Догори
Дати відгук

МОЗ ігнорує тисячі українців, хворих на туберкульоз

У цей же час у МОЗ навіть не володіють основною інформацією про туб-позитивних пацієнтів

2 хв на прочитання21 Вересня 2020, 11:56
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Лише за останній місяць 1194 українці захворіли на туберкульоз, при цьому останні кілька років протидія небезпечному захворюванню на державному рівні була неефективною, або її не було взагалі. Про це свідчать дані Рахункової палати та Центру громадського здоров'я МОЗ України

У серпні лікарі зафіксували 960 нових випадків інфікування паличкою Коха. 234 українці потрапили до тубдиспансерів із рецидивом захворювання. 27 пацієнтів відновили лікування після перерви, а 64 - розпочали повторне лікування.

Найбільш вразливими до туберкульозу виявилися чоловіки: серед пацієнтів фтизіатрів у минулому місяці було 812 чоловіків та лише 382 жінки. Найбільше випадків захворювання зафіксовано в українських містах із несприятливою екологічною обстановкою.

Загалом у серпні 2020 року від туберкульозу лікувалися 14 183 людини, у липні - 15 219 людей.

Втім, як свідчать дані аудиту Рахункової палати України, останні кілька років лікування туберкульозу в Україні було геть неефективним, що додатково сприяло новим випадкам інфікування.  

За інформацією члена Рахункової палати Василя Невідомого, який був відповідальним за перевірку, рівень захворюваності, як і 25 років тому, перевищує епідемічний поріг. При цьому, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 25% випадків захворювання на туберкульоз не виявляється. 

За висновком аудиторів, МОЗ та "Центр громадського здоров’я" не мають інформації про загальний обсяг коштів, використаних протягом 2018–2019 на протидію туберкульозу. А кількість протитуберкульозних закладів у межах їх реформування протягом 2018–2019 років зменшилася з 169 до 137, а ліжковий фонд скоротився на 3371 ліжко (16%). У 2020 році планується скорочення ще 3254 ліжок (29%).

Найгірша ситуація із захворюваністю на туберкульоз в Одеській, Дніпропетровській, Херсонській, Кіровоградській, Запорізькій та Київській областях. 

Нагадаємо, що на лікування дитячої онкології та резистентного туберкульозу Уряд виділив додаткові  кошти

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.