Догори
Дати відгук

Україну хочуть наводнити небезпечними пестицидами

У першому читанні погодили законопроєкт, який дозволяє використовувати пестициди, строк придатності яких уже сплинув

1 хв на прочитання02 Грудня 2020, 17:30
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

2 грудня у першому читанні народні депутати прийняли законопроєкт, який дозволяє придбання та використання незареєстрованих пестицидів та пестицидів, у яких минув термін придатності. Про це стало відомо під час пленарного засідання. 

Йдеться про законопроєкт номер 2289 "Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про пестициди та агрохімікати" щодо ввезення пестицидів на митну територію України".

Його ініціатори - група нардепів у складі Олега Тарасова, Івана Чайківського, Микол Кучера, Лариси Білозір, Олексія Устенка та Петра Юрчишина. 

До ВРУ законопроєкт потрапив ще 18 жовтня 2019 року. Майже через рік, на початку вересня цього року його розгляд відклали, а сьогодні на пленарному засіданні прийняли у першому читанні.

Ініціатори пропонують дозволити ввіз та застосування в Україні пестицидів, реєстрацію яких не підтвердила країна-виробник. Щоправда, це стосується лише дослідних партій, якими будуть користуватися для державних випробувань та наукових досліджень.

Крім цього законопроєкт пропонує дозволити не лише використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, але також їх застосування, зберігання, торгівлю, рекламування та перевезення.

До слова, нещодавно саме від пестицидів і нітратів постраждало місто Вилкове з унікальною екосистемою, за яку воно отримало назву "українська Венеція". 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.