Догори
Дати відгук

Фермери виготовляють унікальні сири з лавандою, м'ятою, з кавовою скоринкою, липою та вином (фото)

Українські виробники створюють справді унікальний сир, який здивує вас своїм смаком.

8 хв на прочитання24 Лютого 2021, 11:49
Українські виробники створюють справді унікальний сир, який здивує вас своїм смаком. Українські виробники створюють справді унікальний сир, який здивує вас своїм смаком.
Поділитись:

У нас є чимало фермерів, які виготовляють справді натуральні продукти винятково з молока, на відміну від великих компаній. До того ж українські виробники створюють справді унікальний сир, який здивує вас своїм смаком. Тож пропонуємо познайомитись із крутими сироварнями.

1. Сири з благородною цвіллю від Орловських

Сири з благородною цвіллю від Орловських

На базі молочної козячої ферми «Золота коза» сім’я Орловських створила крафтову сироварню. Сергій і Тетяна раніше мали успішний рекламний бізнес, але вирішили спробувати себе у новій справі. Тому завели собі кіз і почали займатись виробництвом крафтової продукції в селі Покровка, Кіровоградської області.

«Особливістю нашої сироварні є те, що сири виробляються з власного молока, яке ми отримуємо на фермі «Золота коза», а не скуповуємо в населення. Це дає нам впевненість у високій якості нашої продукції», — кажуть Орловські.

У сімейній сироварні є і бринза, і сири з м’ятою та оливками, і делікатеси з блакитною благородною цвіллю. А справжньою родзинкою в асортименті виробника є десертні сири з ягодами.

Ціни: в середньому 400 гривень.

Де купити: Інстаграм

2. Сир у вині від eKoZa

Сир у вині від eKoZa

Скоринка з червоного вина, суміш спецій і запашні олії — все це про сири від сімейної екоферми eKoZa, яка розташована в Житомирській області. Вся продукція натуральна. У  eKoZa використовують тільки козине молоко, без консервантів та антибіотиків.

Варто спробувати напівтвердий сир Мурсія аль Віно. Під час визрівання його двічі занурюють в червоне вино, що надає скоринці характерний червоно-коричневий колір, а смак стає наче квітковий букет. Мурсія аль Віно визріває не менше 45 днів. Або ж скуштуйте Бельпер Кнолле — це витримані 12 місяців кульки в травах і суміші перців. Текстура суха, як у пармезану. Сир можна натерти на терці та використовувати як приправу для будь-яких гарнірів, м’яса, салатів. До того ж на фермі можна придбати натуральний мед, олію та соуси.

Ціни: сир Мульсія аль Віно — 75 гривень, фета — 40 гривень, сир зі спеціями — 80 гривень.

Де купити: Фейсбук

3.  Авторські сири від КозаЧка

Авторські сири від КозаЧка

«Робити продукти для людей», — такий девіз Тетяни Дяченко, засновниці сироварні КозаЧка. Ідея створювати натуральні молочні продукти виникла у жінки ще в 2010 році  під час перебування в ізраїльському кібуці. Там працювали щасливі виробники корисного продукту — сиру. Тоді і прийшла думка, а чому б у нас в Україні не створити таке виробництво?

У 2013 році «КозаЧка» розпочала своє життя як домашня сироварня. Сири готувалися за традиційними рецептурами та споживалися друзями. Це був експеримент під час якого реалізовувалися набуті за кордоном знання. А з часом це переросло у власний цех, де готують молоді сири, авторські сири з блакитною пліснявою та чебрецем та сири, витримані 3–6 місяців. А ще тут виготовляють йогурти з різними смаками.

Крім того, Тетяна Дяченко навчає всіх охочих  «спілкуватися» із молоком та варити «сир із характером». І для цього створила власну Школу Сироваріння. 

Ціни: 80 гривень за 30 грамів

Де купити: сайт

4. Сири з буйволиного молока

Сири з буйволиного молока

Ви колись куштували сир із буйволиного молока? Якщо ні, тоді вам точно варто відвідати ферму «Карпатський буйвіл», що на Закарпатті. Утримувати й відновлювати популяцію таких тварин тут розпочали дев’ять років тому. Коли ж кількість стада побільшала, вирішили створити ферму, на якій нині приблизно 50 буйволів. А щоб краще ознайомити туристів із ще одним закарпатським виробником молочних і м’ясних виробів — невдовзі почали влаштовувати дегустації.

Скуштувати продукцію з буйволиного молока можна як на фермі, так зробивши замовлення на сайті. Серед смаколиків тут є і фета, і бринза, і адигейський сир, і розсільний. Крім того, на фермі виготовляють масло та згущене молоко.

Ціни: 100 грн за 100 грамів сиру

Де купити: сайт

5. Лавандовий сир від «СирКум»

Карамельний, лавандовий, зі смаком вина чи кави

Карамельний, лавандовий, зі смаком вина чи кави — ці та інші незвичайні сири можна знайти у сімейній сироварні «СирКум», що на Житомирщині. Це підприємство почалось як хобі, адже засновники хотіли створювати натуральний продукт із молока для себе. Але тепер це успішна сироварня, яка має поціновувачів із різних куточків України.

В асортименті: халумі з різними наповнювачами, рікота, сулугуні й авторський сир П’яний Кум, який відпресований і замочений у винно-пряному розсолі. Сировари постійно експериментують зі смаками, тому у них є брюност — крафтовий сир за норвезькою рецептурою, на смак подібний до карамелі, а також качота — сир, який не один день визрівав у лаванді, що і додало йому ніжного квіткового смаку й аромату.

Ціни: 33 грн за 100 грамів сиру

Де купити: сайт

6. Чорний сир від «Станіславська сироварня»

Чорний сир від «Станіславська сироварня»

«Станіславська сироварня» — це ще одне успішне підприємство Івано-Франківщини. Його засновницею є Наталія Пальчак. Раніше жінка працювала викладачем музичної школи, але коли побачила по телевізору сироварів, вирішила і собі спробувати.

«Я пройшла навчання і тепер знаю, що може вразити покупців. Наприклад, людям подобається, що кожен наш сир має свою незвичайну локальну назву. Великий попит маємо на сир «Чорна рада» — з чорнилами каракатиці та вдалим поєднанням квітів лаванди та насіння пажитника, яке додає горіхову нотку. Часто замовляють і сир «Мольфар» із базиліком, помідором і часником. Тут ми взяли за основу голландську технологію зеленого сиру «Песто», — каже Наталія Пальчак.

Крім сиру, тут можна придбати питний йогурт з різними смаками, масло, вершки та сирні помазанки.

Ціни: від 53 грн до 750 грн.

Де купити: сайт

7.  М’ятні сири від Скажи Cheese

М’ятні сири від Скажи Cheese

«Екологічні крафтові сири від україномовних корівок Донеччини», — так каже про себе виробник Скажи Cheese. Історія сироварні розпочалась у 2015 році, коли засновники вимушені були переїхати з Донецька і почати життя спочатку. Вони вивчили специфіку регіону, познайомилися з місцевими господарствами й обрали для виробництва сири, які важко знайти в Україні: м’який осетинський сир, левантійський сир для грилю та смаження — халумі й авторський гострий сир — чиліта.

Фішкою бренду є халумі — кіпрський сир для смаження та грилю, який має злегка солоний, молочний смак із запахом м’яти. Крім того, сировари часто додають до свого продукту оливки, кріп, паприку, базилік і горіхи. Такі поєднання будуть до смаку кожному. А ще у Скажи Cheese є італійські десерти.

Ціни: халумі 85–150 грн, чиліта 85–105 грн.

Де купити: сайт

8.  «Перечинська мануфактура» — сири з цвітом липи та евкаліптом

Фермерські сири

Ви колись куштували сир із цвітом липи? Засновник сироварні Олексій Сінєльніков впевнений, що ні. Адже вони перші у світі наважились приготувати такий незвичайний делікатес.

У «Перечинській мануфактурі» постійно експериментують зі смаковими властивостями. Тут створюють сири з лавандою, сушеною цибулею, горіхами, чаєм, евкаліптом та інші. 

За словами власника сироварні, його основна мета — щоб у Перечин приїжджали з різних міст спеціально за сиром. І вже зараз сюди уже їдуть туристи, а сироварню включають в екскурсійні маршрути.

Ціни: від 30 до 50 грн за 100 г сиру

Де купити: сайт

Джерело: shotam.info.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання34 хвилини тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитаннягодина тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання2 години тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання3 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання4 години тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання5 годин тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання7 годин тому