Догори
Дати відгук

Найгірший урожай вина за 62 роки: причина – «екстремальні» погодні умови

Світове виробництво вина досягло історичного мінімуму у 2023 році.

2 хв на прочитання01 Травня 2024, 13:22
Найгірший урожай вина за 62 роки Екстремальні» погодні умови Найгірший урожай вина за 62 роки Екстремальні» погодні умови
Поділитись:

За даними Міжнародної організації винограду та вина (OIV), виробництво цього напою досягло найнижчого рівня з 1962 року. У цю міжурядову організацію входять 50 держав-членів, яких припадає на частку 75% світових виноградників. Згідно з новим звітом, світове виробництво вина досягло історичного мінімуму у 2023 році, і причиною цього може бути зміна клімату, повідомляє euronews.

Експерти звинувачують у зниженні виробництва «екстремальні екологічні умови», включаючи посухи та пожежі.

Незважаючи на те, що, на думку OIV, виною спаду є не лише зміна клімату, природні умови є найсерйознішою проблемою для галузі. Виноградні лози часто вирощуються в районах по всьому світу, які сильно схильні до впливу погоди та надзвичайно вразливі до змін.

Ці умови призвели до різкого зниження попиту, що відбилося на основних виноробних регіонах у північній та південній півкулях. Цього тижня організація заявила, що ситуація навіть гірша за початкові оцінки, зроблені в листопаді.

2023 року виробництво вина в ЄС скоротилося на 10 відсотків, що є другим найнижчим показником з початку століття.

У деяких країнах дощова весна призвела до появи цвілі, повеней, ушкоджень лоз та збитків виноградників. Інші країни, особливо країни на півдні Європи, постраждали від сильної посухи.

Італія виявилася однією із країн-виробників вина, яка найбільше постраждала: продуктивність знизилася на 23%. Рясні дощі, що спричинили появу плісняви в центральних та південних регіонах, а також повені та град призвели до того, що обсяг виробництва виявився мінімальним з 1950 року.

Виробництво знизилося через кліматичні умови та в інших європейських виноробних країнах. У Німеччині падіння склало 3,8%, в Угорщині – 2,1%, а в Австрії – 6,5%.

Помітне падіння відбулося і в Іспанії, де видобуток досяг найнижчого рівня з 1995 року. Він впав більш ніж на 20% порівняно з 2022 роком і на 25,7% нижче за середній п'ятирічний показник.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро