Догори
Дати відгук

Лікарі пояснили, які 6 звичок роблять з людини гіпертоніка

Медики радять звернути увагу на своє харчування, активність та сон

2 хв на прочитання23 Березня 2021, 07:10
Які 6 звичок роблять з людини гіпертоніка Які 6 звичок роблять з людини гіпертоніка
Поділитись:

Для профілактики підвищеного кров'яного тиску необхідно виявляти й усувати його тригери, а такими часто виявляються властиві людям звички, які зазвичай «працюють» в тандемі. Медики назвали 6 звичок, які викликають в людей гіпертонію. Повідомляє webmd.

Часте вживання готових продуктів. Підвищенню артеріального тиску сприяє надмірне споживання натрію, який забирає воду з навколишніх тканин в судини й збільшує об'єм крові, що давить на їх стінки. Встановлено, що понад 70% споживаного людьми натрію надходить з виробниче обробленої та ресторанної їжі, включаючи хліб, сухі сніданки, чіпси, печиво, піцу, консервовані овочі, напівфабрикати та готові соуси. Чим вище їх вміст в денному раціоні, тим більше з'їдається натрію і тим вище ймовірність стати гіпертоніком.

Пиття більше одного алкогольного напою в день. На думку медиків, гіпертоніком людину може зробити звичка випивати більше одного алкогольного напою за добу. Причому добова норма кожного напою становить: 300 мл пива, або 150 мл вина, або 40-45 мл горілки, або іншого міцного алкоголю.

Малорухливий образ життя. Аеробна активність допомагає підтримувати нормальний кров'яний тиск, роблячи кровоносні судини еластичнішими, гнучкими та менш чутливими до гормональних впливів. Відсутність фізичних навантажень прискорює затвердіння артерій, змушуючи серце і судинну систему працювати з великою напругою.

Песимістичний погляд на життя. Звичка бачити життєві події виключно в похмурому світлі та панікувати при будь-яких труднощах сприяє високому рівню в крові гормонів стресу кортизолу та адреналіну. Під їх впливом частішає пульс і звужуються кровоносні судини, що сприяє підвищенню кров'яного тиску.

Схильність до відлюдькуватості. Так само як в стані хронічного стресу, організм людини, що живе самотньо або в умовах соціальної ізоляції, може вивільняти небезпечну кількість гормонів стресу, що погіршують стан судин і сприяють різким стрибкам кров'яного тиску. Звичка жити замкнуто, не підтримуючи регулярного спілкування, теж здатна зробити вас гіпертоніком.

Хропіння. В цілому, недостатній або поганий (неміцний, переривчастий) сон може вести до підвищення артеріального тиску через активне вироблення стресових гормонів або збільшення потягу до нездорової їжі, що сприяє зайвій вазі (ожиріння тісно пов'язане з розвитком гіпертонії). Але особливо небезпечно, якщо є обструктивне апное сну — розлад, при якому дихання людини переривається на короткий проміжок часу. Це знижує рівень кисню в організмі, який може реагувати на таку зміну підвищенням артеріального тиску.  

Нагадаємо, гастроентерологи розповіли, коли відрижка говорить про серйозні проблеми зі здоров'ям.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я