Догори
Дати відгук

Нафтові держави затягують прийняття угоди про скорочення пластикових відходів, але до 2025 року її ще можна прийняти

Дискусії щодо запобігання пластиковим відходам у всьому світі закінчуються безрезультатно.

3 хв на прочитання20 Листопада 2023, 17:21
Понад 170 країн взяли на себе зобов’язання укласти глобальну угоду щодо запобігання пластиковим відходам. Фото: Issouf Sanogo/AFP/Getty Images Понад 170 країн взяли на себе зобов’язання укласти глобальну угоду щодо запобігання пластиковим відходам. Фото: Issouf Sanogo/AFP/Getty Images
Поділитись:

У Кенії близько 170 країн уклали угоду щодо скорочення пластикових відходів. За словами асоціацій, вони досягли незначного прогресу через опір нафтових держав. Про це розповідає ZEIT ONLINE.

Третій раунд переговорів щодо глобальної зобов’язуючої угоди щодо обмеження пластикових відходів завершився без значного прогресу. Представники приблизно 170 держав-членів ООН «завмерли» під час семиденних переговорів, повідомляє WWF Німеччини. Офіційне повідомлення від екологічної програми ООН Unep, яка організувала конференцію, ще очікується.

Згідно з інформацією з переговорних кіл, Іран, Саудівська Аравія, Росія та невелика кількість інших нафтовидобувних держав завадили прогресу в переговорах великою кількістю нових пропозицій. У результаті текст контракту значно розширився, а опрацювання окремих пунктів значно сповільнилося. Всього заплановано п'ять раундів переговорів.

Міністр навколишнього середовища ФРН Штеффі Лемке висловила розчарування.

«Дуже прикро, що третій раунд переговорів щодо міжнародної угоди з пластику завершився без узгодження наступних кроків», — сказала вона.

Угода провалилася через ті держави, які хотіли й надалі отримувати вигоду від таких бізнес-моделей, як виробництво пластику, у майбутньому.

«Але підтримувати структури, що завдають шкоди клімату, є безвідповідальним з огляду на прискорення кліматичної кризи та збільшення забруднення наших морів пластиком», — сказала Лемке.

WWF також звинуватив експортерів нафти в застої переговорів.

«Гальмівні маневри й опір нафтовидобувних держав, таких як Саудівська Аравія, Росія й Іран, коштували багато часу та призвели переговори майже до повної глухої точки», — сказав представник WWF Флоріан Тітце. У зв’язку з цим учасники не змогли домовитися ні про мандат на продовження політичної роботи над текстом між раундами переговорів, ні про розпорядження для технічних робочих груп на науковій основі угоди.

Проте держави погодилися, що угода має охоплювати весь життєвий цикл пластику, а не лише питання утилізації та переробки відходів. Угода до 2025 року ще можлива.

Учасники вели переговори в столиці Кенії Найробі сім днів до пізнього вечора неділі. Представники країн-членів ООН у березні 2022 року вирішили домагатися глобальної угоди щодо боротьби з пластиком. Він має на меті встановити обов’язкові заходи для всього життєвого циклу пластмас — від кількості, в якій виробляються окремі матеріали, та дизайну пластикових виробів до утилізації та переробки пластикових відходів.

До зустрічі в Кенії переговори вже відбулися в Уругваї та Франції. Наступного року відбудуться ще дві зустрічі, кульмінацією яких стане саміт держав у середині 2025 року, який прийме рішення щодо угоди.

Нагадаємо, щохвилини в океан потрапляє приблизно вантажівка пластикового сміття:  екоактивісти проти технологій очищення.

Також ми розповідали, що мікропластик знайшли у хмарах на вершині гори Тайшань.

Тимчасом не такий безпечний, як вважалось: у переробленому пластику знайшли чимало токсичних речовин і фармпрепаратів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.