Догори
Дати відгук

Лікарі розповіли що їсти, аби покращити стан зубів

Все, що ми їмо, контактує з нашими зубами і, на жаль, часто негативно впливає на них.

4 хв на прочитання20 Січня 2021, 15:50
Поділитись:

Для підтримки зубів у хорошому стані одного щоденного догляду за порожниною рота може не вистачити, тому слід також приділити належну увагу своєму харчуванню.

Все, що ми їмо, контактує з нашими зубами і, на жаль, часто негативно впливає на них. Тому щоб якомога рідше відвідувати кабінет стоматолога, варто скористатися цими порадами.

Лікарі розповіли про корисні продукти для зубів.

1. Жорсткі овочі та фрукти (морква, яблука, огірки, буряк) 

Морква, яблука, огірки та буряк містять безліч корисних для зубів та ясен вітамінів і мікроелементів, таких як бета-каротин, вітаміни групи В, D, E, K, С, РР, кальцій, калій, магній, натрій, фосфор, йод , фтор, залізо, кобальт і срібло, які нормалізують кровообіг у яснах і постачають необхідні для здоров'я зубів кальцій і фосфор. Лише пара жорстких овочів або фруктів на день — і вашим яснам забезпечений хороший масаж, а зубам — позбавлення від відкладень. Крім того, такі овочі стимулюють виділення слини, яка постійно омиває ротову порожнину та зменшує кількість мікробів і бактерій.

2. Зелень (петрушка, салат латук, цибуля, кріп, селера)

До складу зелені входять важливі не тільки для зубів, але і для всього організму в цілому вітаміни групи В, Е, А, С, РР, калій, кальцій, магній, йод, натрій, фосфор, залізо, бета-каротин і фолієва кислота. Зелень зміцнює не тільки зуби, але й імунітет у цілому, сприяє зміцненню кровоносних судин, покращує процеси кровотворення й усуває кровотечу з ясен. Петрушка та цибуля мають природні антибактеріальні, освіжаючі властивості, їхній сік потрапляє у важкодоступні місця, відбілює зуби, видаляє наліт, зміцнює та масажує ясна.

3. Ягоди (смородина, виноград, суниця, журавлина)

Ягоди багаті на унікальне поєднання органічних кислот, пігментів і пектинів, містять вітаміни PP, А, групи В, С, Е, Н, бета-каротин, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо, йод і фтор. Сік деяких ягід рекомендують використовувати для профілактики карієсу. Наприклад, журавлинний сік завдяки своїй бактерицидній дії знижує ймовірність захворювання карієсом. Вважається, що компоненти ягідних соків блокують доступ бактеріям до зубної емалі.

4. Горіхи (мигдаль, кедровий горіх, кеш'ю)

До складу горіхів входять усі незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни А, В, С, D, Е, Р, а також калій, кальцій, магній, фосфор та інші мінеральні елементи, що визначають їхню високу поживну цінність. Крім того, горіх кеш'ю містить унікальну речовину, здатну знищувати бактерії, що руйнують зубну емаль. Він має антибактеріальні, антисептичні, тонізуючі властивості, полегшує зубний біль. Кедровий горіх містить ванадій, який сприяє розвитку кісткової тканини, фосфор, який бере участь у формуванні та збереженні зубів і кісток і відіграє важливу роль у діяльності м'язів і нервових клітин, кальцій, який є головним компонентом кісток і зубів та необхідний для згортання крові, цілісності клітин і серцевої діяльності. В мигдалі містяться речовини, що поліпшують стан зубів і ясен, крім того, він має знеболювальну дію.

5. Молочні продукти (сир, домашній сир, йогурт)

Крім кальцію, калію, магнію та вітамінів А, В і D, корисних для нашого організму в цілому, молочні продукти мають певний вплив і на зуби. Так, йогурт знижує кількість сірководню, який є основним чинником, що спричиняє неприємний запах із рота, швидко піднімає рівень pH, а фосфати, кальцій і казеїн сприяють мінералізації зубів. Сир можна вважати ефективним засобом профілактики карієсу, адже він на 60 % підвищує концентрацію кальцію в зубній емалі та збільшує обсяг слини, яка містить компоненти, що перешкоджають розвитку карієсу та запаленню ясен. Сир містить білки, молочну кислоту, залізо та магній. Він добре засвоюється організмом, а солі кальцію та фосфору, що входять до його складу, беруть участь в утворенні кісткової тканини, живленні нервової системи та утворенні гемоглобіну в крові.

До слова, навіть за першого «знайомства» з порожниною рота пацієнта, крім виявлення очевидних естетичних проблем, стоматолог може зафіксувати ознаки дуже серйозних і небезпечних захворювань.

Існують тести, за допомогою яких можна виявити важкі вітамінодефіцитні, онкологічні, генетичні захворювання, грибкові й імунологічні патології, що мають специфічні та часто дуже чіткі прояви у порожнині рота

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання3 години тому
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання5 годин тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання6 годин тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання7 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання9 годин тому