Догори
Дати відгук

Мінекономіки обмежить імпорт добрив

3 хв на прочитання21 Травня 2020, 16:18
Дмитро Фірташ. Фото: Досьє Дмитро Фірташ. Фото: Досьє
Поділитись:

У Міністерстві економіки України заявили, що «захищатимуть національного виробника добрив» та встановлять квоти на імпорт відповідної продукції. Про це написав у Facebook заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Качка.

«Ми будемо захищати національного виробника і добрив і сільськогосподарської продукції. І будемо робити це розумно. Нам треба захищатися від надмірного виробництва, яке нарощується в регіоні (зокрема в Туреччині). А з огляду на роль газу у виробництві добрив - це питання вже набуває геополітичних обрисів», - впевнений чиновник.

Захищатись будуть через введення квот на імпорт.

«Так, ми пропонуватимемо запровадити квоти. Для того щоб зберегти диверсифікацію і передбачуваність імпорту. Рішення по добривах, яке пропонує Мінекономіки, не призведе ані до зростання цін, ані до дефіциту товару. Втручання в ринок добрив буде мінімальним. Так аби не нашкодити споживачам. Запропоновані квоти насправді будуть близькими до фактичного імпорту який ми маємо зараз. Імпорт в Україні сам потихеньку йде до таких параметрів, які ми пропонуємо зафіксувати», - пише Качка.

Для чого ж в таких обставинах тоді захищати нацвиробника, задається питанням чиновник і сам відповідає на нього, фактично, у стилі «бо так треба».

«Щоб нарешті вивести ринок добрив в стан, коли нових захисних заходів не треба.  Для того, щоб допомогти національному виробнику, і  зберегти нормальні умови конкуренції… І хто як не я розуміє, що і виробники і споживачі  добрив є національними виробниками, захищати яких є моїм головним обов’язком», - впевнений чиновник.

Нагадаємо, національним виробником добрив є холдинг Ostchem олігарха Дмитра Фірташа. Він є єдиним і абсолютним монополістом на вітчизняному ринку. Таким чином, запровадження квот на імпорт добрив є фактичним закріпленням його монопольного становища.

При цьому ще на початку квітня імпорт добрив обмежувати не збирались. Принаймні так заявляв інший заступник міністра Тарас Висоцький.

Ми неодноразово писали про те, що політика нинішнього уряду практично у кожній сфері промисловості ведеться в інтересах олігархів.

Безпосереднього начальника Тараса Качки - Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігоря Петрашка – часто називають людиною олігарха Олега Бахматюка. З 2013 по 2020 рік Петрашко працював в його аграрному холдингу. Сьогодні Петрашко каже, що система закупівель ProZorro має бути переглянута, оскільки українськи фірми у ній начебто не отримують пріоритету перед іноземними.

Міністерство енергетики і захисту довкілля зараз очолює Ольга Буславець, яку обґрунтовано підозрюють у зв'язках з Ринатом Ахметовим та його енергохолдингом ДТЕК.

Довгий час на керівних посадах у ДТЕК працював і Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Прикладом проахметівської політики уряду після призначення цих людей можна назвати закриття трьох енергоблоків українських АЕС. У міністерстві пояснюють це необхідністю балансу енергосистеми. Водночас критики цього рішення стверджують, що система «балансується» під олігарха Рината Ахметова та його вугільну генерацію.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання2 години тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання3 години тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання4 години тому
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання5 годин тому
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання6 годин тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання7 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання9 годин тому