Догори
Дати відгук

Лайфхаки, які допоможуть холодильнику зберегти продукти за умов відключень електроенергії

Це без телевізора можна прожити. Вимкнений холодильник — інша справа.

6 хв на прочитання09 Липня 2024, 07:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Відключення світла стали частиною життя українців. У деяких районах вони відбуваються за графіком, в інших простіше порахувати години, коли електрика в мережі є, ніж коли відсутня. І якщо без телевізора можна прожити, то вимкнений холодильник, часто забитий продуктами на випадок надзвичайних ситуацій, викликає постійну тривогу за його вміст. Як же допомагати холодильнику зберігати холод і продукти, а також що робити з продуктами з холодильника, якщо зникло світло? «Рубрика» ділиться порадами, як допомогти домашнім запасам пережити перебої з електрикою.

Скільки часу й за яких температур продукти зберігаються найкраще і залишаються безпечними для вживання?

Сире м'ясо можна тримати в холодильнику в належному пакуванні не більше п'яти днів, приготоване — 3–5 днів. Температура від 0°C до 2°C.

Сиру рибу, а також морепродукти за тих же температур тримають у холодильнику не більше двох днів.

Свіжа птиця без заморозки починає псуватися вже за два дні.

Упаковані сосиски та сардельки можуть залишатися охолодженими до двох тижнів, відкритими — не більше одного. Температура від 0 °C до 6 °C.

Напівкопчена ковбаса має довші терміни зберігання — вона за +5 °C…+8 °C може зберігатися 12 діб.

Гриби — до п'яти діб, причому їх бажано обгорнути папером, а потім — поліетиленом.

Норми зберігання молочних продуктів обмежуються тижнем, але деякі види твердих сирів можна зберігати до двох тижнів. Температура — від 0 °C до 6 °C.

Сирі яйця зберігаються 4–5 тижнів, а зварені круто — не більше одного. Причому для свіжих яєць холод не обов'язковий. Вони здатні витримати 10-20 °C.

Зелень і листя салату залишаться свіжими протягом чотирьох діб, якщо їх зберігати сухими в закритому пластиковому пакеті.

Салати розкладають у герметичні контейнери, які ставлять у холодильник не більше ніж на три доби.

Для фруктів у холодильнику передбачене спеціальне відділення. Там вони зберігають свої корисні властивості до чотирьох днів.

Виноград, гарбуз, шпинат, селера, салат качанний будуть свіжими 10-14 днів. Температурний діапазон — від 0 °C до 15 °C.

За встановленими санітарними нормами протягом доби ви можете спокійно зберігати готові страви за температури до +5 °C. Смажене м'ясо — 48 годин. Температура нижче +4 °C подвоює ці терміни.

Заморожене м'ясо, риба й овочі зберігаються від 4 місяців до року від -10 °C до -30 °C.

Саме тому багато сучасних виробників рекомендують виставити загальне значення для холодильної камери: від +3 °C до +5 °C (фрукти й овочі зберігають у нижньому відділенні, де температура вища), а для морозилки середнім вважається -18 °C.

У випадку віялових відключень електрики, які тривають 2-4 години та відбуваються за графіком, за холодильник і все, що в ньому лежить, можна практично не переживати. Сучасні холодильники працюють майже як термос, і якщо не перевіряти щопівгодини, як там почувається ковбаса чи каструля борщу, запускаючи всередину порцію теплого повітря, то нічого страшного зі вмістом холодильника не станеться.

Середньостатистичний холодильник зберігає холод за відключення електроенергії годин на 5, а то і 7. Мінусова температура зберігається 48 годин у повній морозилці, 24 години — у напівпорожній. Морозильний відсік, інтегрований у холодильну камеру, тримає температуру приблизно 16 годин. Навіть невелика морозильна зона в малогабаритних холодильниках зберігає холод до 10 годин.

Як допомогти холодильнику тримати холод?

Насамперед час збереження холоду в холодильнику за відключення електроенергії залежить від температури в кімнаті й ущільнювачів на дверцятах. Перевірте стан ущільнювачів і за необхідності замініть.

Аби збільшити цей час, а не скоротити його, не варто часто відкривати холодильник.

Для збільшення часу збереження холоду в холодильниках застосовують акумулятори холоду — пластмасові місткості, заповнені сольовим розчином великої тепломісткості. Їх застосовують також для підтримки температури в термосумках і термоконтейнерах. Також допоможе блоковий або сухий лід.

Чим їх можна замінити? Заморозити контейнери чи пляшки з водою (заливати менше, ніж доверху, інакше лід розірве місткість). Розтавати значно повільніше буде не чиста вода, а насичений розчин солі (розбовтати у воді сіль, поки вона не перестане розчинятися). Якщо світла немає понад 5 годин, перекладіть лід або заморожену воду в пляшках із морозилки в холодильник.

Також має значення спосіб заповнення об'єму холодильника. Його треба заповнювати максимально, не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі, банки впритул одна до одної в основній камері, щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо простір щільно заповнений, збільшується ризик утворення теплих «кишень», чому будуть дуже раді бактерії.

До речі, за правильного наповнення зберігається інерційність самого холодильника — він рідше вмикається та вимикається й довше тримає холод за тривалих відключень від електромережі. Вільні місця в холодильнику можна заповнити щільно закритими банками та пляшками з водою — під час відключення електрики вони також допоможуть втримати належну температуру довше.

Не ставте в холодильник гарячі чи теплі страви. Через це можуть утворюватися конденсат і лід (крім приладів із системою No frost) або навіть може перегрітися та зламатися компресор. Окрім того, гаряча страва швидко нагріє простір навколо себе, і там негайно почнуть розмножуватися бактерії, що поставить під загрозу інші продукти.

Що робити з продуктами з вимкненим холодильником?

У Центрі громадського здоров'я України радять перевіряти температуру продуктів, що зберігаються в морозилці чи в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Викидайте їжу, якщо температура вища 4 °C. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.

Безпечно повторно заморозити чи приготувати можна ті заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали чи мають температуру 4 °C та нижче.

Не можна пробувати їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви — викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м'ясо, рибу, нарізані фрукти й овочі, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії чи джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою!

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: «Їжа легко»
Картопляна запіканка з кабачками та м'ясним фаршем — чудовий вибір для ситної сімейної вечері
2 хв на прочитання18 годин тому
Honey Deuce («Медова двійка») — одна з найпопулярніших зірок чемпіонату US Open. Дастін Сатлофф/USTA/AP
Серед інгредієнтів — горілка: коктейль на $10 млн завоював шалену популярність на тенісному турнірі US Open
3 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне
Енергетика, медицина, агросектор і довкілля: уряд сьогодні ухвалив низку важливих рішень
5 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне
Рибне господарство потребує стратегічного планування і наукового підходу, - Мінагрополітики
1 хв на прочитанняВчора
Запечене овочеве рагу: простий рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У Мінагро затвердили зміни до Вимог безпечності та якості молока і молочних продуктів
1 хв на прочитання05 Вересня 2024
Працівник Держпродспоживслужби вимагав хабарі, "імітуючи" порушення санітарних вимог у підприємців
1 хв на прочитання05 Вересня 2024
2000 мальків лосося дунайського оселилися у річці Черемош (ФОТО)
2 хв на прочитання05 Вересня 2024
Більше з GreenPost