Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Курортне містечко Сатанів може потонути у нечистотах (відео)

Курортне містечко Сатанів може потонути у нечистотах (відео)

3:48
Поділитись:

Порушення у роботі очисних споруд були виявлені у 2019 році.

Перлина Поділля, курортне містечко Сатанів може потонути у нечистотах та неприємних ароматах. І станеться це внаслідок людського фактору, а саме, через відсутність біологічної очистки на очисних спорудах. 

Стало відомо, що на очисних спорудах приватного підприємства "Курорт Еко Сервіс", куди відбувається скид стічних вод п'яти курортно-лікувальних закладів  курорту, не проводиться біологічна очистка.

Як ідеться у сюжеті Суспільного, порушення у роботі очисних були виявлені у 2019 році. У вересні 2020 року директор підприємства тричі не допускав екологів до перевірки.  

Фото: Суспільне Поділля

За словами держінспектора Державної екологічної інспекції області Наталії Охріменко, очисні споруди приватного підприємства "Курорт Еко Сервіс"  не працюють. Тут не здійснюється аерація, тобто не проводиться біологічне очищення, немає насичення киснем. Не проводиться відстоювання стоків і на мулових майданчиках. 

В той же час  керівництво  приватного підприємства "Курорт Еко Сервіс" спростовує заяви експекторів. Директор підприємства стверджує, що очисні не лише працюють, але й завантажені менш, ніж на 10 відсотків від запланованих потужностей. І додає, що  очисні курорту Сатанів вже застарілі.

"Ми готові провести реконструкцію навіть власним, а не державним коштом. На, по суті, побудову нових очисних готові вкласти 25 мільйонів гривень. Уже виготовили проєктно-кошторисну документацію", - каже директор підприємства "Курорт Еко Сервіс".

Минулого року під час планової перевірки підприємства "Курорт Еко Сервіс" інспектори держекоінспеції виявили порушення, які підприємство мало усунути до 3 березня 2020 року, каже начальник Державної екологічної інспекції області Андрій Мартинов.

"У серпні 2019-го року Державною екологічною інспекцією була проведена планова перевірка додержання вимог природоохоронного законодавства приватним підприємством "Курорт Еко Сервіс". За наслідками перевірки було виявлено декілька порушень природоохоронного законодавства. Основне з них - це утримання очисних споруд в неналежному стані, а також відсутня аерація в біоставках", - каже посадовець.

За словами Андрія Мартинова, у вересні працівники екоінспекції двічі виїжджали на позапланові перевірки, аби встановити, чи були усунуті порушення у роботі підприємства, але на підприємство їх не допустили.

"Був складений акт про недопус та протокол про адміністративне правопорушення за статтею 188 частина 5 Кодексу України про адмінправопорушення на керівника підприємства", - каже Андрій Мартинов.

Проблему неякісного очищення стічних вод приватним підприємством "Курорт Еко Сервіс" підіймали на науковій конференції 5 років тому, каже голова Хмельницької обласної організації українського товариства охорони природи Юрій Рєзников.

"На жаль, в курортній зоні очисні споруди працюють неефективно. І це доведено навіть на науковій конференції, яка відбулася років 5 тому в самому Сатанові з науковцями Академії наук, з фахівцями Міністерства екології. Тоді всі в один голос заявляли, що вони не працюють, що вони не забезпечують очищення і захист навколишнього середовища", - каже Юрій Рєзников.

Директор підприємства "Курорт Еко Сервіс" Олег Смиц недопуск екологів до перевірки роботи підприємства пояснив карантинними заходами, пов’язаними з COVID-19.