Догори
Дати відгук

Які наслідки матиме споживання молока: міфи та факти

Мутації допомогли коровам вивести стійку до молока породу людей.

3 хв на прочитання27 Грудня 2021, 15:02
Поділитись:

Чи варто заохочувати споживання молока в дорослому віці, особливо зважаючи на те, що насправді його потребують лише малюки для свого зростання? Асоціація дієтологів України наводить список міфів та фактів із двох великих досліджень, які надають достатню кількість доказів для відповідей.

Міф: Молоко захищає від переломів кісток.

Факт: Навпаки, країни з найбільшим споживанням молока мають вищу частоту переломів.

Міф: Молоко допомагає контролювати вагу.

Факт: Немає жодних доказів, які б підтримували факт набору або втрати ваги при регулярному споживанні молока.

Міф: Молоко з низьким вмістом жиру краще за молоко з високим вмістом жиру.

Факт: Немає доказів цього твердження.

Міф: Регулярне споживання молока збільшує ризик серцевих захворювань та загальної смертності.

Факт: Немає жодних доказів на підтвердження цього.

Міф: Було встановлено, що гормони в молоці збільшують ризик раку, включаючи рак простати, ендометрію, молочної залози та товстої кишки.

Факт: Це стосується раку передміхурової залози та ендометрію і менше — раку молочної залози. Виявлено, що споживання молока пов'язане зі зниженою захворюваністю на рак товстої кишки.

Міф: Канада та Європейський Союз заборонили молоко корів, які отримували соматотропін великої рогатої худоби через високий ризик гормоночутливих ракових захворювань у людини.

Факт: заборона була введена через шкоду, яку він завдавав добробуту корів через виникнення маститу, проблем зі стопами та зниженням народжуваності.

Міф: Споживання молока не має впливу на довкілля.

Факт: При отриманні коров’ячого білку вплив на глобальне потепління більший у 5-10 разів, порівняно з отриманням тієї ж самої кількості білку з сої, бобових чи зернових.

Міф: Є вагомі докази, які підтверджують рекомендацію Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб щодо споживання 3-х порцій (237 мл) молока на день.

Факт: Насправді існує мало доказів, які підтверджують це. Більш розумною рекомендацією буде 0-2 порції на день для дорослих. І пам’ятайте, люди — єдині ссавці на планеті, які п'ють молоко після відлучення від матерів.

Автори роблять висновок, що для тих, хто недоїдає, маючи поганий доступ до цільних продуктів, — корисні речовини та жири молока можуть бути корисними. Але для дорослих, які добре харчуються та мають доступ до цільних продуктів, регулярне споживання молока, ймовірно, не буде корисним, а фактори росту, що містяться у молоці, можуть завдати шкоди.

Тим часом відомий український генетик Олександр Коляда розповідає, що одна з найсильніших ознак селекції в геномі — ген лактази, завдяки якому багато хто з нас (хоча не всі) може пити молоко у дорослому віці.

«Як і всі ссавці, ми вміємо це робити в дитинстві, але з віком повинні втрачати цю здатність. Проте 10 000 років до н. е. ми почали активно розводити корів і пити їхнє молоко. Зазвичай від такого пронос, та приспіли мутації, що допомогли коровам вивести стійку до молока породу людей. Яка і про корів дбатиме, годуватиме їх. Але іноді поїдатиме», — пояснює генетик.

Також ми розповідали, що нутриціолог радить, як харчуватися в холоди.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.