищення бюджету на медицину на 2022 рік не врятує ситуацію і чому потрібне повноцінного фінансування.

Очільниця ГО «Медичні лідери» Юлія Володіна-Брикульська у коментарі GreenPost нагадала, що фактично для ефективної охорони здоров'я потрібно 5 % від ВВП.

«Наразі в законі вказано, що дійсно має бути забезпечено 5 %, але до цього часу влада ще жодного разу не закликала такі кошти», — говорить активістка.

Юлія підкреслює, що вже йде фактично третій рік епідемії, і жодного разу медицина не була в пріоритеті в депутатів Верховної Ради — і на наступний рік так само заклали тільки 2,9 % ВВП на медцину. Фактично йдеться про 40 % недофінансування цієї галузі.

Активістка говорить, що до депутатів намагалися донести думку, що при недофінансуванні 40 % не може йтися ні про підвищення зарплат, ні про закупівлю обладнання, ні про ремонти тощо.

При цьому Юлія відзначає, що протест не отримав широкої підтримки медиків.

«Вони наразі дуже пасивні, і ми не знаємо, з чим це пов’язано. Можливо, частина медиків живе за рахунок якихось дотацій від пацієнтів, нормально почуваються і не відчувають необхідності підвищення заробітних плат», — говорить активістка.

Вразила її й повна байдужість депутатів, які казали: «Вам же трохи підвищили зарплати — що вам, мало?»

Винятком стала лише Ольга Стефанишина («Справедливість»).

«Сьогодні дорогою на роботу я зустріла лікарок. Вони приїхали під Раду, бо побачили, що медицина наступного року буде недофінансована — ЗНОВ. Одна з них, Ірина, питала, що робити, коли її зарплата 3 900 грн і як достукатися до Уряду і народних депутатів. Я обіцяла Ірині, що з трибуни ВРУ розкажу її історію, а також історії інших лікарів. А ще — що подам відповідні правки до проекту бюджету і буду за них боротися»,написала депутатка у своєму життєписі в соцмережі Фейсбук.

Ольга Стефанишина запитує: чому пацієнти мають продавати речі чи брати кредити, щоб заплатити за операцію, чому лікарі мають їхати за кордон, щоб отримувати нормальну зарплатню?

«Бо дороги пріоритетніші і важливіші за здоров'я людей? Так не має бути! Медична реформа не запрацює нормально без належного фінансування – 5 % ВВП на програму медичних гарантій, тобто 268,4 млрд грн. Наразі ж маємо всього 157,5 млрд грн. А цього вкрай мало», — переконана Ольга Стефанишина.

Також ми розповідали, скільки буде виділено з бюджету-2022 на медиків та людей з інвалідністю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.