Догори
Дати відгук

Може виникнути навіть через використання катетерів під час медичних процедур: що слід знати про септичний шок

Сьогодні Всесвітній день боротьби із сепсисом.

2 хв на прочитання13 Вересня 2024, 10:21
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

13 вересня відзначають Всесвітній день боротьби із сепсисом. Сепсис — це загрозлива для життя органна дисфункція, спричинена неконтрольованою відповіддю ураженого організму на нову інфекцію. Він може призвести до запалення, порушення функції органів і, у важких випадках, до багатофункціональної недостатності органів.

Сепсис може розвиватися з будь-якого виду інфекції — бактеріальної, вірусної, грибкової чи паразитарна. Спричинити його може навіть використання катетерів під час медичних процедур. Так, за оцінками ВООЗ, із 2000 по 2018 рік середня смертність серед пацієнтів, які захворіли на сепсис, пов’язаний із наданням медичної допомоги, становила 24,4 %, а серед пацієнтів, які проходили лікування у відділеннях інтенсивної терапії, — 52,3 %.

Також слід згадати про септичний шок — пов’язаний із сепсисом стан, який характеризується розвитком циркуляторної недостатності та проявляється артеріальною гіпотензією, підвищенням рівня лактату більше 2 ммоль/л (попри адекватну інфузію), потребує підтримки рівня артеріального тиску за допомогою вазопресорів.

Науковиця та громадська активістка Олександра Шандра, яка ледь не втратила чоловіка через сепсис, розповідає, що септичний шок може виникати внаслідок абсолютно різних факторів: інфекції, поранення, патогену, операції тощо.

«Достеменно ніхто не розуміє, чому виникає цитокіновий шторм, який змушує імунну систему збожеволіти та почати непропорційно боротися з інфекцією, зносячи все на своєму шляху. Але в результаті порушується циркуляція крові, катастрофічно падає тиск і відмовляють органи. І це все протягом 1-2 доби або й годин. Попри медичний прогрес, сепсис часто смертельний», — наголошує вона.

Науковиця вважає, що могла би раніше побачити симптоми початку сепсису та дзвонити 103, коли все було не так критично. Тому вона закликає негайно дзвонити в швидку й казати про підозру на сепсис, якщо людина:

  • має дуже високу чи низьку температуру;
  • має постійно спітнілу, «жаб'ячу» шкіру;
  • дуже млява і без сил;
  • показує ознаки зміненої свідомості (плутається, галюцинації, зміна сприйняття);
  • має падіння тиску;
  • і головна ознака — не мочиться.

Останні три ознаки, а також низька температура, будуть вирішальними, бо все інше може бути при інфекціях або при імунотерапії, підкреслює Олександра Шандра.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost