Догори
Дати відгук

За 10 років смертність від грибкових захворювань збільшилася вдвічі

На частку грибкових захворювань припадає близько 6,8 % від загальної кількості смертей у світі.

1 хв на прочитання20 Січня 2024, 07:34
Фото: Flickr Фото: Flickr
Поділитись:

Щороку від хвороб, спричинених різними грибками, помирають близько 3,8 млн людей у всьому світі. Про це свідчать дані нового дослідження, опублікованого в журналі Lancet Infectious Diseases, розповідає «Дзеркало».

Приблизно десятиліття тому цей показник був на рівні 2 млн.

Науковці також зазначили, що приблизно 2,6 млн смертельних випадків спричинені безпосередньо грибковою інфекцією.

Один із найнебезпечніших станів, викликаних такою інфекцією, — грибкова сенсибілізація у пацієнтів із бронхіальною астмою. Вона вражає приблизно 11,5 млн людей на рік і може стати причиною 46 тис. смертей від астми щорічно.

Захворюваність на хронічний аспергільоз легень дослідники оцінили у 2,484 млн осіб на рік, а кількість смертей від цієї хвороби — 460 тис. Приблизно 1,433 млн осіб страждають від системної кандидозної інфекції, з них близько 911 тис. помирають щороку. Пневмоцистна пневмонія діагностується у 505 тис. осіб, із них 214 тис. випадків — із летальним кінцем. Випадки криптококового менінгіту в середньому реєструють у 194 тис. людей щороку, 147 тис. із них — смертельні. Інші грибкові інфекції, які серйозно загрожують життю, вражають близько 300 тис. людей на рік і призводять до 161 тис. смертей.

Девід Деннінг, професор кафедри інфекційних захворювань Манчестерського університету навів для порівняння таку статистику: на частку грибкових захворювань припадає близько 6,8 % від загальної кількості смертей у світі. Ішемічна хвороба серця, за його даними, є причиною 16 % всіх смертей у світі, на другому місці інсульт (11 %). Кількість смертей від захворювання легень, пов'язаних із курінням, становить 6 % від загальної.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я