Догори
Дати відгук

Лікар розповів про єдино працюючий спосіб запобігання короткозорості

Тому що вона не пов’язана з читанням

3 хв на прочитання02 Жовтня 2020, 16:59
Поділитись:

Короткозорість (міопія) – це класична хвороба цивілізації, говорить білоруський лікар Андрій Біловешкін, к.м.н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я.

«Так, у канадських ескімосів її практично не було, а вже у їх дітей 20-25% короткозорі. Якщо в Європі до 30%, то в Південній Кореї до 90% короткозорі. І... це ніяк не пов'язано з читанням», – написав він у своєму блозі.

Лікар називає міфом зв'язок між читанням і короткозорістю, бо дослідження його не підтверджують. Андрій Біловешкін дотримується думки, що справа в кількості часу, який діти проводять на вулиці. 

«У Сеулі, де школярі проводять менше години на вулиці, короткозорість до 95%, а ось в Австралії, де діти гуляють більше трьох годин, тільки третина 17-річних короткозорі. Таким чином, усе просто: що більше надворі, то менше короткозорості»,
– робить висновок лікар.

Біловешкін розповідає, що багато науковців уже давно помітили, що короткозорість пов'язана з часом перебування на вулиці.

«Хтось приписував захисний ефект загальному рівню освітленості (10.000 люкс на вулиці і максимум 500 в класі), хтось фізичній активності, хтось спектральним особливостям сонячного світла. В кінцевому рахунку правими виявилися останні. Річ у тім, що в світлодіодному світлі практично повністю відсутні хвилі 290-420 нм (430 – це індиго і фіолетовий). Навіть у лампі розжарювання вони є в невеликій кількості (свічка, сонце і лампа розжарювання – це безперервний спектр, усе інше – дискретний спектр). Для активації захисної дії дофаміну в сітківці потрібні хвилі саме такого спектру», – написав Андрій Біловешкін із посиланням на численні наукові дослідження.

Справжніми причинами погіршення або поліпшення зору лікар називає сонце і дофамін. Науковець пояснює, що сітківка має дофамінові нейрони, і що вищий рівень дофаміну, то менший ризик короткозорості.

«Дофамін є тим чинником, який гальмує фібробласти і зупиняє надмірне зростання очного яблука. Науковці навіть вивели мишей зі зниженим рівнем дофамінів у сітківці, у яких розвивається міопія без жодного читання. Активація дофамінових D2-рецепторів запобігає розвитку короткозорості, а препарати, що знижують рівень дофаміну, знижують і захисний ефект світла», – розповідає лікар.

Проте не лише світло має значення. Дофамінова активність сітківки пов'язана із дофаміном мозку, пояснює медик: «Це означає, що падіння дофаміну у підлітків (вимушена поза, нудні завдання та ін.) можуть посилювати прогресування дофаміну».  

Експерименти показали, що 40-хвилинна активність поза школою привела до 25-відсоткового зниження числа хворих на короткозорість упродовж трьох років.

«Фінальна порада така: не менше трьох годин на день надворі! Тому веселощі на свіжому повітрі – це найкращий науковий спосіб профілактики короткозорості й уповільнення її прогресування», – радить лікар.

Раніше ми розповідали, що контактні лінзи є небезпечними для очей під час пандемії коронавірусу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Розведення гусей на Полтавщині Прибутковий бізнес
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання17 хвилин тому
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитаннягодина тому
Антарктида Вулкан Природа Дорогоцінний метал
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання2 години тому
Досвідчені дачники Корисні поради Будяки
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання2 години тому
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання9 годин тому
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора