Догори
Дати відгук

Не такий безпечний, як вважалось: у переробленому пластику знайшли чимало токсичних речовин і фармпрепаратів

Це ставить під сумнів доцільність використання матеріалу.

3 хв на прочитання13 Листопада 2023, 16:46
Дослідники проаналізували перероблені пластикові гранули, подібні до цих, і виявили вражаючу кількість хімічних сполук, які ставлять під сумнів доцільність використання цього матеріалу. Фото: Depositphotos Дослідники проаналізували перероблені пластикові гранули, подібні до цих, і виявили вражаючу кількість хімічних сполук, які ставлять під сумнів доцільність використання цього матеріалу. Фото: Depositphotos
Поділитись:

Дослідники проаналізували перероблені пластикові гранули, подібні до цих, і виявили вражаючу кількість хімічних сполук, які ставлять під сумнів використання матеріалу. Фото: Depositphotos

Використання переробленого пластику зазвичай вважається благородною справою. Проте нові дані ставлять під сумнів користь для екології від переробки пластику. Дослідження під керівництвом науковців із Університету Гетеборга у Швеції розглядало перероблені пластикові гранули з 13 країн Східної Європи, Азії, Африки та Південної Америки. За допомогою низки інструментів хімічного аналізу було виявлено, що всі гранули містять приголомшливий набір сполук, багато з яких вважаються дуже токсичними. Про це розповідає New Atlas.

Найбільшим класом знайдених хімічних речовин були пестициди — до цієї категорії входили 162 хімічні сполуки. На другому місці у списку 89 різних фармацевтичних препаратів. Третє місце посіли 65 різних промислових хімікатів. За ними пішли інші класи хімікатів, включаючи поверхнево-активні речовини, стимулятори, ароматизатори, барвники, репеленти, інгібітори корозії тощо.

Загалом дослідники кажуть, що було виявлено та кількісно визначено 491 органічну сполуку, а ще 170 сполук визначено попередньо.

Деякі з цих хімічних речовин походять із виробництва самого пластику, тоді як інші вводяться на етапі переробки, а треті потрапляють у пластик через процес адсорбції, під час якого атоми певних речовин утворюють плівку, що прилипає до різні поверхні. Через низку знайдених сполук дослідники вважають, що перероблений пластик непридатний для більшості видів використання.

«Переробку пластику рекламували як вирішення кризи забруднення пластиком, але токсичні хімікати в пластику ускладнюють його повторне використання й утилізацію, а також перешкоджають переробці», — каже професор Бетані Карні Алмрот з Університету Гетеборга.

Дослідники зазначають, що наразі немає програм моніторингу для аналізу хімічних речовин у переробленому пластику, і що лише 1 % хімічних речовин із пластику підлягає міжнародному регулюванню. Вони додають, що не існує політики щодо звітності про хімікати, які використовуються в процесі переробки, і закликають це змінити.

«Небезпечні хімічні речовини становлять ризик для працівників переробки та споживачів, а також для суспільства й навколишнього середовища загалом. Хімічні добавки, які, як відомо, завдають шкоди здоров’ю людини та довкіллю, повинні бути швидко припинені, а ненавмисно додані речовини мають бути ідентифіковані й обмежені», — пише дослідницька група в статті, опублікованій у журналі Science цього місяця.

У світлі висновків дослідницька група додає, що необхідно ввести правила, які б визначали, де можна, а де не можна використовувати перероблений пластик, наприклад, в іграшках та упаковці харчових продуктів.

Тимчасом щохвилини в океан потрапляє приблизно вантажівка пластикового сміття:  екоактивісти проти технологій очищення.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.