Догори
Дати відгук

Коли жир при нагріванні стає отрутою: на чому краще смажити, тушкувати й пасерувати

Деякі жири під дією високих температур «запускають» серцево-судинні патології та рак.

2 хв на прочитання29 Грудня 2021, 07:30
Поділитись:

Ми використовуємо різні жири (найчастіше соняшникову та оливкову олію) для приготування страв у смаженні, тушкуванні, пасеруванні. Однак дослідження свідчать, що не всі жири варто піддавати дії високих температур. Про це розповідає кандидат біологічних наук, фізіолог Олеся Мороз.

Вона пояснює, що при сильному нагріванні компоненти, що містяться в оліях, окислюючись, виділяють токсичні альдегіди (оксигеновані α,β ненасичені), які пов’язують із розвитком нейродегенеративних захворювань, серцево-судинними патологіями та деякими видами раку.

У прогрітих більше 190º оліях, які містять багато поліненасичених жирних кислот омега-6 та омега-3 (зокрема лляна та соняшникова), утворення токсичних альдегідів відбувається швидше та в більшій кількості, ніж у тих, що містять мононенасичені жирні кислоти (оливкова, ріпакова).

Є дослідження, які пов’язують підвищення артеріального тиску, порушення метаболізму жирів та негативний вплив на клітини травного тракту й кишкову мікрофлору із дією цих сполук. Поряд із цим насичені жирні кислоти тваринних жирів, як-от масла та смальцю, практично не піддаються окисленню при нагріванні, а отже, й утворення токсичних альдегідів практично не відбувається.

Отже, для смаження найкраще підійде масло чи смалець або ж оливкова олія, а ось соняшникову олію краще використати в салатах або в приготуванні страв, що не вимагають сильного нагрівання.

«Звичайно наш організм захищають потужні фільтри — печінка та імунна система, але й вони мають свій ресурс», — нагадує Олеся Мороз.

Також ми розповідали, які наслідки матиме споживання молока: міфи та факти.

Окрім того, ми писали про шість доступних продуктів, які поліпшують настрій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Нові соціальні гарантії для довгожителів у Польщі
Довгожителі в Польщі отримуватимуть підвищені виплати 
1 хв на прочитаннягодина тому
Всесвітній день еволюції
World Evolution Day- 24 листопада - Всесвітній день еволюції
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Чому чоловіки залюбки дивляться порно, але засуджують порноакторок? Ось що розповідає експертка
9 хв на прочитання23 Листопада 2024
Зображення згенеровано ШІ
Чому іноді ми почуваємося комфортніше в темряві, ніж при світлі? Науковці  готові відповісти
3 хв на прочитання23 Листопада 2024
Зміни у маршрутах "швидкої": Ляшко розповів про нові рішення
1 хв на прочитання23 Листопада 2024
Ліквідація МСЕК та статус інвалідності: чи доведеться його підтверджувати?
3 хв на прочитання23 Листопада 2024
Відчуття падіння при засинанні — це нормально? Науковці пояснюють це дивне явище та наскільки воно небезпечне
3 хв на прочитання22 Листопада 2024
Міняють автомат Калашникова на хірургічні інструменти: медицина в Судані — країні, де все ще гірше, ніж у нас
11 хв на прочитання22 Листопада 2024