Догори
Дати відгук

На Київщині чоловік має унікальний сад: вирощує банани і ананаси

Розве­денням екзотів він займається понад тридцять років.

4 хв на прочитання02 Березня 2021, 20:30
Продовольчі банани київського ентузіаста дають малі, але смачні плоди. Фото з відкритих джерел Продовольчі банани київського ентузіаста дають малі, але смачні плоди. Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Банани, ананаси, гранати, мандарини, апель­сини, лимони, папая, гуая­ва, кумквата, ківі… І все це у  селі Рожни Броварського району. Киянин Анатолій Патій пере­творив свої диво-теплиці в справжні джунглі, в яких зібрано понад 50 сортів тропічних рослин.

Як ідеться у wz.lviv.ua,   тут є і незрівняної краси декоративний чагарник із Гватемали, плоди якого на­зивають «водою богів», бо смаком нагадують одночас­но ананас, суницю, лимон та мандарин.

Киянин за­хопився вирощуванням тро­пічних рослин у молодості, хоча своє життя планував пов’язати з технікою — закінчив машинобудівний технікум, Київський інститут цивільної авіації. Працював ін­женером-авіатором,  а тропічну екзотику розміщував на балко­нах трикімнатної квартири.

Вре­шті хобі переважило, й чоловік, покинувши професію, пішов вчитися до аграрного універ­ситету, щоб стати агрономом й вийти за рамки свого «зимового саду». Він вирішив власноруч звести енергозберігаючу спо­руду. 

Домашню теплицю інженер  за­нурив майже на два метри в землю. Там ґрунт впродовж року має однакову темпера­туру. Відтак підігріває і знизу й з боків теплицю, яка зовні на­гадує підземелля з прозорим дахом. Наземну частину чоло­вік утеплив світловідбивним матеріалом.

Товщина стін тепли­ці становить лише 25 сантиме­трів. Цього цілком достатньо, аби підтримувати температуру в межах +20…25°C.  Обігрівачем пра­цює не якесь потужне промис­лове обладнання, а невеликий генератор.

Крім цього, за словам садовода електрика для освітлення «джунглів» не використовується. Рослинам вистачає світла, яке проникає через прозорий дах. За під­рахунками пана Анатолія, така теплиця потребує обігріву у 15 разів менше, ніж звичайна, а світла — в 1,8 раза. При цьому врожайність будь-якої виса­дженої там культури збільшу­ється щонайменше вдвічі.

Запатентувавши свій вина­хід, чоловік поділив теплицю на дві частини — «тропіки» та «суб­тропіки».  Киянин випробував силу-силенну сор­тів. І експериментує, схрещу­ючи різні види рослин.

Розве­денням екзотів він займається понад тридцять років. Унікальні саджанці любителя-селекці­онера розходяться по всьому світу. Де лише не ростуть тро­пічні рослини з «київським» корінням:  в Італії та Іспанії — лимони, в Арабських Еміра­тах — карликові банани, майже в усіх країнах колишнього СРСР — цитрусові…

У Патія є і  свій влас­ний сорт — лимон Київський, який за рік дає чотири урожаї — 200 кілограмів плодів. Хоча деревце зовсім не примітне, заввишки близько 80 сантиме­трів.

У теплиці також розкошують карликові бананові деревця за­ввишки до 80 сантиметрів. Це одні з найменших у світі. За рік на кожному з них виростає ве­личезне гроно у 400−500 плодів. Вони також маленькі — розміром до 10 сантиметрів. Власне, та­кими і мають бути справжні про­довольчі банани, на відміну від величезних кормових, які за­полонили наші ринки та супер­маркети. 

Ще одна гордість селекціонера — ананаси, які ростуть у горщиках. За словами Патія, ананас невибагливий у догляді, здатен пів року без води простояти на 30−40-гра­дусній спеці. Росте без коріння. Тяг­не вологу й поживу з повітря.  І якщо у  природі ананаси виростають до 10 кілограмів, то у теплицях столичного селекціонера-любителя  дозрівають 15-кі­лограмові екземпляри.  

До слова, українські фермери виготовляють унікальні сири з лавандою, м'ятою, з кавовою скоринкою, липою та вином (фото). Національні виробники створюють справді унікальний сир, який здивує вас своїм смаком.

Також ми писали, що вітчизняні селекціонери вивели новий сорт цибулі, яка дає шалений врожай і не потребує поливу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Блокада кордону з Польщею Доставка товарів Торгівля
Через блокаду кордону з Польщею термін доставки швидкопсувних товарів зріс на 7 діб
1 хв на прочитання39 хвилин тому
Захистити город від малинно-полуничного довгоносика Розчини Гірчиця Цибуля
Як захистити город від малинно-полуничного довгоносика: поради знаних садоводів
3 хв на прочитаннягодина тому
Як збільшити термін зберігання хліба
Як продовжити свіжість хліба: корисні поради
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: «Їжа легко»
Пісні хлібні коржі — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання11 годин тому
Яку зелень найпростіше виростити на підвіконні: поради досвідчених садівників
1 хв на прочитанняВчора
М'ясо по-французьки з курячих стегенець — дуже смачна і красива святкова страва: покроковий рецепт
2 хв на прочитанняВчора
Найдовшу запіканку у світі приготували у столиці Польщі, побивши попередній рекорд на 14 метрів (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Молдова представила вино, зроблене за допомогою штучного інтелекту
1 хв на прочитання17 Березня 2024