Догори
Дати відгук

Корисна заготовка: готуємо щавель на зиму

Після того, як банки повністю охолонуть, переносимо їх у прохолодне місце.

2 хв на прочитання13 Квітня 2023, 16:48
Поділитись:

Щавель на зиму – це проста та корисна заготовка. Звичайнісінький щавель – джерело клітковини та вітамінів. Щавель на зиму, залитий окропом із сіллю, може зберігатися кілька років, не втрачаючи своїх смакових властивостей.

  •  1 кг щавеля
  •  2 ч. л. солі
  •  1,50 л води

1

Перебираємо щавель, викидаємо всі бур'яни, жовте та пошкоджене листя. Зрізаємо стебла.

2

У глибоку миску наливаємо холодну воду та поміщаємо туди листя щавлю на 20-30 хвилин. За цей час увесь бруд, що зібрався на поверхні листя, відійде.

3

Поки листя щавлю відмокає, саме час стерилізувати банки та кришки.

4

Додатково промиваємо щавель на зиму під проточною водою та обсушуємо на рушнику або у друшляку.

5

Обсохлий щавель дрібно нарізаємо смужками по 0,5 см.

6

Нарізаний щавель на зиму складаємо в банки, злегка утрамбовуючи його. У кожну банку всипаємо по половині чайної ложки кам’яної солі. Має вийти 4 півлітрових банки.

7

Кип'ятимо воду та заливаємо окріп у кожну банку. Робимо це повільно, у кілька етапів, оскільки вода опускається на дно поступово. Щойно вода досягне верхнього краю банки, дістаємо з каструлі простерилізовану кришку та щільно закриваємо нею банку.

8

Закриті банки з консервованим щавлем на зиму перевертаємо догори дном і залишаємо остигати під теплим рушником.

9

Після того, як банки повністю охолонуть, переносимо їх у прохолодне місце. У холодильнику таку заготовку щавлю на зиму зберігати необов'язково.

Як засолити щавель на зиму без стерилізації

Як закрити щавель на зиму в банках ви вже знаєте. Інші рецепти, як заготовити щавель на зиму, ще простіше, адже щавлева кислота є природним консервантом.

Потрібно наповнювати банки підготовленим щавлем та пересипати кожен шар сіллю або просто залити холодною кип’яченою водою. Закрити банки поліетиленовими кришками та зберігати у підвалі або холодильнику.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.