Догори
Дати відгук

«Менше знаєш – краще спиш»: імунолог вважає, що українцям не варто знати про його роботу

12 травня відзначають Міжнародний день поінформованості про хронічні імунологічні і неврологічні захворювання. Але чи варто пересічним громадянам вивчати це питання?

2 хв на прочитання12 Травня 2021, 21:10
Поділитись:

Старший науковий співробітник Лабораторії імунології з науковою групою вірусології Національної медичної академії наук України Борис Донськой вважає, що населенню знати про хронічні імунологічні захворювання не обов’язково.

«Якщо населення знає про жахливі захворювання, які зустрічаються нечасто, то, як на мене, це створює гіпердіагностику та гіперзанепокоєння», – пояснив він у своєму коментарі GreenPost.

Імунолог нагадує, що в Україні вже 15 років впроваджена спеціальність «дитяча імунологія». У кожній області є дитячий імунолог, і будь-який пацієнт при занепокоєнні має можливість звернутися до фахівця, який провеле консультацію, а якщо буде потрібно, то й дослідження.

«Якщо пацієнт постійно шукає імунодефіцит і не вірить дитячому імунологу, то він зазвичай знаходить собі купу лікарів, які будуть цю людину лікувати від неіснуючих хвороб. Тому знати про це треба, підозрювати у себе не треба», – говорить Борис Донськой.

На запитання про динаміку хронічних імунологічних захворювань імунолог відповідає, що, хоч це звучить трохи цинічно, кількість зростає, але це свідчить про покращення.

«Ще 15 років тому ці пацієнти було поодинокими, тому що не було спеціаліста для своєчасної діагностики. Вони всі помирали десь по регіонах без діагнозу та лікування. А оскільки тепер є спіціальність "дитячий імунолог", то щомісяця до нас потрапляє 1-2-3 пацієнти з синдромом Брутона», – говорить Борис Донськой. І  наводить статистику: раніше виявляли 1 зі 100 з середньоочікуваних із таким діагнозом, тепер – майже половину.

«Те, що кількість людей із синдромом Брутона зросла в десятки разів, – це тому, що вони, отримуючи пожиттєво імуноглобулін, нормально живуть до дорослого віку і далі. А раніше така дитина була приречена», – пояснює Борис Донськой.

Раніше ми розповідали, що імунолог пояснила, як впливає потепління на стан здоров'я людей.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.