Ліки не допоможуть: дієтолог розповіла, як боротися з інсулінорезистентністю
Потрібно буде докласти небагато власних зусиль.
Інсулінорезистентність – це не хвороба, але такий стан організму не є нормою. З ним необхідно боротися, але диво-пігулки не існує, тому потрібно буде докласти небагато власних зусиль.
Про це у своєму блозі розповіла дієтолог Наталія Самойленко.
За словами дієтолога, інсулінорезистентність (ІР) – це функціональний розлад, що розвивається внаслідок адаптації організму до тривалого існування в умовах надлишку жирової тканини та вуглеводів/калорій у раціоні.
Насправді це захисний механізм для протидії ще більшому накопиченню жирової тканини, надлишок якої (аналогічно, як і дефіцит) аж ніяк не корисний для здоров'я. Для такого захисту наш організм зменшує кількість рецепторів інсулінів на клітинах.
Простіше кажучи, менше замочків (рецепторів) = менше поле для дії інсуліну (ключика-провідника для глюкози) менше зайвої глюкози надійде в клітину і перетвориться на жир.
Але утилізувати цю "солодку кров" все одно треба, тому підшлункова залоза починає продукувати ще більше інсуліну, тим самим виснажуючи свій потенціал. А це вже слизька дорога до переддіабету та цукрового діабету 2 типу, якщо не взятися за голову вчасно.
Якщо ви не перебуваєте на етапі статевого дозрівання або вагітності (коли ІР є фізіологічною, тобто нормальною), то варто вже сьогодні розпочати налагоджувати свої метаболічні процеси.
Зробити свої клітини чутливими до інсуліну допоможе боротьба із зайвими кілограмами (особливо в області живота – вісцеральним ожирінням) шляхом:
- правильної побудови раціону на етапі схуднення та подальшої підтримки здорової маси тіла;
- регулярної фізичної активності - таке немедикаментозне лікування зменшує резистентність до інсуліну більше, ніж будь-який лікарський засіб
- нормалізації сну та роботи зі стресом;
- застосування фармакологічних препаратів (підбираються лікарем).
Ліки є четвертим пунктом, тобто вони не мають достатнього ефекту при ігноруванні перших трьох умов, попередила дієтолог.