Догори
Дати відгук

Коронавірус тварин убив тисячі котів на Кіпрі і перекинувся до Європи

Зоозахисники повідомляли навіть про 300 тисяч випадків.

2 хв на прочитання22 Грудня 2023, 07:36
Ветеринар на Кіпрі доглядає за котом, хворим на котячий інфекційний перитоніт (FIP). Фото: Крістіна Ассі/AFP/Getty Images Ветеринар на Кіпрі доглядає за котом, хворим на котячий інфекційний перитоніт (FIP). Фото: Крістіна Ассі/AFP/Getty Images
Поділитись:

На Кіпрі з початку року від агресивного коронавірусу тварин померли тисячі котів. Велика Британія також повідомила про свій перший завезений випадок у жовтні. Існує ризик ввезення інфікованих кішок на материкову Європу, оскільки нинішні випадки в Англії можуть бути пов’язані з котами з Кіпру. Там багато бездомних котів, яких, як і південноєвропейських вуличних собак, часто вивозять в інші частини Європи та по всьому світу. За даними ЗМІ, на Кіпрі від цієї хвороби померло щонайменше 8 тисяч котів, а зоозахисники повідомляли навіть про 300 тисяч випадків. Про це розповідає Die Zeit.

За словами Катрін Гартманн з мюнхенської клініки для дрібних тварин Університету Людвіга Максиміліана, котячий інфекційний перитоніт (FIP) є ​​смертельною хворобою котів, якщо її не лікувати. Це давно відоме в усьому світі захворювання, яке викликається котячим коронавірусом (FCoV). Цей збудник також зустрічається в Європі, але зазвичай він не викликає симптомів або щонайбільше легку діарею. У рідкісних випадках нешкідливий вірус спонтанно змінюється, і кіт захворює на FIP. За словами ветеринарного фахівця, початкові неспецифічні симптоми, такі як втрата апетиту і лихоманка, змінюються випотами в черевній і грудній порожнинах (накопичення рідини), а іноді неврологічними симптомами і проблемами з очима.

Однак новий вірус, відомий як котячий коронавірус-23 (FCoV-23), був виявлений на Кіпрі та у Великій Британії. Це суміш оригінального FCoV і собачого коронавірусу CCoV, про що нещодавно повідомила дослідницька група під керівництвом Крістін Тейт-Буркард з Единбурзького університету в дослідженні, яке ще не було підтверджено незалежною перевіркою. Вірус, імовірно, передається безпосередньо від кота до кота, швидко поширюється і заражає котів різного віку. Однак, за словами мюнхенського ветеринара Гартманн, у котів із новим варіантом вірусу набагато частіше розвивається котячий інфекційний перитоніт, ніж у котів з попередніми дослідженнями. За словами дослідників, наразі немає жодних доказів того, що вірус може інфікувати людей, собак чи інших домашніх тварин.

У серпні на Кіпрі було дозволено використання активної речовини людського засобу від коронавірусу молнупіравіру для лікування котів, хворих на FIP. Противірусний препарат GS-441524 також виявився дуже ефективним у дослідженнях, сказала Гартманн. Важливо почати лікування на ранній стадії, щоб мати можливість вилікувати хворого кота.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитаннягодина тому
Сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання3 години тому
На заказнику Кременчуцького водосховища виявили браконьєра
На заказнику Кременчуцького водосховища браконьєр "наловив" риби на 3 роки тюрми
1 хв на прочитання4 години тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання5 годин тому
Цікаві ідеї оформлення дачного дворового умивальника (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому
Як легко позбавитися зайвого за правилом 90/90: лайфхак від експерта
2 хв на прочитання9 годин тому
Лаванда вузьколиста — ідея для оформлення ділянки (ВІДЕО)
1 хв на прочитання16 годин тому