Догори
Дати відгук

В нашій медицині до гендерної рівності ще дуже далеко — очільниця руху медсестер

Найкраще привітання — це повага, і не лише 8 березня.

3 хв на прочитання08 Березня 2023, 17:51
Поділитись:

В українській системі охорони здоров’я нема гендерної рівності. Про це у коментарі GreenPost заявила Оксана Слободяна, медична сестра, голова «Медичного Руху «Будь Як Ніна».

«В нашій медицині до гендерної рівності ще дуже далеко», — сказала вона.

Активістка вважає, що найперше завдання на шляху до гендерної рівності серед українських медиків — протидія булінгу. Адже в медицині переважний відсоток жінок, особливо в медсестринстві, а булінгу зазвичай зазнають медсестри і молодші медсестри. Другий момент, який потребує уваги влади, на думку Оксани Слободяни, — це гідні умови праці, зокрема гідний заробіток.

Активістка переконана, що є багато шляхів для подолання цих проблем, але для цього насамперед потрібна комунікація з владою.

«Ми не боремося з МОЗ — ми хочемо звернути його увагу на проблеми медсестринства, достукатися», — наголошує вона.

Говорячи про те, що і від кого медсестри хотіли би почути 8 березня — в день, коли заведено говорити про права жінок і гендерну рівність — Оксана Слободяна підкреслює, що найкраще привітання — це повага.

«Зараз говорити про боротьбу за права жінок язик не дуже-то й повертається, бо в країні війна. Але водночас у нас начебто права є, начебто їх у нас ніхто не забирає, та є стереотипи: що жінка має розчинитися в дітях, господарювати, оберігати сімейне вогнище, турбуватися про чоловіка тощо, а ще при цьому заробляти. На жінку покладається дуже велика відповідальність за дітей — бо, як правило, в нас є стереотип «яка мама, такі діти». Ми не встигаємо. А надто медики — ми ж, як правило, працюємо на двох роботах, бо з однієї зарплати ти банально не проживеш. Плюс родинне вогнище — діти, відповідальність… Ну й фактично для якоїсь реалізації вже тебе й не вистачить фізично», — констатує активістка.

На думку активістки, жінка мала би розділяти свої обов’язки з тим же чоловіком і отримувати допомогу, щоб була можливість себе реалізувати.

«Якось чоловік запитав у мене, куди я збираюся. «На збори». — «На яку тему?» — «Захисту прав жінок». — «А хто тебе обмежує в твоїх правах? Хочеш — іди на город, хочеш — попери, хочеш — помий підлогу»… Це був жарт, але в цьому є гірка правда»,
— говорить Оксана Слободяна.

Вона вважає, що потрібно змінювати «оцей наш менталітет, це наше ставлення до жінок», які зокрема продемонструвала влада під акції час протесту медсестер під стінами МОЗ у травні 2021 року.

«Коли ми звертатися в МОЗ, одна високопосадовиця (як мені розповідали) сказала: «Що, медсестри щось задумали? Медсестра мною керувати не буде!» А Радуцький, коли президент запитав, що це за люди й чого вони хочуть, відповів: «Та це медсестри — вони самі не знають, чого хочуть і чого сюди прийшли», — розповідає Оксана Слободяна.

Тимчасом відтепер заробітну плату медичних працівників можна перевірити — НСЗУ.

Також ми розповідали про «податок на рожеве»: чому товари для жінок коштують дорожче, але подарунки зазвичай роблять чоловіки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитаннягодина тому
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання2 години тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання3 години тому
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання5 годин тому
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання6 годин тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання7 годин тому
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання9 годин тому
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання11 годин тому