Догори
Дати відгук

Гастроентерологи розповіли, коли відрижка говорить про серйозні проблеми зі здоров'ям

Лікарі пояснили, в поєднанні з якими симптомами це явище становить небезпеку

2 хв на прочитання22 Березня 2021, 07:20
Коли відрижка говорить про серйозні проблеми зі здоров'ям Коли відрижка говорить про серйозні проблеми зі здоров'ям
Поділитись:

Як правило відрижка — явище нешкідливе: вона всього лише означає, що зі шлунка виходить надлишок повітря. Позбавлення від нього дозволяє відчувати себе комфортніше та покращує функціонування травної системи. Але якщо у вас сильна відрижка, або вона супроводжується іншими дивними симптомами, це може бути сигналом організму про серйозні захворювання. В таких обставинах її поява вимагає візиту до лікаря, консультації та обстеження. Гастроентерологи розповіли, в поєднанні з якими симптомами відрижка може говорити про хвороби. Повідомляє webmd.

Раптова нудота. Якщо відрижка виникає несподівано, супроводжується нудотою та іноді блювотою, це може сигналізувати про потенційно небезпечний для людини стан. Разом зі здуттям, почуттям переповненості шлунка дані симптоми можуть вказувати на непрохідність кишківника — патологію, що вимагає невідкладної допомоги. Також подібним чином можуть «заявити» про себе шлунковий грип чи рак.

Відчуття сильного здуття. Роздувся живіт та з'явилася відрижка - це  може говорити про синдром роздратованого кишківника чи непереносимість лактози. Відчуття сильного здуття, при якому також відчувається хворобливість і нудота, властиво, як уже говорилося, кишковій непрохідності.

Різкий біль в ребрах. Грижа стравохідного отвору діафрагми (стан, при якому шлунок випинається в стравохід) може викликати повторювану відрижку. Така грижа — ще не екстрений випадок, але існує ризик її обмеження, при якому відбувається порушення кровопостачання. Подібне відхилення вкрай небезпечно (аж до ризику смерті), а також вимагає проведення операції.

Печія. Якщо ви часто відригуєте після їжі, відчуваючи їдкий кислий присмак шлункового соку і печіння в грудях чи горлі, — скоріше за все, це гастроезофагеальний рефлюкс. Повторювані випадки появи печії з відрижкою не повинні залишатися без уваги лікаря, оскільки вони означають високий ризик пошкодження слизової стравоходу, яке загрожує розвитком ерозій чи раку.

Втрата ваги. Несподівана швидка втрата ваги разом з відрижкою — ще одна ознака можливої непрохідності кишківника. Якщо схуднення відбувається досить повільно, ймовірні такі патології, як синдром роздратованого кишківника чи хвороба Крона. У рідкісних випадках відрижка і втрата ваги вказують на рак шлунка.

Надто сильна відрижка. Коли відрижка викликає явний дискомфорт, або вона спостерігається три дні та більше на тиждень, тоді терміново треба йти до гастроентеролога.  

Раніше ми розповідали, чому в Україні почалася третя хвиля епідемії COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитання3 години тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання4 години тому
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання5 годин тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання6 годин тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання7 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання9 годин тому