Догори
Дати відгук

Львівські науковці розробили кровоспинний засіб для ЗСУ

Він діє втричі швидше

2 хв на прочитання26 Жовтня 2022, 17:13
Поділитись:

Львівські науковці розробили кровоспинний засіб для ЗСУ ефективніший від закордонних аналогів - він діє втричі швидше.

Як пише «Голос України», активатор згортання крові розробили науковці Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

"Від початку війни в 2014 році волонтери привозили для наших хлопців на фронт кровоспинний засіб Celox, - розповідає Ростислав Білий, професор кафедри гістології, цитології та ембріології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (ЛНМУ).

- Препарат виробляється у Великій Британії й коштує надто дорого. Але фронт потребував дуже багато гемостатиків, адже від кровоспинних залежить життя українських воїнів. Їхні кращі варіанти швидко зникли з ринку, а ті, що залишилися, було складно придбати.

Мої колеги, професори Максим Луцик та Ростислав Стойка, замислилися над створенням вітчизняного гемостатика, - каже Ростислав Білий. - І вже через рік ми розробили власний кровоспинний засіб і отримали патент України на винахід у 2016 році".

На жаль, на той час держава не підтримала цей проект, хоча вчені зверталися у різні інстанції. Деякі чиновники банально більш зацікавлені у закупівлі медичних препаратів за шалені гроші за кордоном, ніж у виробництві їх в Україні.

З'ясувалося, що проблемою стала сировина, і професор Луцик запропонував добувати хітозан, необхідний для виробництва гемостатика, із хітину бджіл під час линяння. Тим часом Ростислав Білий контактував з різними виробниками потенційної сировини.

"Хтось у вільний час займався волонтерством, а ми розробляли в лабораторії кровоспинний препарат, - веде далі професор Білий. - Львівські науковці почали модифікувати процес виробництва, а по суті - зробили новий винахід, адже цей гемостатик зроблено фактично заново. Втричі збільшили його ефективність, віднайшли нові екологічні джерела сировини, подолали недоліки першої розробки відповідно до побажань військових. Хоча, безумовно, все базувалося на нашому попередньому досвіді", - резюмує науковець.

ДОВІДКОВО

Активатор згортання крові (на знімку) - так називається вітчизняний кровоспинний засіб. Це мікрогранули, які при контакті з кров'ю утворюють в'язкий гель, що сприяє зупинці кровотечі. Важливо, що при цьому гель не "спікається" з тканинами тіла, не утворює тверду кірку і легко змивається 0,1% розчином оцтової кислоти. Для отримання такого розчину потрібно лише до одного літра води додати дві чайні ложки оцту. І це ще одна його перевага! Адже основна проблема гемостатичних порошків - саме утворення ущільнення на ушкодженій тканині, які важко відділити від рани.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.