Догори
Дати відгук

Коли голова болить «від тиску»: розповідає невропатолог

Головний біль, викликаний підвищеним тиском, можна відрізнити від «звичайного».

3 хв на прочитання05 Грудня 2021, 00:40
Поділитись:

Якщо у вашої бабусі постійно від тиску болить голова і в мами періодично, то це ще не означає, що й ваші головні болі пов’язані з тиском. Про це розповідає лікар-невропатолог Світлана Кабульнікова.

Вона пояснює, що згідно з міжнародною класифікацією розладів, що супроводжуються головним болем, існує група хвороб під назвою «головний біль, пов’язаний із артеріальною гіпертензією» (Headache attributed to arterial hypertension). Перелік включає 5 ситуацій, коли підвищення артеріального тиску справді може викликати біль голови.

  1. Феохромоцитома — пухлина наднирника, що призводить до надлишкового вироблення катехоламінів (адреналіну і норадреналіну). Проявляється нападами головного болю, які зазвичай є важкими й короткочасними (менше 1 години) та супроводжуються потовиділенням, серцебиттям, блідістю та/або тривогою, підвищенням артеріального тиску.
  2. Гіпертонічний криз без проявів гіпертонічної енцефалопатії. Головний біль з’являється при підвищенні систолічного артеріального тиску вище 180 мм рт. Ст. і/або діастолічного вище 120 мм рт. ст. і зникає після нормалізації тиску.
  3. Гіпертонічна енцефалопатія. Головний біль з’являється при підвищенні артеріального тиску до 180/120 мм рт.ст. або вище і супроводжується симптомами енцефалопатії (сплутаність свідомості, млявість, порушення зору або судоми). Зменшується після нормалізації артеріального тиску.
  4. Прееклампсія або еклампсія. Виникає у жінок під час вагітності або в безпосередньому післяпологовому періоді, проявляється стійким підвищенням артеріального тиску, головним болем, симптомами пошкодження нирок, судомами.
  5. Вегетативна дисрефлексія — раптовий сильний пульсуючий головний біль у пацієнтів із травмою спинного мозку з автономною дисрефлексією. Пароксизмальне підвищення тиску може у цій ситуації бути небезпечним для життя. Часто може бути провоковане подразненням сечового міхура або кишківника інфекцією, розтягненням або ударом.

«Тобто при тиску нижче 180/120 мм рт. ст. головний біль не виникає. Але це твердження є досить спірним. Більш правильним буде сказати, що легка хронічна артеріальна гіпертензія (АТ 140-159/90-99 мм рт. ст.) не викликає головного болю, а помірна (АТ 160-179/100-109 мм рт. ст.) може інколи супроводжуватися болем голови», — говорить Світлана Кабульнікова.

Невропатолог наголошує, що йдеться саме про хронічну артеріальну гіпертензію, а не про епізодичні (рідкісні) підвищення тиску.

Лікар пояснює, як дуже легко визначити, чи головний біль спричинений підвищеним тиском. Якщо після прийняття ліків для зниження тиску разом із нормалізацією показників тиску біль голови не зник, то слід шукати іншу причину, а якщо зник, то це справді був біль, спровокований підвищеним тиском, і слід його моніторити частіше, радить Світлана Кабульнікова.

Невропатолог розповідає, що дуже часто первинний біль голови може спричинити симптоматичне незначне підвищення тиску. Пацієнти приймають препарати для зниження тиску, які не допомагають. Лікар пояснює, що в цьому випадку треба прийняти знеболювальні, а не антигіпертензивні препарати, і визначити причину болю.

«Більш сумний сценарій, коли є біль голови, а показники тиску в нормі, але пацієнт усе одно його знижує, бо так робить бабуся чи мама», — говорить Світлана Кабульнікова.

Вона вважає, що переконання «все від тиску» (зависокого чи занизького) слід викорінювати зі свідомості.

«Дійсно, з віком частота гіпертонії збільшується, але якщо вам 20-30 років, слід розглянути інші можливі причини болю голови», — переконує лікар.

Також ми розповідали, що мігрень — це не лише біль у половині голови: як упізнати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.