Догори
Дати відгук

Коронавірус стає хронічним захворюванням: вчені застерігають, що COVID-19 нікуди не дінеться

Після вивчення стану 1837 осіб (середній вік 47 років), які перенесли коронавірус, стало зрозуміло, що багатьох мучать наслідки хвороби навіть через кілька місяців після одужання.

1 хв на прочитання07 Січня 2021, 21:43
Поділитись:

За результатами дослідження, в ході якого вивчалося, як йде відновлення пацієнтів після легкої форми COVID-19, вчені з Бельгії і Нідерландів припустили, що коронавірус може стати хронічним захворюванням.

Вони вважають, що ускладнення можуть початися як через кілька тижнів після хвороби, так і через кілька місяців. При цьому, кожен третій пацієнт стає «в тій чи іншій мірі залежним від стороннього догляду».

Після вивчення стану 1837 осіб (середній вік 47 років), які перенесли коронавірус, стало зрозуміло, що багатьох мучать наслідки хвороби навіть через кілька місяців після одужання. 86% з них заявили, що до хвороби не мали проблем зі здоров'ям, після перенесеного коронавірусу таких лишилось тільки 6%.

На втому поскаржилися 98% пацієнтів, 90% зізналися, що страждають від м'язової слабкості, 88% - що мають проблеми зі сном, а 87% поскаржилися на болі. У багатьох знизилася працездатність.

Вчені вважають, що це свідчення недостатньої реабілітації пацієнтів, які перенесли COVID-19 в легкій формі. Вони пропонують вважати тих, хто страждає від наслідків коронавірусу 12 і більше тижнів, хронічними хворими. На думку фахівців, їм необхідні спеціальні реабілітаційні методики, щоб в майбутньому не стати серйозним навантаженням для світової охорони здоров'я.

До слова, в Україні на ранок 7 січня зафіксовано майже 9 тисяч, випадків COVID-19. Це  більше, ніж добою раніше. При цьому, кількість госпіталізацій за добу сягає 2,5 тисячі. Про це повідомляє міністр охорони здоров’я України Максим Степанов

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost