Догори
Дати відгук

Коли жир при нагріванні стає отрутою: на чому краще смажити, тушкувати й пасерувати

Деякі жири під дією високих температур «запускають» серцево-судинні патології та рак.

2 хв на прочитання29 Грудня 2021, 07:30
Поділитись:

Ми використовуємо різні жири (найчастіше соняшникову та оливкову олію) для приготування страв у смаженні, тушкуванні, пасеруванні. Однак дослідження свідчать, що не всі жири варто піддавати дії високих температур. Про це розповідає кандидат біологічних наук, фізіолог Олеся Мороз.

Вона пояснює, що при сильному нагріванні компоненти, що містяться в оліях, окислюючись, виділяють токсичні альдегіди (оксигеновані α,β ненасичені), які пов’язують із розвитком нейродегенеративних захворювань, серцево-судинними патологіями та деякими видами раку.

У прогрітих більше 190º оліях, які містять багато поліненасичених жирних кислот омега-6 та омега-3 (зокрема лляна та соняшникова), утворення токсичних альдегідів відбувається швидше та в більшій кількості, ніж у тих, що містять мононенасичені жирні кислоти (оливкова, ріпакова).

Є дослідження, які пов’язують підвищення артеріального тиску, порушення метаболізму жирів та негативний вплив на клітини травного тракту й кишкову мікрофлору із дією цих сполук. Поряд із цим насичені жирні кислоти тваринних жирів, як-от масла та смальцю, практично не піддаються окисленню при нагріванні, а отже, й утворення токсичних альдегідів практично не відбувається.

Отже, для смаження найкраще підійде масло чи смалець або ж оливкова олія, а ось соняшникову олію краще використати в салатах або в приготуванні страв, що не вимагають сильного нагрівання.

«Звичайно наш організм захищають потужні фільтри — печінка та імунна система, але й вони мають свій ресурс», — нагадує Олеся Мороз.

Також ми розповідали, які наслідки матиме споживання молока: міфи та факти.

Окрім того, ми писали про шість доступних продуктів, які поліпшують настрій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Рослини вбивц Присадибна діляка Причини неврожаю
Рослини-«вбивці» на присадибній ділянці: бузок та ще 8 кущів і дерев, які можуть зменшити урожай
1 хв на прочитаннягодина тому
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитання3 години тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання7 годин тому
Викиди CO₂ від виробництва електроенергії у 2023 р. були рекордно високі, та є й гарні новини про захист клімату — звіт
5 хв на прочитання10 годин тому
Універсальний засіб, який допоможе «омолодити» кущі троянд, виростити помідори та знищити бур’яни
1 хв на прочитання11 годин тому
Інновації для екологічно чистого майбутнього: об’єднання 15-ти стартапів для зміни глобальних продовольчих систем
2 хв на прочитання12 годин тому
Забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині перевищує норму у 7,5 рази: названо причину
2 хв на прочитання13 годин тому