Догори
Дати відгук

Літо — пора пити воду: як це правильно робити, щоб отримати користь для здоров’я

Потрібно стежити за водним балансом улітку.

5 хв на прочитання14 Липня 2023, 08:28
Поділитись:

Доведено, що причиною багатьох захворювань є зневоднення організму та вживання поганої питної води. І особливо важливо стежити за водним балансом улітку.

Про це розповідають «Здорові люди».

Вода відіграє велике значення для нашого організму. Правильна питна вода насичує організм мінералами: кальцій зміцнює кісткову тканину, хлор важливий для роботи травної системи, магній — для роботи серця, а калій впливає на артеріальний тиск.

Вода розріджує кров, формує мастильні рідини організму, допомагає руху лімфи, виводить шлаки з організму та багато іншого. Без потрібної кількості води ми навіть старіємо швидше.

Фізіологічна втрата води організмом на добу становить середньому 2,5 л. І цю норму бажано поповнювати.

Симптоми зневоднення:

  • зменшення частоти сечовипускання
  • сухі випорожнення
  • бажання пити після їди
  • постійна спрага
  • зайва вага
  • сухість у горлі
  • скрип у суглобах
  • закладеність носа вранці
  • проблеми з жовчним міхуром
  • головний біль
  • згущення крові
  • набряки

Скільки влітку потрібно пити дорослим, дітям та літнім людям

Усі люди по-різному втрачають вологу, тож треба вміти чути свій організм.

Індикатор потреби у воді — це насамперед спрага. Так, діти майже завжди п'ють, коли є потреба. Тому, якщо ваша дитина почала пити багато води влітку, це не страшно.

У багатьох дорослих відчуття спраги спотворене, наприклад, через зайнятість. Літні нерідко теж втрачають цей сигнал і навіть при сухості в роті не дотримуються питного режиму. Тому орієнтуватися на сигнал можуть ті, хто вміє відчувати свій організм.

Решті потрібно стежити за водним балансом, особливо влітку. Що таке «водний баланс»? Це баланс між споживанням і виведенням рідини організмом.

У спеку обсяг споживання рідини повинен збільшитися. Дієтологи радять при звичайній температурі і вологості довкілля дотримуватися водного балансу 2,2-2,8 л (з них чиста вода, рідина в харчових продуктах і та, що виникає в результаті реакцій організму).

Влітку для дорослих рекомендується дотримуватися водного балансу від 2 л і вище. Для дітей 5-6 років норма споживання рідини — близько 1,3-1,5 л на добу. Підліткам підходять уже норми дорослої людини, як і літнім.

Розрахунок споживання води влітку для здорових людей — 40 мл води на 1 кг ваги. Якщо ви, наприклад, важите 65 кг, ваша норма — 2,6 л рідини на добу.

Image by Karolina Grabowska from Pixabay

Чи можна пити воду з-під крана?

Важливо стежити за якістю води. Показниками якості води є хімічний склад та рН води (показник концентрації іонів водню у воді та ступеня лужності та кислотності).

Ідеальний показник води — 7,5. Його легко визначити за допомогою звичайних рН-смужок. Лакмусовий папір опускаємо у воду, і він забарвлюється. Порівнюємо колір смужки з таблицею та визначаємо кислотність/лужність рідини.

Якщо діапазон водопровідної води далекий від 7,5, її краще не пити та замінити на бутильовану чи встановити систему фільтрів для питної води.

Вибір фільтру залежить від регіону, де ви живете. Фільтри не тільки підтримують потрібний рН, але здійснюють бактеріальний захист, видаляють важкі метали, токсини й алергени, зберігають мінеральний склад. При купівлі краще вибирати багатоступінчасті фільтри.

Яка вода краща: кип'ячена, сира чи мінеральна?

Користь кип'яченої води полягає в тому, що вона оберігає нас від шкідливих бактерій, пом'якшує жорстку воду, покращує смак їжі, покращує метаболізм. Але варто пам'ятати, що кип'ятити воду потрібно одноразово. При повторному кип'ятінні вона стає шкідливою: сприяє накопиченню різних домішок в організмі, уповільнює роботу органів, вимиває з організму мінерали та мікроелементи.

В аюрведичному вченні розповідається про властивості води. З колодязів і проточних річок, з льоду, холодна, тепла й гаряча, окріп — вода може бути різною. Вода набуває лікувальної сили, якщо її приготувати правильно. Воду для пиття потрібно не кип'ятити, а просто доводити до кипіння.

Аюрведичний окріп

  • Покращує кровообіг
  • Виводить токсини
  • Запобігає зневодненню
  • Покращує травлення
  • Знімає застуду, кашель
  • Знижує вагу
  • Розслаблює м'язи тіла та заспокоює нервову систему

Приготування.

Налити чисту воду та нагріти до 100 °С. Уварити її до 3/4. Вода готова, коли на поверхні води не утворюються бульбашки і піна, але в дні немає осаду.

Залити у термос. Пити протягом дня невеликими ковтками (5-6 ковтків кожні 1,5 години).

Придатна протягом 12 годин. Після приготування її не можна підігрівати.

Сира вода

Воду із природних джерел — гірських льодовиків і ключів — називають живою. Але щоб пити її, потрібно переконатися у відсутності шкідливих домішок і бактерій.

Воду з кулерів, бутильовану, талу чисту воду, яку одержують за допомогою заморожування в домашніх умовах (пристінкова «кристалізація»), фільтровану з-під кранів можна пити без ризику для здоров'я.

Мінеральна вода

У спеку мінеральна вода добре тамує спрагу. Вона регулює кислотно-лужний баланс в організмі, покращує роботу клітин, допомагає активізувати роботу ферментів, зміцнює імунітет і загалом покращує самопочуття.

Здоровим людям можна пити столову мінералку хоч щодня (мінералізація менше 1 г/л), інші види мінеральної води приймаються з лікувальною метою курсами та за призначенням фахівця. Безконтрольне використання мінеральних вод може призвести до передозування.

Також ми писали, що дощова вода не така чиста, як вважається: що слід враховувати, збираючи її.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.