Догори
Дати відгук

Косметика може нашкодити очам: офтальмологи радять, як цього уникнути

Чи достатньо дотримуватися гігієни та обирати якісну косметику?

4 хв на прочитання21 Жовтня 2022, 17:22
Поділитись:

Різні косметичні засоби використовують практично всі сучасні жінки. Відомо, що неякісна косметика може погано впливати на здоров'я шкіри, особливо таку чутливу, як в області очей. Але як косметика впливає зір? Ось що про це розповідають офтальмологи.

Чому косметичні засоби можуть зашкодити очам?

Багато жінок і дівчат активно використовують косметику для створення повсякденних і святкових образів. Якісна декоративна продукція, як правило, безпечна для очей за умови дотримання гігієни та правил експлуатації. У свою чергу використання неякісних або прострочених косметичних засобів часто призводить до цілої низки проблем (дискомфорт, сухість шкіри в області очей).

Шкіра в області очей дуже тонка та чутлива. Її товщина ледве сягає 0,5 мм, тоді як на інших ділянках тіла цей показник варіюється в межах 2-4 мм і більше. Ба більше, навколо очей кількість сальних залоз зведено до мінімуму (загалом близько 20, а на кожній іншій сантиметровій ділянці шкіри їх може бути до кількох сотень). Шкіра навколо очей постійно перебуває в русі, але при цьому найменше захищена від негативних факторів ззовні (сонця, вітру, бактерій, мікробів тощо). Косметичні засоби часом допомагають уберегти її, але іноді вони не захищають, а шкодять здоров'ю очей.

Неякісна, прострочена косметика поряд із недотриманням правил гігієни може призвести до:

  • шкірних подразнень і висипань;
  • печіння, свербежу в області очей;
  • набряків повік;
  • запалення кон'юнктиви та рогівки;
  • появі хворих слизових і гнійних виділень з очей;
  • сухості шкіри навколо очей.

У низці випадків подразнення, спровоковані тушшю для вій, тінями, лосьйонами, тоніками, кремами та різними засобами догляду, стають причиною виникнення болю в очах, появи світлобоязні й у деяких випадках зниження гостроти зору.

Шкідливі речовини у складі декоративної косметики для очей

У складі практично будь-якої косметики містяться інгредієнти, що мають корисні або нейтральні властивості. Після закінчення терміну придатності вони можуть почати виділяти токсичні речовини. Тому застосування простроченої косметики загрожує алергічними реакціями, почервоніннями, набряками, виникненням кон'юнктивіту, свербежем, бактеріальними та грибковими інфекціями.

Загалом що менше косметичні засоби контактують з очима й ніжною шкірою навколо них, то краще. Дівчата та жінки, які не видаляють залишки косметики, перш ніж лягти спати (або роблять це недостатньо ретельно), можуть згодом помітити, що:

  • вії стали ламкими, схильними до випадання;
  • повіки почервоніли чи набрякли;
  • під очима утворилися темні кола;
  • з'явилися ознаки очних інфекцій чи алергії;
  • шкіра втратила здоровий вигляд, стала зневодненою, сухою.

Найчастіше очі подразнюють такі косметичні інгредієнти:

  • тваринний віск (або ланолін);
  • консерванти (особливо парабени, такі як метилпарабен, пропілпарабен та ін.);
  • синтетичні запашники;
  • бензофенон, авобензон, октилсаліцилат та інші хімічні ультрафіолетові фільтри;
  • ефірні та мінеральні олії;
  • емульгатори;
  • лаурилсульфат натрію та лауретсульфат натрію (SLS та SLES).

Особливу небезпеку для зорової системи становлять олівці та підводки для застосування на ділянці, що найближче розташована до очного яблука, кон'юнктивальної оболонки та рогівки. При недотриманні гігієни експлуатації ця декоративна косметика може сприяти проникненню різних груп бактерій та інфекцій у слізну плівку. Інфікування очей через косметику (зокрема олівець та підводку) — не рідкість у тих випадках, коли не дотримуються правил використання.

Тому офтальмологи рекомендують ретельно стежити за чистотою щіточок для макіяжу та відмовитися від використання чужих косметичних засобів. При відвідуванні салонів краси необхідно переконатися, що вироби правильно зберігаються й обробляються. Слід ретельно змивати макіяж проти ночі.

Що робити, щоб уникнути подразнення очей?

Існує просте правило, яке дозволить максимально знизити ризик виникнення ускладнень. Воно полягає в тому, щоб не використовувати чужі засоби догляду. Уникнути потенційного інфікування очей також дозволить дотримання правил гігієни: наносити макіяж потрібно чистими руками. Рекомендується ретельно стежити за терміном придатності декоративної косметики та не використовувати засоби довше за вказаний виробником час. Аналогічна рада буде актуальною і для чоловіків, які застосовують засоби для гоління.

Окулісти вкрай не рекомендують наносити косметику за будь-яких очних інфекцій, ознак подразнення. Також вони радять:

✔ очистити очі за 10-15 хвилин до запланованого макіяжу;

✔ за потреби користуватися краплями для очей, що імітують природну сльозу (додаткове зволоження буде особливо актуальним в умовах зниженої вологості повітря);

✔ не зловживати нанесенням косметики;

✔ завжди користуватись індивідуальними засобами та пам'ятати про необхідність змити макіяж перед сном.

Помірне застосування декоративної косметики та дотримання правил гігієни допоможе зберегти здоров'я органів зору, гостроту рефракції та вберегти надчутливу тонку шкіру навколо очей.

Також ми наводили простий тест на гостроту зору.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.