Догори
Дати відгук

На Рівненщині суд виніс рішення з огляду на небажання 5-річної дитини ночувати в батька

Дитина, перебуваючи у батька, спала з ним та його співмешканкою

2 хв на прочитання15 Лютого 2024, 18:29
Суд виніс рішення з огляду небажання 5-річної дитини ночувати в батька Суд виніс рішення з огляду небажання 5-річної дитини ночувати в батька
Поділитись:

На Рівненщині конфліктні та неприязні стосунки між колишнім подружжя привели їх до суду. Чоловік звернувся з позовом до матері їх доньки про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та визначення способу у її вихованні, а згодом і відповідачка подала зустрічну заяву до колишнього чоловіка про визначення місця проживання малолітньої дитини. Про це повідомляє Рівненський апеляційний суд. 

Суд першої інстанції первісний позов задоволив частково, зобов’язавши відповідачку не перешкоджати у спілкуванні батька з малолітньою дочкою та участі в її вихованні, а також визначив способи такої комунікації.

Зустрічний позов суд задоволив повністю, оскільки відповідач за зустрічним позовом не заперечував, щоб їх донька проживала з матір’ю.

Згідно з інформацією дитячого психолога, яка провела психологічну діагностику п’ятирічної дівчинки без присутності батьків, дитина, перебуваючи в батька, спить з ним та його співмешканкою, що дівчинці не подобається і вона відчуває дискомфорт. Дитина має травматичний досвід, пов'язаний із вербальною агресією з боку батька до матері у її присутності, а тривалий розрив з мамою негативно впливає на її психоемоційний стан та сприяє підвищенню почуття тривоги у дитини.

Суд попередньої інстанції, визначаючи спосіб участі позивача у вихованні дитини та встановивши час перебування доньки у вихідні включно з ночівлею, не врахував вік дівчинки і її прив’язаність до мами, а також висновок дитячого психолога щодо її психоемоційного стану.

У справах зі спорів щодо участі батьків у вихованні дитини та спілкуванні з нею узагальнений та формальний підхід є неприпустимим, оскільки сама наявність спору з цього приводу є суттєвим інструментом впливу, особливо у відносинах між колишнім подружжям, який може використовуватися не в інтересах дитини. 

В цьому спорі це небажання дитини залишатися ночувати в батька. І це врахувала колегія суддів при прийнятті рішення.

З огляду на зазначене вище, апеляційний суд скасував оскаржуване рішення в частині задоволення первісного позову частково задовольнивши позовні вимоги позивача до колишньої дружини про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною і визначенні способу у її вихованні та, зобов’язавши відповідачку не перешкоджати у спілкуванні батька з дочкою та за два дні до зустрічі узгоджувати її обставини, визначив такий порядок зустрічей батька з донькою, який не порушуватиме права сторін та самої дитини.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитання41 хвилину тому
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання9 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора