Догори
Дати відгук

Міндовкілля: якість води у Сеймі покращується, у Десні рух забруднення сповільнюється

У водах Сейму, де почався рух забруднення територією України, вміст розчиненого кисню досяг норми – 4 міліграми на дециметр кубічний.

2 хв на прочитання13 Вересня 2024, 17:35
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

Якість води у Сеймі покращується, у Десні рух забруднення сповільнюється. На цьому наголосила заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко.

"У водах Сейму, в точках, де почався рух забруднення територією України, вміст розчиненого кисню досяг норми –  4 міліграми на дециметр кубічний. Мор риби не фіксується. У Десні забруднення сповільнилося, фіксується точково та має неоднорідний характер.  Державні та місцеві органи влади, всі відповідальні установи працюють злагоджено, щоб локалізувати та ліквідувати наслідки забруднення. На Чернігівщині працюють три аераційні установки. Встановлюються додаткові системи аерації в Київській області”, – зазначила Олена Крамаренко.

За її словами, для збору загиблої риби у Чернігівській області  наразі задіяно 15 човнів та 142 фахівця. 

В.о. голови Держекоінспекції Ігор Зубович додав, що завдяки спільній роботі ДЕІ з представниками Держводагентства,  місцевою владою та небайдужими громадянами, наразі вже зібрали 31 тонну загиблої риби – 12 тонн 150 кг на Сумщині та 19 тонн на Чернігівщині.

Заступник голови Держводагентства Ігор Гопчак наголосив, що перевищень пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів у річках Сейм та Десна не виявлено. Пильний цілодобовий моніторинг якості води в обох водоймах тримає.

Наразі забруднення вже менш концентроване, ніж було на початку у Сеймі та у точках відбору води на Чернігівщині. До Київщини воно дійде ще в меншій концентрації. Про це сказав директор УкрГМІ ДСНС України та НАН України Володимир Осадчий.

“Завдяки тому, що Десна в теперішній час дуже гарно “працює” як самоочиснювальна система, підвищується pH води, здійснюється насичення киснем за рахунок гідробіологічних процесів, забруднення на Київщині може бути зовсім не відчутним”, – прогнозує Володимир Осадчий.

У Київводоканалі наголосили, що готові до будь-якого з варіантів розвитку подій.

"Створена робоча група з питань реагування на ситуації, що можуть становити загрозу якості води. Фахівці передбачатимуть можливі виклики, пророблятимуть усі сценарії розвитку подій та готуватимуться до них. У випадку погіршення показників якості води у Десні, буде впроваджено технологію посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля, який ефективно усуває органічні забруднення та неприємні запахи”, – наголосив гендиректор "Київводоко\аналу" Олег Лисюк.

Раніше у Міндовкілля заявили, що сума збитків природі через забруднення Сейму та Десни перевищила 405 млн гривень.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко