Догори
Дати відгук

На Кіровоградщині очищують ставки від мулу (відео)

3:51
Поділитись:

Водойми не чистили 40 років.

У селі Червонопілля Бобринецького району ставок від мулу очищають землеснарядом. 

14 тонний земснаряд за годину роботи вимиває зі ставка 40 тонн мулу. Мул трубою подають на берег у траншею. Її викопали для відстою мулу. Як інформує Суспільне, земельний снаряд бобринчанин Леонід Кравченко купив за мільйон гривень, щоб чистити ставки від замулення. Говорить, в їх районі їх не чистили 40 років.

"Мул у ставку збирався понад сорок років. Почав цим займатись, коли побачив, що на місці ставка знайомі висадили поле соняшників.  Очищується дно річки і збагачується киснем. У нас в районі близько 300 ставків, ті що мають водне плесо – 3-4 десятки”, — говорить Кравченко.

За три місяці на пальне було витрачено 200 тисяч гривень. Щоб очистити 8 гектарів ставка потрібно рік роботи. На питання навіщо витрачає власні гроші на це, відповідає так: “Це не прибутковий бізнес, а більше клопіткий. Мул буду використовувати, як добрива для своїх полів. Мінімум рік цей мул має перележати, щоб це корисно було для землі”.

“У свій час обласне управління водних ресурсів займалось питанням розчистки річок земснарядами. Був проект у 95-96 році по розчистці Гайворонського водосховища, але криза і видатки були призупинені і земснаряди були знищені, здані на металобрухт і робота була призупинена”, — каже заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів Олександр Бойко. 

 Відомо, в Києві у зоопарку народився неймовірно чарівний малюк (фото).