Догори
Дати відгук

Літо в Україні триватиме щонайменше чотири місяці — кліматолог

Слід враховувати, що спекотно стає не тільки в нас.

3 хв на прочитання30 Вересня 2023, 21:48
Фото: acc.cv.ua Фото: acc.cv.ua
Поділитись:

Цьогоріч літо затягнулося, хоча на календарі вже останній день вересня. Чи означає це, що тепер літо триватиме довше, і які наслідки матимуть для нас такі кліматичні зміни? Про це GreenPost розповіла Світлана Краковська — кліматолог, експерт від України у Міжурядовій групі експертів зі зміни клімату, завідувач лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту.

Вона розповіла, що метеорологи та кліматологи говорять про кінець літа, коли середньодобова температура опускається нижче 15 °С, причому не один день, а принаймні шість поспіль. Тому поки що про закінчення літа не йдеться. І в наступні роки картина буде приблизно така сама: літо буде починатися раніше й закінчуватися пізніше.

Тривалість літа на території України варіюватиметься. Кліматолог наголошує, що територія нашої країни дуже велика — на півдні літо вже фактично триває чотири місяці. В різних областях України літо до середини століття подовжиться приблизно на 20 днів — у південних на два тижні, у північних на три. Тобто десь буде чотири місяці літа, а десь навіть більше.

Світлана Краковська розповідає, що, говорячи про клімат, слід брати до уваги таке поняття, як кліматична норма — її зазвичай змінюють раз на тридцять років, і майбутня норма 2021-50 років відрізнятиметься від норми 1991-2020, уже не кажучи про норму 1961-90.

Кліматолог говорить, що літо довшає за рахунок коротшання всього холодного періоду, але більшою мірою посувається все-таки восени. І це має свої переваги — наприклад, дехто отримує можливість зібрати другий урожай чи дочекатися першого, але солодшого винограду.

«Я навіть не могла подумати, що наш виноград такий солодкий — йому вже 30 років, але раніше його не могли зібрати: вдарили перші приморозки — і все», — ділиться вона.

Говорячи про зміни, які несе українцям зміна клімату, Світлана Краковська підкреслює, що в кожному секторі є свої нюанси. Наприклад, це позначається на енергетиці: влітку стало гарячіше, і зросла потреба в електроенергії, бо люди більше вмикають кондиціонери.

«Якщо раніше в серпні на атомних станціях був період профілактики, то зараз у липні та серпні підвищений попит на електроенергію», — констатує експерт.

Проте вона застерігає, що, хоча зараз нам комфортно ходити у вересні в футболках, та якщо дивитися в завтрашній день, треба розуміти, що це матиме й інші наслідки.

«Якщо дивитися стратегічно, то слід враховувати, що спекотно стає не тільки в нас, тому через якийсь час на нашій території буде багато мігрантів із тих місць, де влітку неможливо жити», — говорить Світлана Краковська.

Тимчасом звичні епідеміологічні процеси змістилися в часі: застерігає інфекціоніст.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.